Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, March 5, 2011

Resepi: Creamy Butter Prawn

Oleh kerana entri sebelum ni tadi dah cerita panjang...kali ni tak payah cerita panjang laa ek..kang ada boring lak..ahak

Resepi ni simple dimple aje..bukan tak tau aku suke jer resepi simple2 ni tapi nak jugak yang sedap2...heh.
Kali ni butter prawn nih tak letak jurai2 pun..sebelum ni ada gak buat yang jurai2 tu walaupun ada tu yang aku buat kelihatan cam rambut hantu lampor tapi sedap tetap sedap..


Resepi nih dikongsikan oleh seorang pengembala kamben yang sekarang ngah sibuk ngan bisnes cop jempol(watermark) beliau..kirenya pengusaha kamben yang berpaling tadah ke cop jempol laa gamaknya neh...ahaks..sesapa2 nak ngorder cop jempol leh laa pergi lompat ke rumah dia atau kedai dia..nih aku tolong promosi bior tak cukup tangan dak kecik tuh kang terima order..muehehe...mudah2an rezeki kawan2 bisnes nih bertambah2 kan.. ;)

So,let's check it out the simple n yummy recipe...ecece..sekiping landon ko..mekasih makcik Jiya!

Creamy Butter Prawn >> 14sept@myresipi.com

Bahan-bahan ( - )

* 300 gram udang
* 5-7 helai daun kari
* 2-3 biji cili padi
* 100ml susu cair
* 50gram butter
* Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1. Panaskan minyak dalam kuali (pastikan minyak cukup panas)
2. Masukkan udang dan goreng sehingga kemerahan. angkat dan toskan
3. Cairkan mentega dalam kuali lain
4. Bila dah berbuih, masukkan susu cair. Kacau sebati sehingga agak pekat.
5. Kemudian masukkan garam, gula, cili padi, daun kari dan udang. Gaul rata dan tutup api.
6. Kalo suka, boleh taburkan cheese...


Buat pengamal diet atkins,boleh juga masukkan ni dalam diet menu korang yer..cuma susu cair tu kena laa skip(tak payah letak),boleh ganti dengan sekeping slice cheese low carbs...n gula tu pun tak payah laa letak..orait? ;) Selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

tun_telani said... [Reply to comment]

alamak.. dh terliur nih.. nk kene gi tambah stok antihistamin nih..kekgi mkn x berenti ingus kuor.. hehe

lina_pg said... [Reply to comment]

hmm..kalau nisa tgk ada udang tergolek2 cenggini msti soh buatkan..nmpk sedap tuhh

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum..
Lamanya dah tak makan udang. Sian kat kami. Nak 5 ekor boleh?

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
alergik ke tun?kalo nk mkn gak..?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
nisa suka mkn udang ek kak?kalo kat umah ni c kakak tu x lyn mkn udang..tp ada masa lak kemain selera lg..huhu

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
waalaikummussalam..a'ah,siannyaa..amik ler dalam bentuk gambo yer kak..tu jelaa mampu kite bagi..hihi

A homemaker said... [Reply to comment]

terliur nya haiii... yg jurai2 tu susah betol nak buat kan...

cik cek said... [Reply to comment]

Emmm...sedapnya...

Mas said... [Reply to comment]

sue....meh kat aku sekor dua udang tu...
jangan kau kata dah abiss...wakakaka...

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
udang ni ratah pun sedap kan!

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
aku nak jugak kate dah abis mas...hahaha

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..tgk udang segar bugar gini..lapar jadinya . Umah akk ni bby yg suka mkn udang, org lain ikut angin je. mesti best ni

selera4u said... [Reply to comment]

as salam sue,

saya ambil resepi dan gambar ni.... nampak sangat sedap. saya letak link sekali.

Terima kasih ye....

http://selera4u.blogspot.com/2011/05/resepi-creamy-butter-prawn.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...