Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, March 3, 2011

Gulai Lemak Pisang Muda

Selera aku,memang tekak orang kampung lah!
Kalau kena hidang chicken chop vs kari ayam kampung ngan nasik memang aku tak pilih chicken chop..Kalau harus pilih potato chips vs kerepek ubi kayu,memang laju jer aku amik kerepek ubi kayu..tapi harus laa sama level sedapnya..jangan lak bagi pilihan ubi kentang tuh rangup tapi kerepek tu keras cam kayu..huhu...
Baru2 ni singgah tepi jalan dalam perjalanan dari kampung tu sempat gak laa beli kerepek ubi kayu..sedap giloss...rangup yang lembut,bukan yang keras!

Baiklah2..cerita pasal menu kampung,bertahun2 juga rasanya tak makan sayur yang menggunakan pisang muda nih..di masak lemak pedas2 memang membuka selera jer kan..pastu ratah/makan gitu aje masa masih suam..oh sedap!

Aku masak cara tumis dulu baru buh santan ni..kalo tak buh santan boleh jer nak buh susu cair...

Ermmp!masih terasa2 lagi ko..ehe..

Pisang ni pun dah nyaris2 nak masak...tapi puas ati dapat makan juga akhirnya..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Morning Sue... wah lauk pisang muder.. ni erma bawa muffin pisang ha ha ha gader2 menu pisang...ppsssttt Sue.. cantiq Langsir baru... ceria..

tun_telani said... [Reply to comment]

kak haSue.. apesal nmpk cam kari? tumis cili giling ek?
ps: sy akan pilih chicken shop n potato chips... muahaha~
pps: ayam kampung x reti makan.. masak pon xreti.. nape jd liat semacam je bila masak ye?

HaSue said... [Reply to comment]

@HALAMANKU
morning2...bwk mafin yer?bagus2..letak tepi tu dulu yer..abis laa sendawa muffin jer 2,3 arini..hahah.. langsir tu dah lama dah,berhabuk dah pun erma..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Cam kari?hehe..akak guna cili merah n cili api..suke jer kaler kemerahan sikit compare kaler putih semate..kang sebijik cam pengat.ahaks

kalo chicken rice akak suka gak..kat miri tu pnh mkn tak kat SCR?hehe..lari tajuk lak soalan ek

ayam kampung tu liat smcm sbb dier gi swh bendang tnm padi..aa,camtu laa perumpamaan dier..ce bandingkan tgn org kampung yg kerja keras dgn org bndr yg keje pejabat?hehe.. :P

shah-kayrul said... [Reply to comment]

selamat pagi..kak sue...nostalgianyer tengok lauk nie...dah bertahun tak makan....huhuhuhu

Anna Qawina said... [Reply to comment]

kalau aku bagi muffin coklat vs coklat bar mana ko pilih? kalau aku bg ubi kayu vs kayu api mana ko nak? hahahahaaaa..meh gelak sesama....aku sebook sgt nih...erkkk...sedap eh gulai pisang tu..kat rmh ni dah masak dah pisang, kalau tahu awal2 haritu blh gulai gini leh gak try..nanti2 le pokok tuh berbuah lagi kan....

Mas said... [Reply to comment]

sue..mak aku selalu masak gulai pisang muda kalau aku balik kampung...
hu..hu...rindu kat mak aku tengok gulai pisang muda kau ni.....

izahdaut said... [Reply to comment]

grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...
ko sajaaaaa...
eh ko pernah dengar tak pasai pembunuh upahan? jaga jaga ye ..ngahahhaaa.. aku pun suke gulai cam ni...aku hidup ngan gulai cam ni la..aku lagi kampung..kalau mak tanam terung, ada la balik skul lauk sambal terung ngan gulai terung.tu jela pulun makan.esok puak kari terung ngan terung bakar.
kalau ada hasil pisang, leh la makan gulai pisang cam ko ni.kira pagi sarapan, makan cekodok pisang, tenghari makan gulai pisang, mlm mkaan goreng pisang..haa gitu la..eh aku dah kena penyakit cam ko plak.bila naip tak reti nak brenti..hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@shah-kayrul
Selamat pagiiii..mmg terasa di dunia dolu2 jek bila dapat mkn menu2 lama nih kan..

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
aku pilih choki2..hikhik...err,pastu aku pilih dapur gas!ngeee...
ko memang saje jek biarkn pisang tu masak agar ko ada alasan x nak wat gulai kan?haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
pasni kalo tgk gulai pisang muda pasti ko rindu kat aku lak..hiks

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
pernah2..pembunuh upahan tu dia macam kerusi yg org modified jadi basikal tu kan??

perghh..terung bakar!bila lak aku nak carik terung nih..sedap tuh ..selain tuh leh masak smbl..uhuuuu..ko memang kampungan cam aku jek kan!haha

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,kat area utara nih femes ngan gulai batang/umbut pisang,pergh mmg sedap xterkata,kalu kenduri kat area kg2 ckit mmg selalu la diorang masak batang pisang/umbut nih+daging.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...