Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, March 1, 2011

Pucuk Paku Goreng Belacan

Nasib korang laa kena hidang dengan umai selama beberapa hari kan..hahah..
Maaf dipinta kerana aku secara mendadak diserang virus popular iaitu virus M nak update..hihi..
Apa2pun virus tu semakin terhakis dan terhakis maka nya aku mulakan entri hari ini dengan hidangan sayur hutan ni haa..

Mesti semua orang pernah makan kan..rugi laa kalo tak pandai makan nih.
Dah lama tak makan sayur ni,jadinya dalam perjalanan balik dari kampung aritu singgah tepi jalan sebab ada orang jual sayur ni..best2.

Kalau sayur gini memang best letak perencah lebih..

Pastu masa nak makan perah limau kasturi..perghh!Ni adik aku yang ajar cara makan gini..memang meletops laa ..terbuka jer selera yang dah sememangnya ternganga..

Buat Siti n mereka yang nak mencuba, di sini buh resepinya sekali yer..

Bahan-bahan:
  • 1 ikat pucuk paku-ambil bahagian yang muda sahaja(potong,cuci n toskan)
  • 1 tangkai cili merah/tmbh cili padi jika suka pedas2*
  • 2 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 2 sudu mkn udang kering*
  • 1 sudu mkn belacan(bkr dulu jika suka)*
  • Garam dan perasa/gula
  • Limau kasturi-optional
  • 1/3 cawan minyak masak
Cara2:
  1. Tumbuk/kisar guna pengisar bhn kering bahan2 bertanda *
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk tadi,bersama garam dan perasa/gula.Kacau sehingga naik bau dan sedikit kekuningan.
  3. Masukkan sayur pucuk paku dan kacau goreng seketika. Jika suka sedikit kuah,boleh lah tambahkan sedikit air
  4. Kacau goreng sampai mendidih dan sayur masak.Jangan terlampau layu yer..tak sedap..
  5. Sebatikan rasa dan siap untuk dihidangkan..
  6. Perahkan limau kasturi ketika hendak makan-jika suka.. selamat mencuba!

Kalau makan gini ngan nasik panas2 pun dah best kan...try laa perah limau kasturi ! =)


Resepi simple2 aje ye..kalau ada yang tak tahu,sila request..akan diupdate kemudian..maklum laa virus M lum terhakis sepenuhnya..hakhak :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 Komen Di Sini:

izahdaut said... [Reply to comment]

hmm..cam tak best je..sayur utan apa neh?
tak kenal pun...
kikikikikikiki..

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
tu kate2 org bandar yg jeles sbb x jumpa pucuk paku laa tuh..hahaha...nanti ko try tnm laa pucuk paku nih dlm pasu kot2 leh tumbuh yer zah..

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

sy suka pucuk paku, tp slalu ny mak yg msk kn.. :P nk try lh..dulu msa ngidam, asyek mkn pucuk paku grg belacan aje.. akak, nnti ajar nk siang pucuk paku cm na skali ek.. :)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..kalo bagi akk yg panas2 sayur tu agaknya leh habis sepiring tu,,,sedap nmpk rencah meriah n pucuk paku mula lak tu.

Selalu akk beli mesti byl yg tua n keras huhu...nyam3x

che zaid said... [Reply to comment]

Hasue u x demam ke makan pucuk paku lepas bersalin??ke u dah bersalin lama dr i hah!!! i mmg masih pantang makan pucuk2 paku ni sbb masa bersalin anak ke2..lepas makan terus demam tau..seram sejuk 2-3 hari...pas2 x makan le dah...tunggu bb sethn baru la i mkn kot

Watie Rose said... [Reply to comment]

wah perah limau yek...nanti leh cuba gak..sy ada copy resepi oreo cheese cupcake tuh, mintak halal ya..mmg meletop sedapnya...hik3

HaSue said... [Reply to comment]

@syuhaila binti mustafa
boleh je..tp nak demo tu tunggu akak beli lain ek..hehe..ngidam ke melantak masa tu?hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak...kalo org jual yg tua2 n keras tu memang geram jek kan..tapi tu mesti byk yg daunnya ek kak?

HaSue said... [Reply to comment]

@che zaid
sy dah bersalin 3 bulan lepas..masa dlm pantang mmg x makan laa pucuk paku ni coz sejuk..tu u sampai demam tuh kena bentan ler agaknyer..sapa suh degil mkn pucuk paku masa dalam pantang(smbil cekak pinggang)
so far alhamdulillah,skrg ni sy dah makan dah benda2 yg x boleh makan masa pantang..
Agaknya antibodi seseorg pun lain kot..
kalau nak try makan tu jangan laa sekali harung..try makan sikit2 dulu..tp dalam masa pantang bersalin jangan laa ngengada nak test power k?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Watie Rose
a'ah..try laa nanti mmg sedap!rasa cam ulam laa gitu...sebab tu nak goreng sayur tuh pun jgn goreng masak pun xpe..hampir2 masak pun ok..kalo yg biasa berulam atau bikin kerabu mmg masyuk!

sedap kan..anta2 ler ke sini seketui 2..hihi..dah dicop halal dah tu.. :D

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam,kaksue,owh pucuk paku nih jenis yg sejuk eks,baru tau rini hehehe..Teng yer ats info.Xpe lama ckit blh la try,sy baru brsalin 2bln jer..

siti said... [Reply to comment]

nk resepi plis

tun_telani said... [Reply to comment]

Kak haSue.. lama tul sy duk ngadap umai tuh.. nasib baik kuar sayur feveret. plg best masak lemak! yumm! nnti try goreng belacan. wat cm kangkung goreng belacan laa,kan.

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
waalaikummussalam.. a'ah..dier sama cam kangkung gak.sejuk..
2 bulan rasanya dah ok..bergantung juga laa jenis badan yang kuat ke lemah rasanya.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@siti
Siapp!hehe..cam kat warung lak

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
aaa..akak dah agak dah ada telani nih duk intai2 kuar masuk umah akak ni haa..bau perfume lekat lg..ekeke..peberet ek?a'ah,cam goreng belacan gak

Mas said... [Reply to comment]

wehhh sue...aku pantang nampak sayur tu..mesti nak rembat...
sedapp looo....
selalu masak macam kau ni @ buat masak lemak..perhhhh....
makcik ijahh tu sajer buat2 tak tahu..klu depan mata..kejapp jer dia rembat..wakakaka...

Azita Zain said... [Reply to comment]

konpius jap ni...pucuk paku ke...batang paku ni??? rabunkah aku??? hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...