Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, March 4, 2011

Resepi: Ikan Goreng Sambal Tempoyak

Rugi la kalo tak reti makan tempoyak..ni kalo yang ngah diet memang tak boleh nih...of coz makan nasik nak lebih..heheee...tapi aku suka kalo tempoyak dicampur dalam masakan..cuma kadang2 tuh terpaksa laa tak letak sebab bukan tekak kite sorang jer nak dilayan kan...

Resepi simple jer..meh tengok..mekasih kat anak teruna Sedenak nih..cuma ada laa derhaka beberapa bahan skip jer..ahak..macam tak biasa derhaka2 ni kan.. :P

Ikan Kembung Goreng Sambal Tempoyak >> Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembong hijau (boleh guna apa2 jenis ikan berdaging)
1 helai daun kunyit, hiris halus
2 batang serai, hiris serong, kasar
5 biji bawang merah*
1 biji kecil bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
25 biji cili padi siam merah*
1 camca besar penuh tempoyak
3 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Ikan kembong disiang, cuci bersih, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng embal2 (tidak terlalu garing), angkat dan toskan. Tumbuk lumat bahan2 bertanda (*), kemudian masukkan serai hiris serong dan tumbuk sekejap tapi jangan hancur sangat, biar kasar2..
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk tadi hingga harum, masukkan tempoyak, kacau dan tuang air. Tambah asam gelugor, garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
3. Masukkan ikan dan hirisan daun kunyit, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas.

Tak buh kunyit idup n daun kunyit sebab ni pun asalnya ikan goreng ajer...yang makan 2 ekor ini adalah aku sorang..ngehehe..memang sedap giler laaah...


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

29 Komen Di Sini:

moklong said... [Reply to comment]

dh dpt idea nk msk apa utk sok....:)

tun_telani said... [Reply to comment]

sy suka makan tempoyak!! padahal semua jenis sambal pun rembat.. comform makan nasi 2 pinggan <- pastu baru nyesal n bising2 ckp diri sendiri mkn gemok. muahaha~

Sheila Shafea said... [Reply to comment]

as'salam alamak dah kuar ikan grg tempoyak lee ni yg buat kecur hehehh lama x pekena tempoyak leh cuba ni....

Mas said... [Reply to comment]

sue..aku dah try resepi CMG ni...
sedapp loo..sampai menjilat jari..lepas tu tak yah basuh tangan..wakakaka...
dengan pinggan2 aku jilat...
tu nak menggambarkan betapa sedappnya ikan goreng sambal tempoyak yang aku buat dulu...he..he..
aku compom kau pun macam tu gak..wakakaka..

izahdaut said... [Reply to comment]

weh makcik mas tu..melampo dah mmcm kucin dah jilat pinggan.ngahaha...
aku kalu makan lauk sedap2 ni, musti mcm putri putri sikit..kikiki..masuk list..tempoyak ada lagi tu

anymz said... [Reply to comment]

wah!sue ekau dok swak tu pun ado tempoyak gak yo..hehehe..

akak lom try lagi resepi yang ini sue..kalau buat mmg hancus lah diet ku nanti..ah!tak kisahlah.hancus pun hancus lah..janji dpt makan rugi wo kalau tak cuba..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

akak pun dah buat... tengah Q nak masuk blog.. hehe.. memang sedappp kan hasue!!! tp akak letak serai 1 jer sbb takmo berserat sgt.. nnt kaco lak time ngunyah tu.. hehe...

faizah said... [Reply to comment]

waa...laparnyee perut saya yg tak mkn lunch lagi bila tgk gmbr ikan kembung tempoyak nii..nyam nyaaammm..lain kali masak sedap2 tu leh la antar skit kt umah saya ye ;)

Ezadlieza said... [Reply to comment]

hasue....adoiiiii 2 ekor jer tuh...camner akak nak numpang makan nih....akak tak duli akak nak juga sekoqqqq...huaaaaaaa

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

suka sgt2 klu ada tmpoyak ni..:p~

HomeKreation said... [Reply to comment]

Kalau Along dapat lauk ni, 3 pinggan nasi bantai tak hingat donia.... mana lak nak cari tempoyak ni... bayang duyan pun takda.

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue..kecur di buatnya, suka akk masak gini..teringat tempoyak udang goreng sue...mcm umah akk juga sue, akk sorang je layan tempoyak , abe langsung takmo mkn huhu.

ieda said... [Reply to comment]

wah2 sedappnya dikkk :) x menahan akak tgk nie :)

A homemaker said... [Reply to comment]

rasanya nak cuba ni... anak akak suka sgt tempoyak :)

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum..
Memang rugi bebeno le kapada sapa2 yang tak makan tempoyak. Ya Allah sedap nya.

HaSue said... [Reply to comment]

@moklong
ehem2..anto2 ler ke sini ye..x puas rasa mkn..hii

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
pas nyesal tu bila nampak sambal lagik mesti mkn banyak lagik kan...ngeee...

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafea
waalaikummussalam..memang harus pekena tu kak..takut lupa rasa tempoyak kalo lama2.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
kuali ko x jilat skali ke mas?jimat air paip...kakaka..ader2 jek ko nih..lenkali mkn tu ajak aku skali

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
biase la,mas tu rakus sikit kalo jumpe tempoyak..pastu dier transform laa ayu balik..hahaha..

eh!ko reti ke mkn tempoyak2 nih??ingatkan x kenal gak?muehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
apo kono ekau nih kak nym...ingat org swk x ghoti buek tempoyak ko?muehehe...ado kak,ado..ekau jgn dogil <-ade kena ngena ke?ah,belasah jek..hihih

sila2 ler cubo kak oi..hancus kejap ajer..pastu qada' laa balik..kikiki...ajaran sesat jap

HaSue said... [Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
best jer kalo mkn serai ngan serat skali..hihi..tapi yg ni sy ketul aje serai tu kak..nak aroma n perisa aje

HaSue said... [Reply to comment]

@faizah
bukan tengok gambar dah bleh kenyang ke?hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Ezadlieza
aaa...paham2 laa ye kak...dah tyg 2 ekor tu maknenya xleh ajak org lain dah..muekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
kita serupa~

HaSue said... [Reply to comment]

@HomeKreation
ni kalo nampak kulit duyan pun mesti dah syukur sgt nih kan along?ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak...abe sue tu layan gak tempoyak..tp gitu2 jer laa...anak2 nih lak bermusim..c kakak tu makan main cubit2an je..

HaSue said... [Reply to comment]

@ieda
tahan kak,tahannn..u can do it..err,tahan apa ek kak?ehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
waalaikummussalam wth..betul2x.org kate kalo dh merasa bleh terus jatuh cinta..uihh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...