Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, March 1, 2011

Resepi: Red Velvet CupCakes

Eheeee...orang mengupcake,dia nak mengupcake gak...orang mengvelvet,dia nak mengvelvet gak...orang mendeko,dia sibok2 nak mendeko gak..ahak ahak...
Ahhh..tak kire! tak kire!deko hancus ke ala2 main pondok2 ke,nak jugak tayang kat skrin komputer korang..muehehe...

Dari bulan lepas lagi nak buat cupcakes nih..eh,bukan arini baru 1haribulan ke?heh..
Peram punya peram,tak jugak jadi tapai..arini baru sampai seru nak buat..

Memang teruja jer nak buat sebab sana sini orang duk buat kek velvet walaupun resepi berbeza2..Pastu ada yang cupcakes,ada yang kek bukan dalam cup..ehe..
Apa2pun,honestly aku tak tau nak kata kek aku nih jadik ke idak..nak kate bantat,tak jugak..nak kate gebu pun tak jugak..adehh...
Ala2 tekstur muffin gitu...mesti aku ada tersilap mana2 ke kan...huhu..tapi rasa memang sedap ah!Tambahan lagi makan ngan frosting cheese nih..
Errk!bukan aku ngan berdiet ke?Aku lupa kot tadi.. :P

Sebenarnya yang menambah keterujaan nak buat tu adalah nak test power mendeko guna toys baru(ecece..nak jugak bagitau) yakni nozzle yang dikirim dari Johor aritu..Terima kasih wat kak Baya yang susah2 tolong beli. Lepas ni mesti berderet laa nak mendeko kek kan(verangan laa nih..ntah2 mula2 jer excited..kikiki)

Mula2 nih kita deko laa simple2 dulu..cewah!ayat sombong tul...macam laa reti buat yang tak simple...kakaka..adehh2
Masalahnya kan, bila dah deko2 banyak2 kang sapa nak makan eh?


Awww..aku sukakkk sangat2 gambar nih..biru!biru!biruuu!ngee ;P

Rasa terlepas dendam nengok jeli kak nor n bekas puding beliau aritu..hahaha..sibbaik aku tak jumpa cawan kertas kaler biru.heh

Cerita terpanjang laa pulak kan..orang nak nengok resepi jer..muehehe...jom ah!cekedaot resepi dari naz79@myresipi nih..mekasih naz yer. :)

Red Velvet CupCakes >> Naz79@myresipi.com

Bahan-bahan ( 12 biji )

* Bahan kering
* 2 1/2 cawan tepung gandum
* 1 1/2 cawan gula icing
* 1 sudu kecil garam
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti)

* Bahan basah
* 2 biji telur
* 1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran)
* 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
* 1 sudu kecil vanilla essence
* 1 sudu kecil cuka putih
* 1 sudu besar pewarna merah
* Cream cheese topping
* 125 gm cream cheese
* 1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
* 1/2 cawan gula icing
* 1 sudu besar perahan lemon

Cara-cara:

1. Panaskan oven 180 degree celcius
2. Ayak bahan kering
3. pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
4. Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
5. Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
6. Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk

Kek nih perisa coklat,pastu topping tu perisa cream cheese..gabungan yang sedap.. Pulak tu sesaje letak topping over2 gitu kan..hahaha...

Next time nak try resepi lain lak..ehee...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

26 Komen Di Sini:

anymz said... [Reply to comment]

waaah!tengok gambar yg last tu.kejinya ko sue..adegan vogel terlampau tu..awww..tirguda akak tau..sarat dgn cream cheese...
ahhhhh..balik lah..:)

nur easy said... [Reply to comment]

oven da takda.. microwave boleh x buat cam ni? ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
kak anym..tutup mate tuh!akak kan bwh umur lagik..hahaha...awal balik kak?x minum2 dulu?hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@nur easy
mana pegi oven tu?balik kpg ke?
tak pasti laa kalo guna microwave..tapi kat myr tu macam ada yang kongsi resepi kek guna microwave..leh rujuk berapa minit nak bakar n suhu berapa nak guna.. :)

izahdaut said... [Reply to comment]

blurrrr.......
aku salah blog ke neh ye?jap nak cek jap.. ngaaaaaaaaaaaaa??
'
'
'
'
'
'
'
'
saja bagi komen aku ruang banyak skiittt..muahahahaa

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Ko blur2 nih mesti byk makan puding mangga (yg x bagi2 kat aku pun) kan?tuh laa,lenkali ajak aku skali..x pasal2 dah blur jek..huh.

ko ingat kalo komen byk ruang aku bayo ko ke?muekeke

tun_telani said... [Reply to comment]

haaa.. tu dierr.. kuor dh red velvet dia.. saje laa tuh nk kasi org jeles.. (mmg dh jeles dh pon nih..)..

aish.. oven kt kg nih.. xbuleh jd nih. nk kene suruh enchik H ku beli oven baru nih..

K.Nor said... [Reply to comment]

hahaha.. gelak akak ada org jeles dgn jelly dan mangkuk biru ku.. hahaha...

sue.. sedapkan RVCC ni.. rasa nak picit frosting tu melimpah2.. yummy!

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

uit? tak diet ke ari ni...hehehe... akak dh sebulan tak wat kek...huhuhu...sedih budak2 ni, asyik beli muffin gardenia jer...

Mas said... [Reply to comment]

aku dari tadi nak ngomen pucuk paku kau tu..tenet lak lembab gila..kejap ok kejap bengong...wakakaka...
tu kek tu.....menciss betul...dah masuk list aku lama dah...
entah bila aku nk buat....
tak kira..aku nak rembat juga kek kau sebiji..aku dah tergoda ni gila...wakakaka..
kau jngn nak menyorok2 kek tu..aku cari sampai dapat..he..he..

Kaseh said... [Reply to comment]

ya allah yummynya nampakk..macam biasa takmo buat nak oder je..hahha

suri solehah said... [Reply to comment]

salam..sedapnya ......

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

sgt cun n sgt sedap!

cik cek said... [Reply to comment]

Red Velvet...sana sini org masak red velvet...memang fav kak cek...last week baru je akak buat...yummmy....

umie said... [Reply to comment]

merah x gigi kak sue...hehhe...kmk nak try molah cupcake biasa jak tp lom sampey seru gik tok..hehhe

Azita Zain said... [Reply to comment]

macam sedap sesangat RVCC tu...
nak order leh tak?? hehehe...

SHAFIDA said... [Reply to comment]

sedapnya masam manis si velvet merahtue...krim dia tu....so........delicious

Nieza said... [Reply to comment]

cantik dh la tu su...adehhh terliur lak mlm2 singgah sini dh lama masuk list kek ni tapi lum sampai seru lagi...hehe

Wanieyra said... [Reply to comment]

sedapnya!!!!! kita pun nak juga

Nur68 said... [Reply to comment]

Assalamualaikum, kamek dah melobor2 jak VC ya, belom terpolah2 gik, dr forum cari,myresepi, JOB & blog ke blog...lomm gik molah..rasanya collection resepi VC ya dah jadi pekasam dah...kamek cp resepi kitak tok, insyallah mun ada cukup rajin bok molah kali...tp nanga gambar dah geram la....

shah-kayrul said... [Reply to comment]

sedap...tengok cream tue....bertambah2 la lemak nie

siti anna said... [Reply to comment]

sedapnye.....br nak belajar buat...agak2 jd x ye...hehehehe....tq coz sudi kongsi resepi...

..::Zue::.. said... [Reply to comment]

singgah ambik resepi..
tp sedikit derhaka..tq

http://tarabozu2.blogspot.com/2012/01/coklat-velvet-cup-cakes.html

intank said... [Reply to comment]

salam kak...sedap semua saya tgk masakan2 akk...mohon share yer..teringin nk buat cheese tart blueberry u..tq

adawiyah said... [Reply to comment]

salam..akak saya nak tanya...cuka putih tu macam mana?

aarine said... [Reply to comment]

salam, nak tanya satu soalan . guna susu segar, susu cair or susu pekat ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...