Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, March 7, 2011

Resepi: Ikan Tongkol Goreng Kicap

Haiiiiiii...
Dah tengah hari baru berjaya update nih..dari semalam line tenet seakan2 kebingungan jerr...tak tahu kenapa!huu...nak blogwalking n jawab komen pun sangkut2 nih..haiyohh...harap2 laa tak berpanjangan hendaknya..aminnn..hehe

Oklah,menu yang sedang berposing di bawah ni sebenarnya menu ulang tayang versi derhaka..eheeee...
Resepi asal buh manisan,aku letak sikit jer sampai takleh rasa..hihi...kire jangan tak cukup syarat jer gitu...tapi asam tu aku guna asam jawa..perghh!lagik best laa ke tekak aku yang lebih suka gabungan asam jawa n ikan tongkol nih..

Selain digoreng begitu sahaja dengan asam jawa dan garam..ikan tongkol sedap gak dimasak gini..tapi harus ada rasa pedas2 baru cik abg aku tuh layan..kalau tak dia memang akan request goreng dengan asam jawa ajer laa nanti..goreng basah2,takmo garing2..eheh

Selain ikan tongkol boleh juga guna ikan lain seperti tenggiri,ikan sardin(bukan yang dalam tin yer) atau apa jua jenis ikan yang berisi tebal cam tongkol ni haa...
Kalau suka masakan yang manis sikit,letak laa nisan tu lebih eh..(bukan nisan yang pacak kat kubur tu yer,tapi manisan cam gula melaka tu ha).
Kat semenanjung mungkin biasa jer dengar nisan2 letak dalam makanan2 nih..orang sarawak ada yang tak tahu kot termasuk laa aku dulu..ni dah tau dah..tapi aritu takde laa pikir nisan yang dimasak tu adalah batu nisan tu nak dikikis buh dalam masakan..kakaka..melampau laa nak kutuk kejakunan aku tuh.. ;P

Resepi asal dikongsikan oleh Makyong@myresipi.com...tapi aku alter bagi sedap ikut tekak kami sekeluarga..apa2pun boleh rujuk resepi asal kat link tu nanti yer...mekasih atas keperihatinan korang sumer...tau tak aku suka bila korang baca abis entri aku sampai abis biar pun agak merapu kekadang tu..hihih..tengok2,korang masih membaca lagi kannn..best2! ;P
Sekarang meh layan resepi nih...



Resepi Asal:Makyong@myresipi.com
Diubahsuai: HaSue

Ikan Tongkol Goreng Kicap


Bahan-bahan ( - )

* >>Bahan untuk rebus
* 5 keping ikan tongkol
* 3 sudu makan asam jawa(yang masih berbiji)
* 2 cm halia atau lengkuas(hiris)
* 1 sudu teh garam
* sedikit manisan/gula melaka

* >> Bahan untuk goreng kicap
* 1 labu bawang besar-hiris
* 2 ulas bawang putih- hiris
* 5-10 cili padi- hiris(ikut tahap kepedasan)
* 1 tangkai cili merah dihiris memanjang sedikit
* 2 sudu besar(atau secukupnya) kicap
* 2 sudu besar(atau secukupnya) sos tiram

Cara-cara

1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak sikit air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
2. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit.Goreng dalam 2-3 minit.
3. Masukkan ikan tongkol dan kacau perlahan,balik2kan supaya sekata bergaul dengan kuah kicap.
4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas

Memang sedap niii makan ngan nasik putih..kalau nak budak2 leh makan sekali jangan laa masak pedas2...tapi kalau nak makan pedas,lenyek laa cili kat mangkuk berasingan..ala,sama jugak tuu..rasa pedas2 n lemak2 ikan bertambah sedap bila digabungkan dengan rasa asam jawa..jika dibiarkan semalaman lagi masyukkkk..perhh!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue....selain masak kicap..buat sambal pun sedappkan sue ikan tongkol ni..he..hee..
aku pun suka..

Mas said... [Reply to comment]

sue....selain masak kicap..buat sambal pun sedappkan sue ikan tongkol ni..he..hee..
aku pun suka..

anymz said... [Reply to comment]

huuih..jakun akak nihah..ingat ikan tongkol ni leh buat sambal jek..masak kicap pun boleh....mesti cuba gak nanti ni..

tun_telani said... [Reply to comment]

kak Sue, internet kt sini pon slow semacam smlm.. tekanan perasan nk tunggu bukak window, smp rasa nk gigit broadband ni pon ada gak.. huhu..
ps: ikan kalau rebus dulu pastu goreng mmg mengancam! tp drawback sket sbb pikir nk kene basuk periuk bau hanyir time rebus ikan tuh.. adoii..

izahdaut said... [Reply to comment]

tingat ikan tongkol tingat masak kari makan ngan nasi dagang..woo sedapnya..eh akak aku pun slalu gak buat cam ni.aku je yang tak pernah masuk tongkol lagi kat rumah ni..asik2 tenggiri..tak pe lah..akan ku masak jugak ikut style ko ni..nampak sedap tu.

K.Nor said... [Reply to comment]

uishhh baru2 ni ada beli ikan tongkol gak sue, nak buat menu ni la.. tup2 jd ikan goreng jer, cicah cencaluk.. akak mmg suka layan resipi makyung ni.. mmg umphh..

owhhh skrg dah tau la apa ke benda nisan tu ya.. selain batu nesan jgn pikir keter nissan dah la ya sue :)

moklong said... [Reply to comment]

mmg sodap ikan tongkol digoreng cam gini...meletop...

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue nmpk sedap la ikan akk nih,wlpun sy ni xmkn ikan..Bkn kat srwak jer line tenet lmbab kak,kat cni pong kkdang lembab cm siput bab* jer.ngee..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue..akk pun msk ikn kicap gak hari ni..tapi guna ikn kembung je. Sedapnya sue, pds, manis2 kicap, msm2 asam jawa tu

Watie Rose said... [Reply to comment]

wah simple dan nampak sedap..sesuai utk yg berkerja mcm sy nih...hik3

Sheriza mohd razali said... [Reply to comment]

Sedap nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...