Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, March 30, 2011

Resepi: Chocolate Chips Cookies

Terima kasih buat rakan taulan yang singgah dan meninggalkan komen2 dan jejak di blog ini pada entri lepas2..terutamanya pada entri tutorial tu,terima kasih buat otai2 masakan yang sudi tinggalkan komen yer..semua dah selamat dibaca,alhamdulillah..hehe..
Hari ni semenjak pagi tadi tenet kebingungan laa pulak,nak blogging pun tak khusyuk dan tawaduq sebab line broadband asyik terputus aje..hermm..sebelah petang ni macam ok laa pula,sempat juga membalas lawatan sambil belajar ke beberapa blog tadi..kalau berkesempatan lepas ni sambung jalan2 lagi di dunia cyber nih..

Pastu nak ucap TAHNIAH buat kak nor@secubitgaramnor67.blogspot.com dan kak ina @hanamemories.blogspot.com atas kemunculan resepi dan gambar masakan mereka di majalah JELITA keluaran April ini.. aku tak gi cari lagi sebab dah tau dah area ni memang lum sampai..2,3 hari lagi sampai laa kot..huhu..tapi memang WAJIB laa nak cari nanti..yang berada di bandar2 utama tu gi laa cari sekarang yer..hehe..sure bertambah laris jer majalah Jelita bila ada resepi blogger geng masak2 kuar majalah..hihi..

Baiklah,di petang yang dah nak merangkak ke malam nih nak share satu resepi yang di cuba dari dapur Tun Telani..macam nama awek hang tuah jer kan..nama zaman hang tuah gitu..lagipun memang ada nostalgia nama tu kat si Tun nih..
Resepi nih aku kidnap semalam dan aku cuba pagi tadi sebab senang yang amat nak membuatnya di samping nak menghabiskan stok coklat chips..ada gak alasan kat cik abang nak menyopping kat kedai bakery lagik kan..

Mula2 tu muskil juga sebab dalam resepi nih tak buh telur langsung..bila dah adun tu dia tak selembik resepi sebelum nih..dah laa sebelum tu ada laa,'orang tu' yang lupa buh telur masa uli roti, kan...kot2 laa kali ni dia lupa gak buh telur dalam adunan biskut nih..hahaha..
Tapi dalam muskil2 tu aku tetap bakar jugak..
Alhamdulillah,rasanya memang tak letak telur laa kot sebab dah jadik jer dan sedap..hilang terus jer kemuskilan tu..hehe..sori ye tun..maklum laa mak budak nih tak biasa mengukis.. :P
Best jek ngunyah kukis nih..cuma kalau nak lebih rasa coklat tu boleh jer nak tambah serbuk koko..betul tak Tunn?Tunnn??oo Tun?Ayuuuu..ayewwwww!!mana kakak kau si eton?hahaha..

Oh..minta ijin nak kopipes yer Tun..akak dah kopipes baru mintak ijin nih..hehe.. tima kasih..tapi akak buat gemuk2 jer nih..x cumil cam akak laa tun*perasan je lebih..hakhak
Kalau puan2 nak tengok yang tun buat,gi serbu ke dapur dia n selongkar balang biskut dia kat SINI(klik).cantik je dia buat..cam orangnya..hihih


Chocolate Chips Cookies
Source: Tun Telani@qurrataaayun.blogspot.com
Sharing By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:

* 1 cwn butter/margerine
* 3/4 cwn gula perang
* 2 cwn tepung gandum*
* 1 1/2 sk baking powder* (* ayak bersama)
* 1 sk vanilla
* 1 cwn chocolate chip
* 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)


Cara2:

* Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
* Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
* Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
* Sudukan atas loyang (Tun x letak gris sbb cookies bila bakar dh sedikit berminyak). Jarakkan sbb dia akan mengembang.
* Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.
* **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.

Aku lebih suka makan masa ia suam2 tu sebab suka yang lembut..hehe.



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

32 Komen Di Sini:

nOOrsha said... [Reply to comment]

ekekeke...ado² yo lah nak buek aku golak ko nih..suke aku bace tulisan ko nih, kadang² klako buat aku senyum kerang, kadang² ketawa mengekek... ehehe....well (ceh spiking) aku pun suke sekot ceklat cip yg ade ceklat dlm batter tu...kalo bubuh sket jem stoberi aku tu rasenye best x ek? ehehe,...aku rasa musti bes kan... bak mai sekot ni, tuko ngan tali penkek doyn aku tu..penkek nye da abeh...tali je yg ade..jadila kan..ekeke

Mas said... [Reply to comment]

sue..meh kasi kat aku sebalang..
kau tak leh makan banyak2 kan...muahahaha

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue, ptt la senyap je, rupanya tenet mengong, tuan dia dok sibuk g kempen la tu heheeh

rajin lh sue buat sekuk2 ni, akk tunggu raya je baru terajin sikit hehe,

Zariff baik je duduk kut hehehe

DJ Dayang said... [Reply to comment]

rajin eh mengukis...alu drooling kmk tok..hehe. ney tupperware brisik kukis tek?? kmk nk ngembak pulang...:P :D

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak Sue,igt bz g kempen,rupanyer tenet mengong,jgn tuannyer mengong dahla kak..HAhaa nak tergelak ajer bila sampai sini,Ishk sembang2 gak meh sekut ckit,zhariff bkn leh mkn pong..ngee..

saya_arief said... [Reply to comment]

beskut nie best...
:D

Nava Kishnan said... [Reply to comment]

nice and lovely, who can resist choc chip cookies, everyone just loves it, esp kids.

tun_telani said... [Reply to comment]

baru bukak tenet nih.. pg td gi bintulu, pastu anto parents kat epot. hihi..
ha'ah. kdg2 tun letak byk2 choc chips tu.. kui kui.. tambah cocoa powder pun ok gak, cuma kalu byk ngat kene kurangkn sikit tepung tu.

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum HaSue...

Chocolate Chip ni mmg sedap....Kak lin beli bila nak raya jer...dah jumpa resepi ni bolehlah buat sendiri...

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

selamat malam su

hah!!! ambik ko...semalam meleleq bila tun dok tayang biskut nie..
sekarang nie sue pulak??

mana nak rembat nie..
sue...post sini, ayu tunggu yer..hehehhe

meleleq air liurku

Mas said... [Reply to comment]

sue..biskut ni rangupp tak....
kau kata keras masa sejuk....
aku macam memanggil2 nak buat ni..he..he..

Ayu Safieza said... [Reply to comment]

Ha sueeeee.....ayu dataaaaang....betapa tgh tersengih2 baca entry you...er itew cookies I suke da.....sejook panas..keras lembut...seme maaaaaaaaak bedaaal...

Pssst.....santeeeeeek gambar cookies...ayu suke nengok!!!

K.Nor said... [Reply to comment]

mekasih sue.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
tq besan..org2 cam ko laa yg mberi inspirasi utk aku..*mcm laa tulis novel jek,pdhal citer ntah ape2..kakaka..

kalo ko simpan jem stoberi ko tuh mesti perisa jem kan..eh sdp laa kot..tp kurgkn laa gula..dah terhasil resepi baru tu kang..gi buat!gi buat!pastu jgn lupa anto sebalang..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
kalo aku xleh mkn byk2 ..ko xleh mkn langsung laa mas..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikumussalam..
rajin sikit jer kak..teringin je nak mkn bila tgk kat umah girlfriend hang tuah tu..ekeke

kebetulan zhariff nyenyak jer tdo..nk godek2 sekut ni pun mdh jek

HaSue said... [Reply to comment]

@DJ Dayang
x da..udah ditapok kmk tek dalam kabinet ujung skali nun..hahah

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
akak berkempen kat umah jer..kempen kemas umah ngan anak2..haha
tuannya mengong gak kdg2,terikut2 dgn tenet skali la..tp masih under kontrol...ekeke..eh?bukan akak dah bg sekeping ke td?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@saya_arief
uish..cam tau2 jer.nak ke? sy ajak2 ayam je nih..jgn laa kata nak ye..haha :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Nava Kishnan
That's right..but i love it more than my kids..haha..

anyway,thanks

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
ooo..dah gi bintulu laa nih?sakit x pinggang tu?hehe..kot2 laa rasa jauh je kan.. :D
ni parent dah balik dah abis laa episod menantu mithali ni ek?ekeke

coklat chips tu akak x sukat2 dah tun..letak sehabis baik je..eh,sehabis2nya jer..x cukup pun secawan kot..ngeee..tp ttp boleh rasa in every bites.ahaks

HaSue said... [Reply to comment]

@LinRosly
waalaikumussalam kak.. betul tu..leh laa cube buat sendiri pasni..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Citarasa Rinduan
selamat pagi.. ni mesti smpai termimpi2 mlm td nih ngan sekut coklat chips..ehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
mas,biskut nih rangup bila dah sejuk laa mas..masa suam2 atau panas2 tu lum rangup lg..lgpun suam2 mana leh simpan dalam balang..ko paham x nih mas..kalo paham nanti ko buat lebih pastu anto sini yer

HaSue said... [Reply to comment]

@Ayu Safieza
Ayeeewwwww..go to play!eh,play itu kan main2..ayuuuu..go to..... tidur lah!

hahaha..kalau peminat bujang lapok mesti tau jek dialog tu..tul x ayu?haih..mana ayu nih..nak kena pekik lg ke?ekeke

tq ayu..itu gambar main tembak sembrono aje..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
sama2 kak..amboii,rasa cam nengok selebriti lak bila nampak kak nor..hihi.. suka!suka!

Fakardellawarni said... [Reply to comment]

baru buat cookies minggu lps..suka makan tapi nak buat punya la bencinta..malass..nak sikiitt

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Sue..harum bau cookies tu sampai umahni.. sedapnyer.. tak payah tunggu rayer.. rumah Sue ni rajin ader cookies.. join Sue..

shah-kayrul said... [Reply to comment]

bestnyer..tgk cikut nie...chocolate chips pulak tinggal nyawa2 ikan...huhuhuhu

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

dah buat dah..sedap!

http://ryoazhar.blogspot.com/2011/04/chocolate-chips-cookies.html

Anonymous said... [Reply to comment]

kalau takde coklat chip same ke rasanye?

mazlen johar said... [Reply to comment]

wah sangat menarik..tq sbb ade resepi..harus cuba ni..heheeh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...