Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, March 19, 2011

Teman Kecilku Berblogging :D

Kalau dak kecik nih bangun selalunya akan duk atas riba temankan aku blogging..FB-ing..dan segala yang berkaitan duk depan lappy nih..
28hb Mac ni nanti nak masuk 4 bulan dah usianya..
Sekarang dah pandai tunjuk lagak tak nak tido jer laa kan..nak gak tengok tv,nak orang agah dia..ecece..dah beso sikit anak omak!
Gambar2 nih amik semalam,selepas dimasukkan buaian taknak tido tuh(ngamuk kemain lagi tanda protes)aku letak laa dia dalam stroller...kemain seronok dia layan kartun kat tv sesambil dilayan kakak abangnya..hehe

Mata dak kecik nih memang tecik jer..kalau tengok header blog nih lagi laa cepet..hehee

Kalau masa gelak makin kecik laa mate beliau..hihih
Kadang2 tu bila dia syok bermain gelak2 gini,tak sampai hati aku nak tinggalkan dia semata2 nak blogging..tunggu dia tido gak baru ngadap lappy balik.. :D

Pandangan memikat bayi2 gegurl di luar sana..kikiki... Dhira,jangan jealous yer.. ;P

Selain dah pandai gelak sakan, dia juga suka bercerita apa saja.. apa saja tu bukan dari segi topik laa..tapi apa saja yang keluar dari mulutnya..huhuuu.. kite cerita,dia menyahut dengan bahasanya..best kan layan anak seusia nih..hihi

Posing jap..mama amik gambar... Amani ngan Maisarah,pasnih main masak2 ye..mama kata tak apa budak laki main masak2,nanti dah besar leh jadik chef!ngeee

Nih si kecik Yana..baby sitter yang adakalanya boleh diharap juga..tapi selalunya ada juga unsur2 kejelesan tu sehingga membabitkan sedikit unsur keganasan..hahahaa..walaupun niat asalnya nak cium adik,sampai terhantuk bagai laa.. nak cubit adik pun ada.. bila dilarang,katanya.."nak cubit saja..." SAJA?adehh..anak aku nihhh..

"Kakak Yana jangan kacau adik k?adik nak tengok tv ni" Agaknya itulah yang dirundingkan adik Zhariff kat Kakak Yana tuh..hihi

"Malu laaa...!"

Tengok apa tuu??


Agegegegeee...age nyerrrr....

"hek!hek!hek!" sukenyerr diaaa...

"Ada ke anak2 aunty yang sebaya nak kawan ngan saya nih??" hehehe

"Tak nak kawan takpelah..mama kate saye ngengada carik kenalan online ...hiii"

Muehehehe..suke layan dak kecik nih..ada lagi tuu masa dia gelak nganga beso2..tu yang tertangguh kadang2 aktiviti depan lappy nih..selain layan yang 3 orang lagi..
Seronok kan membesarkan anak sendiri di depan mata..
Setiap perkembangan mereka kita dapat perhatikan sendiri tanpa perlu bertanya kepada penjaga...alhamdulillah.. :)


Cerita pasal stroller nih sikit,dulu masa anak ke 2 dah pernah beli stroller yang lebih empuk,besar dan banyak aksesori laa kononnya senang nak simpan barang,baby tido leh adjust..nak simpan tilam baby semua.. akhirnya stroller tu jarang diguna jugak..huhuuu..
Antara sebabnya,susah nak bawak dalam kereta,banyak space laa..lepas tu baby pula memang jarang jer nak duk dalam tu kalau gi jalan,senang lak nak guna yang baby carrier tu..
Masalahnya guna carrier ni cuma kalau masa jalan lama2 dan masa nak makan kat restoran tapi baby masih belum duduk lagi..
Sebab tu kali ni kitorang beli yang simple2 aje..
Aku cakap kat hubby nak beli yang senang nak pack dalam kereta..kalau ada yang boleh lipat cam payung saiznya lagi baik..kakakaka..*terbyg payung leh lipat pendek masuk dlm beg
Nak bawa pu senang,nak buka pun mudah..bayi pun selesa juga..lagipun bukan laa nak duk lama2 kan..atap pun ada gak tu..
Dulu beli stroller sekitar RM300,kali ni beli Rm79.90 sahaja!
Bila tengok memang best laa nak packing pun tak ambik space semua..berbaloi2..
keterujaan nak beli stroller yang besar2 tu dah hilang laa sekarang sebab dah tahu penggunaannya tak sekerap yang dijangka..dan leceh pun ada.hehe..

P/s: Penggunaan stroller yang aku cerita ni adalah bagi aku laa..lain keluarga lain kekerapan guna..cam aku jarang2 kuar umah ni tak perlu sangat,tapi untuk di rumah memang guna juga untuk tempat zhariff lepak tengok tv atau bila tak larat nak dukung dia..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

41 Komen Di Sini:

Penggali (OM) said... [Reply to comment]

cutenye, he3... ade adik om yg sebaye dgn die, he3

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam HaSue,
Pasal stroller tu sokong sesangat..Ank 1st pun guna yg besar konon2 selesalah, blh buh itu ini bagai..at last time ank kedua start cari yang type lipat payung tu...senang dan yaaaa jimat space kete..ha ha ha..
Now the old one tersadai jeeee..he he he ..

Psstttt...Geram tgk Zhariff yang montel...ada yang kena cubitttt kannnn....

Lucu said... [Reply to comment]

Ya Allah. comelnya ciptaanMU.. :) nak cubit2 jer pp tuh. btw, mata dya sepet mcm org korea. nnty da besar, encem nih.

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue....comeinya dak zhariff ni geram nengoknya...gitulah kan bila dia dok gelak2 tu mmg sayang nak tinggal dia dok sorang2..sama2 dok gelak kan

meh Zhariff main masak2 ngan amani..sambil2 tu auntie pun boleh belajar msk ngan mama zhariff

Akk pun guna stroller tu lam rumah je sue, masa kuar tak bawa pun lagi pun berat n byk guna ruangankan.

geram rasa nak cubit2..ada kakak ok juga dia tak sunyi heheh

anymz said... [Reply to comment]

salam sue

hadoi sudah lamo bona akak tinggalkan zaman stroller dan budak tecik ni sue..

tgk tawa zhriff tu rasa dan2 je nak suh anak sulong tu kawin..cepat2 nak bercucu..suka sgt dgn budak2 baya nih..best untuk di agah wo...
gerrrrrramnya tgk..

hargailah saat2 ni sue..bila dah usia cam akak ni,semua tu dah jadi kenangan..anak 6 pun akak tak terasa.

K.Nor said... [Reply to comment]

olololoooo tomeinyer! dgn lesung pipit yg nampak tak nampak tu.. meh nak cubit sket.. oooppppssssss!! dahhh syhhh.. syhhhh .. jgn nangis aa.. mintak nenen dgn mama ya.. hihihi..

kak Erna said... [Reply to comment]

HaSue..alal..comelnya baby..bila tengok gambar gelak,..senyum lagi la geram..baby seusia zhariff ni..memang sedang seronok diagah..mau tak buat kerja lain..asek nak gomoi dia je..

ayunalisa said... [Reply to comment]

alalla,,..tomei2 zharif senyum..damia nk kwn gk la..blh?

cikmin said... [Reply to comment]

amboiiii lecung pipit zharifff...dah macam macaron aunty cikmin tengok haaaa..rasa nak cubit2 tapi tak sampai hati lah pulak..

p/s maaf lah ye sue..kakmin ni hari2 tgk macaron..jd semuanya yg ditengok pun dah rupa macaron..hakhakhak.. :P

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

sue, tu ler tmn bblogging ko yerk..klu ms dia tido mmg blh lama la hadap lappy..:)) klu dpt kat aku mmg kupicit2 pp tembam tu..sue,tukang jg tu pun tecik lg mana x jeles..meh sini aunty bw jln2 biar mama leh hadap lappy ngan baby..:)

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

oopppss..dah leh bukak link blm? aku try td ok..tp link tu pun pelik plak name dia..dulu2 aku ada letak animation kat situ tp bila x bfungsi lg, aku buang..tu pasal kot link tu x ok..*sigh :((

HaSue said... [Reply to comment]

@Penggali (OM)
yeke?leh laa geng nanti..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Sue @ Nenie
Haaa...tu la pasal..dulu ghairah sangat tgk stroller byk tmpt simpan brg n keluasan buat baby..last2 x guna gak coz x larat nak angkut..haha...tinggalkan je kat kampung dbuat budak2 nih main sorong2 di masa lapang :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Lucu
Tq..mak sedara dia kate cam cina..mate x leh bukak beso..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam kak..tu laa..suke jek nengok dier gelak2 nih..baru kuar bunyi sikit2..dah dia terkekek2 besar nanti lg seronok kan..hehe..

aa..tu laa kak..tp xpe laa,pengalaman gak tu nak beli stroller gitu kan..hehe..yg mudah lipat nih kurang space sikit nak pek dalam keta

krg jer sunyi masa cuti sekolah ni h..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
W'kumsalam...haahahaa..adoi laa kak anym nih..tu susah ati anak akak kalo terbca nih..kalo ada calon dah takpe gak..mau dipaksa omaknya nanti cari jodoh..ekekeke

betul tu kak..ni pun yg abg n kakak2 zhariff ni cam jap je dah beso..err,adakah ini bmakna emak mereka semakin tua?haha

a'in fajar said... [Reply to comment]

comelnyaaa...mmg seronok main dgn bby yg br besr mcm tu..kalau ngamuk2 pun kita tak marah..hehehe...mmg puas hati tengok ank2 membesar dpn mate...sayang sgt nk tinggal..

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
Haaaaa...kan dah nangisss.. *lagi zhariff,nangis lagi kuat2..suh auntie nor diamkan..hahahaha

lesung pipi tu dah semakin tertimbus dek pp yang makin kembung..ekeke..

HaSue said... [Reply to comment]

@kak Erna
A'aa..tu laa,selalu masa blogging tu naip sebelah jari jer sbb syg je nak lepas..sesambil tu leh agah dak kecik nih..hihi..pp tu mmg selalu jd mangsa gomolan.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@ayunalisa
'Damia?phewiiittt...boleh jer..' <-zhariff taip nih..hahaha..ada hati nak ngorat tuh

HaSue said... [Reply to comment]

@cikmin
ahaha...tu laa,serba serbi jadik macaron ye kak..hihi..tq sempat jugak tauke macaron singgah sini jenguk zhariff..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
Ha'aa...sebab dia kecik lg..tu yg masih ada unsur2 jeles tu..sabo jela kdg2 tu makin dilarang makin menjadi2 dibulinya..hehe..sentiasa dalam pemerhatian je kalo dia ada berdekatan.. :D

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

huhuhuu..rindu pulak nak dukung baby zhariff nih!kalo baby besar camni ok sket nak bawak..kalo yg maseh kecik sgt tu aku cam x confident le plak...ko pun x cnfident kan..kan..hahaha

Niz said... [Reply to comment]

ok fine. selalu jadi silentreader blog ni ja. tapi kali ni komen sbb mau ckp baby tu kiut gila!!!!
mata sepet,ada lesung pipit!
grrrrrrrrr!!!!
COMEL OH!!

tun_telani said... [Reply to comment]

CHOMEYYYYY NYERRRRRRRRRRRRRRRRR~~~~~~~~~~~~~~

lina_pg said... [Reply to comment]

amboinya tomei2nya zhariff..rajin teman mama blogging..tak ngaco tekan2 keyboard ke sue?kalau maisarah suka sgt tkan spacebar..tu je la yang senang nak bgacau mama blogging hehehe..seronok kan melayan anak/baby seusia ni..

hana said... [Reply to comment]

woiiiiiii... anak sape tuhhhhhhh??? geget kanggggg... kekekekekeke.... zharifff besok dah beso jadik tokey loyang yer! auntie nk bli byk2.. mak ko keje kemekkan loyang auntie jer taunyer....kekekeke

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue,mmg betoi kak sy pong time syifa tiduq baru nak blogging,skang nih 2bln lbh pong duk senyum2 sakan,n dah pandai sembang2 ageageage ngan kita,best betoi kan pengalaman nih,sy lak kak stroller mmg puaih hati beli sllu guna,time klq tuh,kat umah bagi tidur atas katil dia jer..Btw akak zhariff mmg comey,putih gebu,tembam,lesung pipit tuh ygxtahan tuh..Rambut jer kena g yun nam,ngee..Zhariff meh kwan ngan syifa nak?tapi syifa xgebu n da lesung pipit cam zhariff,hehe..

mokwonik said... [Reply to comment]

dah besar dah zhariff....mokwo tengok dah iras2 Rain jerr....alah pelakon n penyayi korea tuh....ahaks
encem2...mokwo nak tunggu rambut zhariff lebat..nak tengok iras2 sapa lak..hihi
anak2 sue yang lain pun apa kurang...chomel2 belaka! suka mokwo tengok!

HaSue said... [Reply to comment]

@a'in fajar
betul2..seronok tgk perkmbgn anak ni kan..dari x pndai gelak..ke pandai gelak..nanti leh berckp ada laa teman gaduh2 manja..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
Aku kompiden jer kalo ko kompident nak gukung dier even ms kecik haa...hehe..tggu ko beranak eh!beranak lak..tggu ko ada anak kang leh laa dukung dr baby lg..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Niz
hehe..macam x thn jer nak ngomen ek..comel jek. tq ats pujian tuh..ada org suke mate cepet2 nih kan..ade org suke yg mata galak..meh cubit mama dia je jd al wakil..hahah

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
mekasih laaa...puji akk comey..hikhik ;P

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
belum ngaco kibod lg kak..tapi kuat laa bergerak..kaki nerajang2 mate melilau jer toleh kiri kanan..hehe..
maisarah dah boleh buat blog sndirik tu..pastu entri kosong jer sbb taip space bar manjang..ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@hana
Zhariff kate mak dier x bersalah..auntie yang baling sendiri pastu mintak balik..hahahaha..

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
w'kumsalam..
anak perempuan agaknya mmg cepat jer senyum kan..zhariff aritu lebih 2 bulan gak baru senyum2..yang gegurl dulu dalam pantang lagi pun dah start balas senyuman..hehe..
zhariff n anak2 akak sebelum ni semua boleh jer,duk buaian,katil baby,atas tilam atau kat riba..semua ok jer kalo nak tidur..ikut kesesuaian kita n baby jer laa..hehe

"syifa mesti comel kan auntie ct??zhariff nak ngorat,bole?kikiki" <-zhariff ngengada..ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@mokwonik
Rain? x kenal laa ngan pelakon korean nih..hihi..mmg ketinggalan zaman jer sy ni haa..kalo p.ramlee tu kenal laa..ekeke..

haa..tang rambut tu dah beberapa kali tangguh nak cukur..haihh,nak cukur sorg diri mmg xleh jer..tunggu cik abe nih xde masa sesuai lak..tu laa rambut baru pun dah start tumbuh..mmg nak kena pegi yun nam hair care laa..haha

Tq mokwo.. ;)

HomeKreation said... [Reply to comment]

alalala tomei nya... mata cepet tu boleh ler gang dgn auntieRoz...hehe.

Scarlett O'Hara said... [Reply to comment]

Alahai comelnya si Zharif!Anak sedara saya pun Zharif, Muhamad Zharif Akmal.

Mas said... [Reply to comment]

alololo..geramnya tengok...
anak sapa tu...
meh sini aunty mas nak gomoi2....

Anonymous said... [Reply to comment]

alahai
tomei betoi ler
mcm nak gigit jer...
heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...