Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, March 9, 2011

Resepi: No-Fail Banana Muffin with Chocolate Chips

Ada yang mini..ada yang saiz biasa.. ;)

Saiz mini..sekali ngap jer..

Yang mini di zoom in kan..

Sungguh terasa kepisangannya...sedap2!


Resepi asal dari kak Rima,skodeng kat umah tokey muffin..ramai jugak yang dah mencuba resepi ni kan..memang sedap!tapi aku derhaka gak sikit2.eheh...mekasih buat semua yang terlibat..

Resepi asal boleh rujuk link2 dibawah ni ek...yang ni aku terjemahkan sendiri dan alter ikut cara senang..untuk rujukan akan datang atau untuk mereka yang nak mencuba juga versi derhaka nih :D


No Fail Banana Muffin > Rima > Izah > HaSue

Bahan2 :

* 1 1/4 cawan tepung gandum
* 1/2 tsp baking powder
* 1/2 tsp soda bikarbonat
* secubit garam
* 1/3 gula (sebab pisang dah masak ranum)
* 1/2 cawan minyak masak
* 1 biji telur
* 1 cawan pisang masak ranum yang dilenyek halus
* 1 tsp perisa pisang

Bahan lain:
*Coklat Chips atau chocolate rice


Cara2 :
  1. Panaskan oven pada suhu 190c
  2. Masukkan kesemua bahan2 kecuali tepung gandum,soda bikarbonat dan baking powder ke dalam blender. Kisar halus
  3. Tuang ke dalam bekas dan ayakkan bahan2 tepung tadi. Kacau sebati
  4. Senduk adunan ke dalam papercup,tabur coklat chips dan bakar selama 20 - 25 minit pada suhu 170c atau sehingga keperangan di atasnya. Selamat mencuba!

Muffin masih panas2..dengan coklat chips yang mencair..amat best dan sedap!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue..kau kata mapin panas lagi..kiranya baru lepas masak la ni...muahahaha..
kau kena kasi aku sepinggan..yang besar2 tu...
aku tunngu ni..he..he..

tun_telani said... [Reply to comment]

mapinnn!!!!!!!!!!!!!! pisang!!!!!!!!!!!!! sy cintakn mapin.. sy juga cintakan pisang! kombinasi dua2 mmbuatkn sy rasa nk mapin pisang sekarang juga. sbb sy xde oven lg, so kak hasue kene pos laju. sempat laa kot mkn mlm nih..

izahdaut said... [Reply to comment]

ngeh ngeh terliur pulak aku tengok mapin ko neh.aku suka perang2 garing sikit kat atasnya tu baru best.anak aku suke makan ni.aku buat mini gitu kan.siok tengok diorang makan.dan aku ni jenis suka tengok budak kecik makan especially menda yang aku masak..suke betui

cik cek said... [Reply to comment]

Nampak gebu...muffin pisang...confirm sedap ni...:-)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

AAssalam sue..sedapnya muffin pisang tu, kalo dpt 8 ketul lagi sedap hehe...zhariff buat apa tu, senyap je

lina_pg said... [Reply to comment]

sue..tapau muffin 4ketoi

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
mapin tu panas masa ngan posing jer mas..masa ko mintak tu dah hadam pun haa..ke ko nak gak?muekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
sebab dah siang balik dah ni..jadi sila histeria sekali lagik sbb akak x smpt anta smlm..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
sama laa..aku pun kalo boleh nak jer berkerak kat atas tu..tp kan dalam dier ttp lembuttts gitu.. mmg besh..ngan laki aku siap bw bekal..mcm nak buat lg tp pisang lak dah abesss

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
Kompom sedap!!telah disahkan oleh tokey mapin..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummusalam kak..mmg best nih dpt seketui mmg cam x cukup..hehe..

zhariff skrg ni ngah zz kak..tu yg dpt lama sket bertenggek depan lappy

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
akak..mapin dah abis...sila dtg lg..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...