Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, March 10, 2011

Tripana Marble Cake

Wahhh2..panas kemain hari ini.. Jadi aku taknak cerita banyak laa k.. cerita banyak2 ni masa sejuk2 sket cuacanya baru layan..hahaha..padahal blur jer aku dari tadi..huh.
Jom cuci mata tengok kek ni ha..kalau sakit mata gi pakai spek ek..

Sebab tak berapa rajin nak keluarkan pengukus dari gobok tu..kite buat jelah kek bakar eh.. walaupun kat umah nih kek bakar tak secepat kek kukus nak abis..hehe..

Resepi nih dah bertahun duk dalam simpanan lepas cubaan pertama macam kering sket jadi aku alter sket laa nak bagi sedikit lembap..
Nama kemain vogue lagi kan tapi rasa tu sama jer cam kek2 bakar biasa yang lain. bahan2 pun guna bahan asas membuat kek jer.. sesuai laa untuk hidangan minum petang atau sarapan pagi... :)

Sedap jer makan kek ngan teh o panas..

Eh!Malam tadi dah tengok dah cerita 'sini ada hantu' tu..tapi tak berapa ngeri laa citer tu. Hantu pun muncul di saat yang dijangka jer..hantu dia pulak macam dah biasa jer tengok(bukan real la,kat tv gak)..pastu buat muzik nak takut2kan penonton.. ada laa jugak terkejut sekali dua sebab muzik tetiba kuat(kot?)
Kira aku ni berani laa kot banding mereka yang takut sangat tengok cerita tu..ke sebab malam tadi tu hubby dah siap2 duk sebelah temankan aku tengok?ahak
Ni kalau ada hantu2 baca blog aku nih jangan laa kate aku takbur pulak pastu nekad nak takut2kan aku kang ek.. aku nih mengulas cerita jer mengikut pendapat aku..ehee.. siap perasan tu,ada hantu bace blog dia.. yerlaa..kite mana tahu zaman sekarang hantu pun nak jadik blogger kan..muehehee..tadi kate taknak citer banyak..adehh


Tripana Marble Cake >> HaSue

Bahan2:
  • 250 mentega
  • 190 gula halus
  • 5 biji telur gred B
  • 200g tepung gandum*
  • 1 sudu teh serbuk penaik*
  • 1 sudu kecik esen vanilla
  • 1/4 cawan susu tepung*
  • 1/8 cawan susu cair
  • Pewarna merah, hijau, coklat emulco secukupnya
Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 175c. Sapu mentega pada loyang lapikkan dengan baking paper. Ayak bersama bahan2 bertanda *
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang/gebu.
  3. Masukkan telur satu persatu dan masukkan pula bahan2 yang sudah diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
  4. Campurkan esen vanilla dan gaul sebati lagi.
  5. Bahagikan kepada 4 bahagian-warnakan hijau,merah,coklat dan tanpa pewarna
  6. Tuang adunan berselang seli untuk menghasilkan marble.
  7. Bakar pada suhu 175c selama 50-55 minit bergantung kepada jenis oven
Kalau suka boleh jer letak perisa bagi setiap warna...yang ni versi orang tak berapa rajin memang gini laa haa...heh :P



Sebenarnya hari ni rasa cam kebizian entah apa2 jer...semalam patut laa rasa serba tak kena rupanya due baby harus pergi klinik...aku ni memang dasar lupa jer nak cek kad klinik baby nih..selalu misi kat klinik yang remind..haha..sabar jelaa kan.. apa2pun mekasih laa buat misi yang baik hati tu.. ngeee... :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

25 Komen Di Sini:

TopsyTurvyMum said... [Reply to comment]

*terliur*

Kek Marble mmg kegemaran kami seisi keluarga...*cam ayat iklan*

~K Ham~ said... [Reply to comment]

wwoott...pos kat akak kek tu seloyang...
psstt...akak tepung gandum pun xkenal...wakakakakaaaaaaa

walaweiii...TTM dan tuko gambo le...

anymz said... [Reply to comment]

takmo tengok.takmo tengok..sambil tutup mata..tapi ada hati ambik resepi....

bab marble ni akak selalu fail tapi di sebabkan semangat cipon masih ada tetap takmo putus asa..akan akak memarble sampai jadi..huhu

Ummi said... [Reply to comment]

Sue, nampak sungguh moist laaahh..ni yg suka nih! Nak buat laa...Adunan tu Sue guna loyang berapa inci eh?

tun_telani said... [Reply to comment]

kak sue.. teringat zaman kecik2 dulu mama selalu buat kek camni.. xtau la resepi dia sama ke x, tp rupa dh sama dah.. hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

cunnyerrrrrrrrrr... kalau kita buat ni mesti tak dpt corak mcm tu punya...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue..sedapnya kek marble, comel lak tu, kalo dapat sepotong dua lagiii sedap sue...

dah cucuk ke zhariff, berapa kg dah. kalo tmpat akk ni mmg kena ikut tarikh n time yg di beri misi tu, kalo tak bising je lah misi tu

izahdaut said... [Reply to comment]

ngapa tripana weh?aku ingat tadi mmg letak banana namanya tripana..mcm kek marble trio cmg tu gak ek rasa dia?aku tengok lebih kurang kek lapis aku buat semalam tu jugak la..hihi..

pss citer antu tu tak best sangat ye..sapa kata kat aku best ek bebaru neh..pok kepala mek sue...

Watie Rose said... [Reply to comment]

cicah ngan air kopi sedap tau...

Mas said... [Reply to comment]

cantik wehh kek marble kau ni sue..
nanti2 aku nak try gak la..he..he..

Nieza said... [Reply to comment]

wah menarikla su..nampak moist suka colour yg cun tu...:)

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum HaSue...


Cantik3 terpusing2 warna kek tu yang nampak menarik...

HaSue said... [Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
boleh jadi duta mentega cap kapal

HaSue said... [Reply to comment]

@~K Ham~
ntah2 beras ngan nasik pun akak xleh beza kan?ekeke..mcm2 la kak ham neh

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
aik kak..siap tutup mata tu..huhuu..xpe kak,pelan2 kayuh :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
guna loyang 4 1/2 x 8 1/2inch kak..tp rasanya guna loyang 8x8 pun ok lg sbb ni pun tinggi jek kejadiannya

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
gi tanya mak lekas..pastu terus buat yer..oooppss!lupa lak org tu lum angkut oven dr kedai lg. :P

HaSue said... [Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
mesti dapatnyer kak..kalo kena gayanya..ni pun corak ntah apa2 yg kuar tu

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak..sedap kak..mai laa,ada lg nih..hehe

dah kak..tp berat naik sikit je..baru 6.5kg.. misi kat sini baik ati dr sana kot..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
aku tak tau ler dah nama kek nih tripana..hehe..
kek cmg tu aku x try lg la..tp kalo bhn2 lebih krg jer mmg x lari la dr rasa kek bakar kn.. :D

aku ade kate best ek?tu aku kate yg org kate..best..aku lum tgk lg jadi aku kate la apa yg org kate..ahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@Watie Rose
nyummm2

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
rajin je ko nih mas..baik ko bisnes je trus..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
suke ek..ni nak sepotong ke ni?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@LinRosly
waalaikummussalam..
tu la..sibbaik x terpeleot kak..ehehe..tq eh kak

Piasara said... [Reply to comment]

"bak mai sepotong.ehh tak cukup lak sepotong,bak mai semua lah..akak ni oven dah ko,nak buat kek kukus pun maleh..sbb bhn2 nk buat kek dh out of stok..tengok jer lah.."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...