Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, March 18, 2011

Resepi: Blueberry Cheese Tart

Lewat sedikit bersiaran ke alam maya hari ini.. maklum laa,baru lepas episod drama swasta dengan suami tercinta yang nak pergi main badminton lagi kat miri nun..tskk tskk..
Tak pasal2 kena tinggal lagi untuk 2 hari setengah*nak jugak sebut yang setengah tu supaya lama sikit bunyinya..ngeee..

Dalam keberatan hati nak kena tinggal tu,sempat juga laa nelan cheese tart yang dah disejukkan dari malam tadi ni haa..
Tak sedar, gigit punya gigit..kunyah punya kunyah..telan punya telan..abis seketul..huwaaa!! panik!!camana leh abis sebijik sekali harung nih..abis laaa dietkuuuu...iskk..iskkk..nyesal lak..
Begitulah yang berlegar kat minda selama beberapa minit sebelum capai lagi sebijik.heh..sedap giloss..makan setengah bijik jer pastu..nanti2 laa sambung balik..ahaks

Aku cuba mengkreatifkan diri dengan cubaan melorek blueberry filling nih,nak cuba2 bakat yang sah2 perlu rendam tangan dalam soflan..siap ada yang bentuk pokok dan bunga versi lukisan kanak2 tadika tahap satu yang jarang hadir ke sekolah sebab takut cikgu marah tu ha..kreatif sungguh aku rasa.
Cuma yang tu telah ditapis untuk tayangan umum..dikhuatiri akan membawa seribu persoalan bagaimana aku membentuk lorekan yang begitu dramatik kerana aku sendiri pasti tidak dapat menghuraikannya dengan kata2..
Bagaimanapun,yang pastinya bila aku melorek2 tu,ada pula persoalan dari mulut kecil di rumah ini yang mengatakan inti purple tu haruskah diletak sedikit sahaja? Kenapa tak letak banyak2.. Lepas tu terbantut terus hasrat aku nak terus mengkreatifkan diri. Tu yang aku buh jer filling tu gitu2 jer..* at least ada jugak alasan aku untuk tidak terus melukis objek yang adakalanya tak nampak bentuk objek pun..aheh

Sebab acuan tart aku ada 5 jer..(dulu 6,yang satu dah balik kampung agaknya sebab cari2 tak jumpa gak..)jadi aku bakar kulit tart atau shell nya tu 5 jer laa sekali harung.. Kalau jumpa lagi pasnih nak tambah lagik acuan tuh..baru tak lama tunggu siap..huhu

Ni hasil tart shell yang aku dah bakar dan sedia untuk digunakan.. ada blog2 yang menjual tart shell nih..kalau malas nak buat,order ajelah dari mereka..korang tinggal nak isi inti je lagi..
tapi kalau korang rajin macam aku,lagi berbaloi2 laa kalau buat sendiri..muehehe..
Kononnya aku ni rajin laa kan..dah lama tuuu anak request nak makan tart cheese nih..lama ni haa baru terbuat..rajin bebeno lerr..huhuuu..selera jer banglong makan. Suka lak aku tengok kalau dah makan beria gitu.. :D


Yang ni memang letak inti blueberry lebih..dah kurang kreatif laa kan...tapi rasa masam2 blueberry ngan cheese filling tuh menghasilkan rasa yang ummmpppppph... nyummmmm2..


Jom kite cerita pasal resepinya lak..resepi nih aku intai kat dapur kak Am Flora..resepi asalnya daripada Kak Azita.. kedua2 mereka nih bisnes kek,biskut n kuih muih dsbgnya..
Aku salute sangat2 kat mereka yang bisnes tapi pada masa yang sama tetap kongsi resepinya..benar kata orang,semakin kita memberi..semakin banyak kita terima..insyaallah berkat ilmu yang dikongsi,rezeki pasti akan senang jer diperolehi..tak rezeki dunia..rezeki akhirat pasti ada asalkan keikhlasan kita mencurah ilmu kepada yang memerlukan..
Jadi terima kasih buat kak am n kak ita yang berkongsi resepi ni..mamafami pun dah try buat..anggun2 belaka tart mereka..

Aku c n p resepi nih dari dapur kak am-flora,terima kasih semua akak2 cayang..semoga kalian semakin dimurahkan rezeki.. :)

BLUEBERRY CHEESE TART
> Kak Azita dan Kak Am-flora


BAHAN PASTRY
1 biji telur
100g butter
75g icing sugar
200g tepung gandum

CARANYA
Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
Bakar selama 15minit - 160°C
KRIM CHEESE
250g keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
60g icing sugar
1 biji telur

CARANYA
Pukul semua bahan sehingga halus & rata
pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
(sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
kemudian di bakar sekejap

Updated:
Lupa lak nak bagitau, masa uli doh nih aku tambah lebih kurang 1 sudu besar tepung sebab doh agak lembik dan susah dibentuk..lepas tu aku guna acuan diameter 6cm menghasilkan 24-25 biji tarts. Semasa nak bentukkan kat acuan tu,aku bulat2kan doh sebesar 2 ibujari,dan diletakkan di tengah2 acuan,barulah ditekan2 sedikit ke tepi-tepi acuan..gunakan satu jari untuk menekan doh mengikut bentuk acuan supaya doh tak terlebih tebal..
Lebih kurang gitu laa cara aku buat..nak bagi tips banyak2 pun bukan pandai sangat..kot2 ada yang nak kongsi,sila2 laa yer.. :)

Ohhh sungguh sedappp...yummyyyy2!!


Selamat mencuba bagi mereka yang nak mencuba sendiri! ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

43 Komen Di Sini:

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue,sampai awal nak ngendeng tart yg sedap n cung tuh,ngee..Fuhh tabik toing2 la ngan akak,rajin betoi menge"tart" yer,ngan da handbag..Sy dah lama xbuat,uii nak buat pikir pnjang kak,nak kelebek sebiji2 tuh,mau nya lama..Hehe..

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

sue...aku x nk cuba bt tp nk cube mkn jerk..:p~

unknown girlz said... [Reply to comment]

yummy..yummy..
ok tgk pn dh tau sedap.. hehe :D

*xpernah try,slalu beli jer la..

K.Nor said... [Reply to comment]

yummm yummmm akak nak seploh biji ya... :)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue...sedapnya cis tat tu..huhu lama tu kena tinggal. nape tak ngikut heheh

Cantik dah lorekkan tu mmg dh lembut tangan n kreatif, ape2 mmg sedap snagt n gebuss tgk

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
waalaikummussalam..
hehe..kan byk kali rest tu..guna acuan 5 bijik jer..sesambil tu leh layan dak kecik tu haa.. wat shell semua dulu(kecuali 1st round tu,buat tart..x sempat sejuk pun dah laris) lepas tu bila2 free leh sambung balik ngisi fillingnya..kalo sekali jalan tu siap mmg bukan sekarang ler ct..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
adakah ini maksudnya ko nak seketul?hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@unknown girlz
satu hari nanti nak try buat,sila laa pth balik ke sini nengok resepi..mmg sedap! :D

ShEiLa dA bOmB said... [Reply to comment]

Salam kak...

Nak tanya..berapa biji dapat kalau ikut resepi akk tu yer? tq...

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
Amik kulit tart ajelah ye kak..filling tu nanti kat umah akak godek2 sendiri..bukan kedekut,takut basi jer..ekekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
walaikummussalam..sedap kak..nak ke?hehe..kang org mintak dibagi kulit tart aje ye dak?haha..
takleh nak ngikut kak,dia ikut rombongan kumpulan skali,x naik keta sndiri..huhuh..lgpun balik ahad takut budak2 nih keletihan sbb isnin dah start sekolah kan...

hana said... [Reply to comment]

baik ko ckp jujur... bape bijik sebenonyer ko dah makan?? haa haa haaaa..... wakakakakakaka... acuan tart tuh la aku ngidam lama... blk nih ntah2 bila dah jumpa wat dunooo jerk! xpe la kot kan! hahaa

HaSue said... [Reply to comment]

@ShEiLa dA bOmB
salam sheila.. ha,dah agak dah,ada org akan tanya soalan ni..hihi.. saja x sebut kat entri sebab tak sempat nak kira..
er,jap,nak kira..aa,skali bakar tu dah 5,pastu buat lagi dalam 10..pastu 9..eh!banyak gak rupanya...ada 24 bijik gak laa gitu..mungkin kalau dah biasa buat,boleh dapat 25 kot..akak buat nih ada yang tertebal sikit gak.maklum ler amatur.. ngeee

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

hohh!tart blueberry plak ye..agak2 kalo tart blackberry,ko letak BB kat atas tu jugek ke..hawhawhaw

HaSue said... [Reply to comment]

@hana
Errrkk..baru berkira2 nak amik yang ketiga terus insaf jap baca komen ko kak..kakaka...insaf jap jer laa..hahaha...

tu laa..kang dah tengok bersepah ntah melintas aje sbb leh beli je bile2 masa..haha..ngengade tul org tuh kan..hihi

tun_telani said... [Reply to comment]

assalamualaikum kak sue..
sedapnyer!!! sy nih kdg2 buat pastry xjadi, tang mane salah pon xtau..
lerr.. nape x ikot sekali enchik abg tu dtg sini, setakat 2ari setengah tu, buleh je duk umah tun nih ^^
gi men badminton kat mane?

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
Kalo tart BB,aku guna BB jadik acuan aku yg ke 6..gantikan yg ilang tuh..hahah..ko nak order ke?tp terpaksa laa korbankan BB ko kan..ahaks

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

akak pun dah lama tingin nak buat benda yg sedap nih.. tp belum sampai lg seru nak menggentel pastrinya tu.. nak kena byk sabar nak siapkan pastri/casingnya tu.. kalau tebal tak sedap.. nnt cheese dpt sikit.. hehehe.. jd kena tunggu mood betul2 rajin baru boleh buat benda2 ni.. apa kata pos kat akak 5 biji pun jadikla... heeeee...

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
waalaikummussalam wth..
sedap!sedap!ehh..kalo dah ade oven leh try resepi nih tun..akak pun tmbh tepung sikit2 sebab doh tu agak lembik..tapi bagus laa diberi sukatan tu supaya senang nak ejas..daripada lebih nanti keras lah dohnya..akak tambah tu pun ada kot dlm 1 sudu besar..nanti akak edit..

nak ikut camana tun..diorg gi naik van reramai..kang dgn 4 org askar ni lg mana akak nak letak?haha..
diorg main kat area krokop kalo x silap ..

HaSue said... [Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
Doh ni senang nak bentuk kat acuan kak..sy tmbh sikit2 tepung tu sampai senang nak bentuk sbb mula2 tu mcm lembik sikit bg amatur mcm sy.ngeee.. nak pos kulit tart jelah ek..sampai sana kompom tinggal serdak..haha

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

filing dia tu nampak cantik dan gebu jer...kalau saya tentu habis 4 5 biji...

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

tak terbuat2 lg..asyek dok sokedong resepi je.. kalo teringin msti g cari kat kedai.. :P

mIeruLskYd said... [Reply to comment]

akk mmg suke cis tart.. trasa2 pulak nk membuatnya..setuju sgt dgn kata2 sue tu..akk pun prnh main msg2 dgn ita tu tanya pasal cistartnya yg gebu.. tak lokeh dia mmeberi tips n rspi.. smga rezeki mereka melimpah ruah n diberkati .. amin.

dZana said... [Reply to comment]

ampun sue.. atas tu anak bujang akak punya blog.. tak perasan pulak.. ni lah jadinya kalau anakbranak bblog... hihihi

WarisanBonda said... [Reply to comment]

sangat cantikkk nanti nak try gak...penah buat tart telur tp xmenajdi dia punya pastri..xtau mana silap...tgk org lain buat jadi jek..jelesnyer...

Eliza said... [Reply to comment]

sedapnya nampak Sue..tergeliat air liur nengoknya..

p/s: baby tecik awak tu dah rope cam orang Jepun lar..

MeknaBlog said... [Reply to comment]

Assalam kak...aduyaiii...sunggh cumil dan cun cistat mu itu kak...meh le kat kite 9-10biji (sambil tadah pinggan ngan muka kesian)

ayunalisa said... [Reply to comment]

alaa..beshnye..mtk ckt k.hasue..

HaSue said... [Reply to comment]

@syuhaila binti mustafa
Pasni leh laa cube...sng jer sebenarnya tu..hehe...doh pun uli terus jer,xyah pukul2 pun..

HaSue said... [Reply to comment]

@dZana
Tu laa kak..tengok gambar lelaki,tp bahasakan diri akak..tp x pelik sgt laa kdg2 ade juga yg buh gambar anak2 kat gmbr profile,cuma yg diletak tu gmbr knk@yg masih baby..apa slhnya akak letak gmbr anak bujang kan..ekekeke..

pasal mereka yg berkongsi tu mmg best diorg nih kan kak..kalo lokek2 pun x ke mana gak..yg berkongsi tu manfaatnya digunakan sampai bila2..insyaallah..

btw,akak nak seketui ke tart nih?kate suke kan..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@WarisanBonda
Insyaallah jadik laa kalo ikut resepi nih..sy dah update sikit cara sy yg amatur nih buat..harap yang baru pertama kali cuba pun boleh laa buat sendiri pasnih.. slmt mencuba yer..jgn lupa kongsikan link nya kalau dah cuba nanti :)

HaSue said... [Reply to comment]

@MeknaBlog
w'kumslam..mekacih2..hehe
pinggan kecik laa..x muat..tengok,tengok!muat seketui jer..dah2,seketui je cukup laa ekk..markah kesian tu..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@ayunalisa
nah amik setengah,belen akak mkn..x gigit tuu..akak patahkan jer..ngeee..
eh!td kan mintak cikit jek..hihi :P

Penggali (OM) said... [Reply to comment]

penah mkn, sedap sgt! hoho

NADYA ANWAR said... [Reply to comment]

salam.. nampak sedap dan cantik banget tart ni .. tumpang ambik resepi yer.. ;D

Sharifah Zahidah said... [Reply to comment]

Assalamualaikum. Cantiklah kak Sue punya tart. Kemas je. Saya buat tak cantik. :D First time akak buat, memang terus comel ke atau dengan susah payahnya baru terciptanya kecomelan itu? Budak baru belajar, nak menuntut dari insan2 yang pemurah ilmu inshaALLAH. ;)

Assalamualaikum.

AS said... [Reply to comment]

sue,cantik betul lorekan yang sue buat.As pernah buat tapi cheese filling tu nampak bersepah dan tat cantik macam sue buat .sue pakai ape ye.bila2 free lawat lah blog as ye...

HaSue said... [Reply to comment]

@Penggali (OM)
lain kali pernah buat lak yer.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@NADYA ANWAR
sila laa amik resepi tu..mmg utk dikongsi2 kn..hehe

CikPuanIsteri said... [Reply to comment]

Assalam kak,

nak mintak tips la ngan akk camne nk wat shell tart2???sy selalu buat mesti trhangus..bakar api atas bawah or bawah j???pastu xkemas la sy buat...help meee.....

intan_blur said... [Reply to comment]

terbaek dr kebun la kak..heheheh
sedapnye...
tp mcm leceh jek nak buat.huhuhuhu..
xpe.suatu hari nnt pasti intan buat pnye..caiyok..caiyokk!!!

noRis said... [Reply to comment]

akum HaSue...
sejak saya bc blog HaSue hati berkobar2 nk masak tart ni..saya nk tnya adakah tart ini tahan seandainya saya nk buat ia sebagai hntaran klu pjalanan tu mengambil ms 6jam @ lebih?

fathiah jasni said... [Reply to comment]

comel dan cute betol tart akak.. geram kita tgk.. terus g order tart shell dgn kwn (sbb kita kurang rajin nk menenyeh doh acuan tart tu sebijik2.. heeee).. ptg ni nk buat filling..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...