Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, March 21, 2011

Resepi: Puding Roti Marble Coklat

Ohh! Dah merangkak ke petang rupanya..ini bermakna,sudah tiba masanya untuk hidangkan dessert pulak untuk anda2 yang datang bertandang.. hah?lunch?takde2..!Tadi kan dah makan nasi lemak tu kira merangkap lunch laa tu..alaaaa,anggap je laa korang masih kenyang lagi..muehehe..

Puding ni resepi yang femes di kalangan blogger2 masakan dan bukan blogger masakan malahan yang belum jadi blogger pun rasanya ramaaiiii dah cuba.. aku macam biasa laa,tempah tiket murah,duk belakang keretapi..tempat pengawal berjaga tu jer..ada ke pengawal berjaga luar ketapi? eheh..tak kisah laa..dulu aku tengok ada je kalo dalam tv tuh pengawal duk luar ketapi ke apa ke namanya aku pun lupa..haaa..mulaa laa nak meleret ke cerita keretapi pulak nih kang..by the way,korang tau kan kat Sarawak nih takde keretapi? kot2 laa ada yang tak tau kan..hehe...

Puding nih aku wat semalam..jadi arini memang best je makan.. Jom layannnn..

Gini laa kalau orang me'marble' versi malas..beso2 gedabak marble nya...2 senduk aku letak untuk selapisan2 tuh..haha..nak cepat abis katakan..nak tengok yang santek sila tengok kat umah makcik loyang nun..dia laa tuan tanah resepi nih..hihih

Memang sedap tau puding roti nie..punya lama nak try,baru ter'try'..jadi sapa tak cuba lagi tu,tak reti2 nak beli serbuk agar2??eheh..ganaz tul main paksa orang suh cuba kan :P

Oh yerr..resepi puding ni sesuai untuk majlis2 keramaian ke..atau nak bawak gi opis ke..yer laa,kot ada yang suka bawak kek untuk dimakan sama2 ngan opismate kan, tapi ada yang takde oven atau pengukus kat umah tu..boleh laa buat puding ni..takkan tiap kali nak bawa kek batik jer kan..kang kawan2 pun dah leh agak..mesti si eton nih bawak kek batik lagik..err,betul ke eton?*nama watak hanya rekaan semata2

Yang bestnya,cik abang aku tuh boleh pulak 'ter'suka puding roti nih..sebab sebelum nih kalau puding roti dia tak berapa nak layan...yang nih siap approved..boleh buat lagi lain kali!
Dia kata walaupun puding roti,tapi tak rasa sangat ke'roti'annya..dan tetap lembut..ehee..
Err,ni sebab resepi best ke,aku wat yang sedap nih...kakaka*nak jugak kan!haha..adehhh2..

Oklah, jom tengok resepinya pulak..resepi yang sama boleh tengok kat myresipi.com ye..boleh tengok orang2 yang sudah mencuba dah hantar laporan masing2 kat situ..jadi kalau dah mencuba resepi2 kat myresipi tu,sila2 laa hantar laporan..bukan apa,agar dapat dikongsi dengan rakan2 myr yang lain..dan yang berkongsi resepi pun terasa dihargai..haa,tak pasal2 aku sound sikit kat korang yang malas hantar laporan tu kan..siapa terasa?ada?takde?bagus2..hehe

Apa2pun terima kasih kak ina@hana share resepi mabeles nih..yummm2

RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT
Source : Hana@hanamemories.blogspot.com
Sharing by:HaSue@sue-hasue.blogspot.com


Bahan-bahan

* 4 keping roti
* 2 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat
* 170ml susu cair
* 10gram serbuk agar2 @ sepeket
* 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
* 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
* 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
* 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys*hasue tambah sedikit browning sugar


Cara-cara

1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

Ni gambar sebelum dipotong..setelah diterbalikkan dari loyang... haa,jarang orang letak gambar sebelum dipotong ujung2 kan..biasa letak awal2 jer..hihih..


P/s: Bagi yang nak bertanya bagaimana nak hasilkan bentuk marble seperti dalam gambar tu,sila baca resepi tu betul2 dan fahami dulu yer..sebab kat situ dah bagitau step by step secara detail macam mana nak buat..kalau tak faham jugak,sila2 laa bertanya..jangan malu2..ok? Janji? Oraitt.. ^_^

Jemput ler mamam.. sejuk2 lagi nih dari peti es..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

tun_telani said... [Reply to comment]

ehhh.. dh byk laa tu layer dia... kalu sy buat, compom 3-4kali tuang dh habis semua adunan.. muahaha.. xpenah try lg, sbb suka sgt makan puding roti yg biasa2 tu =) kak izah punye laa byk kali promote nih, x sampai2 seru.. hihi.. bawak bekas gi tapau dr mukah je laa. ke enchik abang dh habis makan?? dia saje je puji amik ati tuu, sbb aritu kene tinggal kt umah, kn.. kui kui...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam...comel,cantik, sedap n nyaman je tgk puding roti tu....kalo dapat merasa sepotong dua lagiii sedap nih. Akk pun dh lama tak buat, kalo sue buat apa2 pun mmg teringin je nak cuba lagi heheh

ijan said... [Reply to comment]

Amboi kak HaSue bukan main lagi bermarble marble petang petang no... hehehe... kite approve gak puding ni.memang sodappppp dapdapdap. so lain kali akak buat 3x ganda okeh buleh nak wat balik sikit.hehehehe

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

sue..nick name tuan tnh tu makcik loyang yerk..gliati mendongar :DDDD

cmtu rupernyer klu blm potong tp bila dah potong kemain cun lagik..tu pakai senduk..rase2 klu pakai senduk piok kawah lagi cun ape..:p

Mas said... [Reply to comment]

sue..hulur kat aku sepinggan puding kau yang sedapp tu...
rajinn betoi mek ni memuding..he..he..
cantik la caler maler yang berbelang tu...

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue,
Lambat sampai rini,cik abg da umah,kat penang ujan lebat nih,nak manja2 ler,Opss lupe lak,masih Pantang lagi,xckup 100 ari lagi,muehehe..Nih sebenaqnya nak mai minta sepiring puding belang ni,kalo nakminta seloyang mesti xmo bagi kan..Pstt nasilemak kat bawah xmo ngendeng,coz kat uamh kami lauk lunch da lagi,ngee..

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
haa..tu dengki laa tu cik abg kite puji kan kan..haha..mmg sedap laa tun,sebab tu ramai dah wat..tun nih x reti2 lagi berlari2 anak gi emart nun haa..beli agar2..haha

hana said... [Reply to comment]

perghh berbakul2 ko puji naik kembang vontot haku.. bile statement anto report, kempis balik vontot haku wehhh... hahahahaa... takpe la kan sbb kat blog pong kira buat report gak kan drpd langsung diam2... *ayat bela diri makcik loyang..wakakakakaka

maceh sue sudi try! ko nih buat apa ajer semua cantikkkkk

Ayu Safieza said... [Reply to comment]

Assalamualaikumwbh Hasue....yeeeeeha......ni ha Ayu dtg ngan unta2 doha ni nak minta seloyang puding marble ni...melampau la pulak.......seloyang...ok2.....sebelas keping setengah....hek3!!!!

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum...
Huahhhhhh napa akak punya tak secantik ni. Nak pi terjun laut le cam gini. Huaahhhhhh (sambil berlari meuju ke laut seagate)

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam kak..baru tereply lak pg nih..smlm byk urusan n gangguan je smpai terbantut jap berblogging..hihi..tima kasih kak..mmmg best je kn puding nih.lenkali kite ulg tayang lak. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@ijan
haa..lain kali bgtau awal2 gini kn sng..sng akk nak sorokkan kalo ijan sampai..hihihi ;P

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
Ha'a del..sebab dia byk loyang nak baling org..hahaha..

yg belum potong tu posisi terbalik,montot kat belah atas..yg belah dpn dah ramai yg tyg camner kan..hehe

mE said... [Reply to comment]

saya shuka mau cuba...
tapi tatau ada masa ke tak...

tapi pasti cuba.
thanx for the receipe kak :)

DeLLa said... [Reply to comment]

mak aiii..cantiknya belang..

izahdaut said... [Reply to comment]

sharing by...hehehe..
aku pun dah berpuluh kali dah buat puding neh...47 kali kot.ngahahhaa,,

memang suke puding ni.mekasih kat makcik loyang.eh ramainya makcik loyang.bukan ko makcik loyang jugak ke..adehh.kompius..

ima said... [Reply to comment]

assalam sue...nampak cantik dan semestinya sedapkan...akak pun dh ada stok serbuk agar2 tu...cuma belum ada kesempatan lagi...

Wattie said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Sue,
Akak salinnya dah lama, tp buatnya belum.......huwaaaaa geramnya tengok Sue punya puding, nampak cantik sangat...

naiela said... [Reply to comment]

mintak izin copy resepi.. nak cuba masak.. cantik puding ni...

afdhalila nur said... [Reply to comment]

akak.. cemana buat secantik tuww.. omg, cantik kak =p xreti melayer sehalus org kreatif ni..sifu tunjuk ajar plz.

shafedaismail said... [Reply to comment]

wow.... look so nice.... mesti cuba nieee... huhuhu....

Anonymous said... [Reply to comment]

as'kum kak..nk tnya..susu cair tu kalo guna cwn bpe byk ek?

cyti ami said... [Reply to comment]

Telur 2 gune putih telur or kuning je? ke gne sume je???

cyti ami said... [Reply to comment]

Telur 2 gune putih telur or kuning je? ke gne sume je???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...