Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, March 2, 2011

Resepi: Chocolate Chips Muffin

Pagi tadi,awal2 lagi ngendap dapur orang..macam biasa kalau free2 tu memang dapur akak yang duk Ganu nun akan jadi salah seorang mangsa skodeng rujukan nak buat menu2 sesuai mengikut keadaan(kerajinan or kemalasan) dan stok bekalan semasa.. ;)
Sekali masuk sana tadi kan..pengsan jap!pas bangun balik baru histeria sorang2 tengok muffin beliau..tak heran dah tengok muffin kak nor yang gebus tu sebab dia memang pakar wat muffin2 nih,tapi bekas tu..paper cup dia guna sakit mate aii..huh! Tuu..tuu..tokey mapin mekk ijahdaut tuh ada ati laa nak carik papercup kaler tuh gak..sesaje jek kan!aku doakan ko tak jumpa laa yer ijah..melainkan aku yang jumpa dulu..kakaka..

Selepas histeria ngan papercup kak nor tu baru laa tengok betul2 muffin dia..cam best lak untuk jadi santapan pagi kan,bahan2 pun semua ada..
Apa lagi,aku pun tergedik2 terkedek2 ke dapur sebelum anak2 meragam nak mandi n nak tidokan mereka semula(handbag kecik 2 orang ni la,yang beg roda 2 orang dah gi sekolah tadi)

Godek punya godek punya godek..zassss!dah siap!tinggal nak masuk oven jer..kiranya kalau sedang tengok cerita bersiri kat tv3 tuh sempat jer nak buat muffin ni..tapi iklan pertama,sedia bahan2 dulu laa..iklan ke 2 baru godek2..
Tapi iklan ntv7 tak boleh..dia iklan kejap2 tapi selalu..kang tak sempat lak.heh :D
Jauh melalut lak peginya ke iklan ek..

Best woh guna kertas muffin stail nih...kertas dier sebelah dalam tu licin jek..senang jer nak cabut isi perut dia(kek/muffin) kat dalam tu..Kalau nak buat muffin hari yang sama rasanya boleh aje nak recycle..heheee..tak pun simpan dalam peti ais..kan?kretif tak cara menjimatkan papercup nih?muehehe

Tak payah guna mixer pun..senang kan!

Jom laa tengok resepi muffin yang sedap n gebus gebas dari dapur Kak Nor dan asalnya dari Kak Rima Singapore n sekarang bertapak kat blog aku nih..ngeee..
Tima kasih akak2 jelita sekalian... ;)

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Dry Ingredients:
1 3/4 cups Plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tbsp quality cocoa powder - I used Valrhona
3/4 cup superfine sugar
1 cup semisweet chocolate chips (put aside 1/4 cup for sprinkling)

Wet Ingredients:
1 cup milk
1/3 cup plus 2 tsp vegetable oil - I used Canola oil
1 egg
1 tsp pure vanilla extract - I used vanilla essence

Method:
1. Line muffin tin with paper cases
2. Preheat oven to 200deg - I used 175C
3. Put all dry ingredients into a large bowl
4. Pour all the wet ingredients into a measuring jug
5. Mix the dry and wet ingredients together (the batter should be lumpy, DO NOT over-mix)
6. Spoon into the prepared muffin cases
7. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top
8. Bake for 20 minutes or until the muffins hv risen and are springy

Yang nih versi bukak baju(bak kata kak anymz)..ahak..kena seksi sikit nak goda peminat mapin luar sana.. :P

Nih muffin in white papercup..buh badam jugakk..hihi..sedap2!

Nih lak dalam bekas kuning...ceria jer kan..semalam dah tunjuk cupcakes dalam cawan kertas kaler pink..

Aaaa...yang nih aku angkut dari dapur kak nor..kaler paling gojesss!lalalalalaa..... ;P
Tu laa,sapa suh tayang kaler biruu2 nih, kan dah kena angkut..eh!kak nor bagi spesel laa...hihiiii..
Mekaceh kakkk..lebiuuuu!tak kire,nak angkut gak..wat ubat meroyan! :D

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

weiii...sue..aku baru merancang nak buat esok lusa....
kau lagi cepat.....dah berapa ketoi kau mamam mapin tu....meh ajak aku sekali...wakakaka....
gebu betul aku nengok mapin kau tu...
aku balik dulu la..tengok lama2 mapin kau tu..takut aku lak yang histeria....muahahaha....

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Wehh mas..laju jek ko dtg ngendeng mapin nih kan..kat FB tadi si anna tuh dah ngendeng..tapi aku tak bagi pun..jadi apa salahnya kalo ko pun aku tak bagi kan!kekekeh.. gi wat sana..xyah tunggu esok lusa..cepat je siap mapin nih..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Aik kak sue tdi jer baru tgk kat umah kak nor,skang kat umah akak lak..ngeee..Pakai jet ke..Nmpk yummy jer kak..Tula da ank kecik nih ssh ckit la nak msk yg ssh2 ni kan,kalu yg simple pun trkejor jer kan,time diorang tido,sy la tu,ngee..

K.Nor said... [Reply to comment]

awat kejap sgt pengsan sue? heheheh.. dah buat ya.. nanti akak cari cup biru tu, akak letak sekali dgn kopok ya.. mmmmmuah! :)

Anna Qawina said... [Reply to comment]

sue..ko histeria udahle jgn sampai tahap meghoyan deh..hihi..jap aku nak col laki aku soh beli cup kaler biru gak..vup suma dah abes..lallallaa

tun_telani said... [Reply to comment]

tidakkkkk!!!!!!!!!!!!!!!
blom sempat bali oven lg dia dh tayang2 mapin dia. tertekan! tertekan! bila laa scholar nk masuk nih, nk wat beli oven (org kasi duit suruh beli buku, kita nk beli oven lak.. muahaha~ xkira! xkira! nk beli oven wat mapin!)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue... baru boleh komen ni..namkecokelatan muffin tu..sedap n gebuss je

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

akak neh, rajin toi...jeles lh dgn akak. kalo jd jiran akak msti best..:P

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum...
Ala hasue dah amik yang kat umah k nor. Tak aci ler. tukar boleh, bagi saya yang kaler kuning tu plak. Tukar ngan apa yerk?

shah-kayrul said... [Reply to comment]

gebunyer tgk cupcake nie...

fashah84 said... [Reply to comment]

salam kak...

sy dah buat dh muffin ni..sedap btul...thanks ye kak..

http://fashah84.blogspot.com/2011/03/mcm-magicsekejap-jer-siapchoc-chip.html

ashraf said... [Reply to comment]

salam,
agak2 la kn klo jual berapa ye untuk cup mcm tu?
blh dpt nsiht skit.

normah a.k.a noorez said... [Reply to comment]

sedapnya muffin hasue
kalau rajin mehlah singgah blog akak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...