Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, March 24, 2011

Resepi: Chocolate Cup Cakes

Lupa nak wish tahniah kepada pelajar2 yang amik result SPM semalam...kepada yang berjaya dengan jayanya tu diharap berbaloi laa dengan usaha..yang kurang berjaya tu..jangan berputus asa yer..ala dik,umur baru nak masuk 18 kan..muda cam akak lagi tuu..

Buat cup cake ni semalam..adun separuh dari resepi asal jer.. ingatkan banglong je yang nak makan..sebab selalu kalau buat kek coklat(adunan penuh) lama akan terperap dalam esbox tu nanti..sebab cik abang tak berapa nak layan kek coklat2 nih..
Jadi buat separuh adunan ni,dalam plan tu ingat boleh laa main deko2 kalau tak laku pun kan...

Bila dah masak tu,panas2 lagi aku dah makan 1 cup..eh!sedap laa pulak..suapkan budak2 pompuan nih satu cup lebih..selebihnya tu aku gak yang makan.
Dah banglong balik,makan..makan..makan.. dak 2 orang tu(si kakak n yana) pun suka gak makan..hehe
Pastu, baru ingat lum amik gambar lagi..tengok2,tinggal 2 ketui ni je lagi haa..hihi

Tak berapa nak cantik cupcake aku buat nih.. tapi rasa memang sedap..kalo nak lebih moist,sila2 laa kukus yer..

Memang terasa ke'coklat'annya..sedap woo

Resepi pun simple jek..mekasih tuan asal resepi nih,juga kat kak zana,kak ummi,kak maz n sesiapa yang terlibat..amik resepi dari dapur kak zana..nak tengok versi berdeko gi umah dia yer..

KEK COKLAT LEMBAB KUKUS ZAIIMA
Sumber: Home Sweet Home dan Kak Dzana
Sharing By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-Bahan:
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate(*x letak jugak )
  • 3 biji telur

Cara-Cara:

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

2.Tepung, soda bikarbonat dan baking powder di ayak.

3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (Maz bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C) (*akak bakar je mcm biasa selepas letak dlm acuan-acuan cupcakes selama 15 minit, pada suhu 170C) ... *mcm kak ummi...

Penggemar kek coklat harus cuba kalau belum cuba yer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

Watie Rose said... [Reply to comment]

sy mmg takut nak buat coklat cake sbb nanti takleh lawan napsu makan, punah diet sy nanti...hehe

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Sue..

Makan Coklat Cake seorg2 jer yer...hehehe nampak cantik dah mengiurkan...lapar perut Kak Lin..

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Assalamualaikum... tok! tok! tok! Sue.. erma pun wat brownies mlm tadi.. kalu kat umah ni sangat laju tang coklat2 ni.. cuma kena kurangkan x leh wat selalu.. karang bertambah tambun lah tuan rumah... ha ha ah ha

izahdaut said... [Reply to comment]

kek ni mmg best..aku pong dah buat.rasa nya aku letak jus oren sikit.mak aihhh aku mmg tak brapa suke kek coklat, tapi kek ni yg letak oren tu banyak lak aku makan.ngehehe,,

Mas said... [Reply to comment]

sue..kau buat 1/2 adunan jer...
untuk aku ada tak..he..he..
aku dah lupa aku dah try ke belum mapin ni..he..he..
bagi aku rasa sikit...

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

werhh Sis ...cer tgok cupcake akuhh.hahaha

umie said... [Reply to comment]

kak sue..antar ke rumah kmk di belawai boleh? esok kmk balit cnun...hihihi..kelak nak minta resepi k..

issnita said... [Reply to comment]

salam perkenalan sedapnya nyum.nyum

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Tak berapa cantik? It looks perfect and yummy to me!!! I wantttt ;)

Brought you some cheesy butter cake plak...hehehe! :D

tun_telani said... [Reply to comment]

owh, sampai2 umah terus nmpk chocolate kek... dh laa tun ni hantu cokolat kek.. letak oil mmg jd lg moist. sedap!!!!

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue sedapnya cup cake tu..kalo umah akk versi cokelat cepat la habisnya.

tak sempat nak simpan2 kompom abissss..kakak n yana dah beralih arah ke kek cokelat pulak kut, lagi pun buat dlm cup anak2 lagi tetarik

dZana said... [Reply to comment]

kt rmh akk pun tak menentu selera sue.. kkdg buat terbongkang tak de sapa nk mkn cupcake coklat ni.. tpi kkdg tak cukup pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...