Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, March 31, 2011

Kek Lapis Sarawak- Kukus vs Bakar

Dah penghujung bulan Mac dah rupanya yer..cepat betul masa berlari..hmm..
Dah lama aku tak keluarkan cerita pasal kek lapis sarawak kan..sebabnya dah lama tak buat kot..gambar2 kat bawah nih belum pernah diterbitkan dalam blog aku nih,tapi dah buat tahun lepas dah..cuma masa tu mood blogging agak merudum gitu..aheh..takpe laa yer,gambar bukan leh berkulat pun..kalo gambar yang dalam album biasa tu leh laa berkulat kalau di tempat lembap kot..sayang jer kan kalau album gambar rosak..kena simpan tempat yang betul2 tak lembap laa album gambar tu..sayang je gambar2 lama,kan..ni apsal aku citer pasal album gambar lak nih..

Sebelum jauh melalut,aku nak tanya kat korang yang ngah baca entri nih..siapa yang pernah makan kek lapis sarawak sila angkat taip keyboard!!
Lepas tu,yang korang makan tu yang dibeli ke yang buat sendiri? versi bakar ke kukus?
Ni aku bagi keutamaan kepada orang bukan dari sarawak atau yang dah lama menetap kat sarawak laa yer..hehe..kalau orang sarawak ni rata2 memang pernah laa makan versi bakar dan kukus pun..kalau tak pernah makan kek lapis langsung tu,mau dibuang negeri kot..hehe..guro2 jak bah..iboh manasss..oopp,sori..terkeluar bahasa ibunda lak ;P

Rasanya ramai yang beli kek lapis ni sebagai 'hanya merasa' atau sebagai buah tangan kepada rakan2 dan sedara mara bila berkunjung ke sarawak...sekarang ni bukan kat sarawak jer ada,online biz dah berlambak2 di mana2...*penjual kek lapis online,sila munculkan diri untuk iklan percuma

Bercerita mengenai kek lapis nih,haruslah korang cuba baaanyaaakkk jenis kek lapis dan jangan dicuba satu sahaja dah komen negatif atau positif aje.. biasanya komen2 orang yang makan kek lapis ni adalah manisnya..sekarang ni dik non,kalau buat sendiri,boleh aje nak ejas tang manisnya tu..
seperti aku dah cerita sebelum ni..duluu dah aku citer,kemanisan kek lapis nih sejarahnya adalah untuk disimpan tahan lama..sebab dulu2 takde esbok kan..jadi kek tu disimpan diluar suhu bilik aje boleh sampai seminggu lagi kalau elok cara simpan dan penjagaannya..kek yang kurang manis adalah kek yang paling cepat berkulat..
zaman dah ada peti ais nih pembuat2 kek dah ada yang ejas pun sukatan gula dalam kek sesuai dengan selera pemakannya..Tapiii,bagi penggemar kek lapis sarawak dari azali memang akan terasa tidak keasliannya di situ jika resepi terlalu diubah sehingga lari dari rasa asal kek lapis sarawak dolu2..
Eh..jap...rata2 apa yang aku tulis nih adalah berdasarkan pendapat sendiri dan pendapat orang2 di sekeliling laa yer..mungkin pendapat berbeza..jangan laa sentap sangat.ehe.

Ok,sambung balik..
Bila menggubah resepi kek dari sarawak untuk mengurangkan kemanisan tu,aku cadangkan korang kurangkan gula..bukan serikaya atau susu atau bahan2 yang lain yer..sebab perisa mungkin akan lari..*oh tetiba terbayang kek belacan..
kek belacan bukan tergolong dalam kek lapis yer..malah banyak kek sarawak yang tak perlu dilapis pun..kek belacan ni adalah kek hitam menawan yang rupanya seakan belacan tapi tak sama laa..seakan aje.. dan jangan sesekali terlintas di fikiran korang nak buh belacan sebagai penyedap rasa kek itu..hoho.. tekstur kek belacan boleh dikenali dengan melihatnya dan boleh dirasai perbezaan rasanya dari kek2 kukus sarawak yang lain.. gabungan rasa nescafe,serbuk koko,nestle cream yang membawa kelainan dalam kek tersebut.
Kek ini boleh dijual dari harga Rm85 sebijik..haaa,amik!tu harga sebelum harga barang naik lagi aritu..sekarang aku tak tau ler harga pasaran berapa..ada yang tak suka bila disebut harga kek2 dari sarawak nih..awat mahai bebeno yerr? ehem..yang ni aku taknak komen pepanjang..ingat tak apa nabil raja lawak selalu kata?heh :D

Lagi, aku nak kongsikan apa bezanya kek kukus dan kek bakar yer..ala,citer santai2 jer..aku saja2 nak lepak ngan korang sesambil jemur kain baju nih haa..hihih..ooopp,terjatuh lak hanger baju nih..tu laa jemur baju tapi mata tengok tempat lain kan..eheh
Ok2..kalau korang geledah blog aku nih korang akan jumpa resepi2 kek lapis yang mana lebih banyak? Yerr,betul..kek kukus lebih banyak sebab sebagaimana yang kite tahu kek kukus lebih moist..malahan ada resepi kek kukus sarawak yang bukan setakat moist aje..tapi basah. serius ni..itulah yang akan jadi buruan kitorang di hari raya..hahaha.. *teringat raya 2 tahun lepas masa beraya rumah sepupu hb aku,ada satu kek lapis tu memang basah jer...biasanya bila sorang dah rasa,dia akan signal yang kek tu sedap*rasanya rata2 buat gini masa raya,kan?ke kitorg jer?ekeke..
Lepas dah kata sedap tu apa lagi..memasing laa merasa kek tu kan..kalau setakat sepotong 2 takpe laa juga,ni sampai abis jer kek yang dipotong dalam bekas tu..sabor jelah..haha..tapi sebenarnya kan,masa raya nih tuan umah lagi suka kalau kek yang dihidangkan tu laris..so dia tahu kek tu sedap dan mendapat sambutan ramai..sure dia pun akan buat/tempah lagi ..
Haa,tu biasanya laa..kalau yang luar biasa tu,pasti tuan umah akan serik laa buat/tempah sebab mudah bebeno abisnya..muekeke..

Baiklah,baiklah..seterusnya aku nak bagitau juga nih..kek lapis bakar ada juga yang moist..betul,tak tipu. Kadang2 kelembapan kek tu bukan bergantung kepada bahan2 yang digunakan semata2..teknik membakar kek lapis tu pun mempengaruhi sebenarnya..suhu oven kena ejas betul2..pastu masak selapis2 tu pun takleh lebih..aaa,lebih kurang gitu laa..aku pun bukan terer sangat nak ngajo melapis2 kek nih..kang ada lak kata,ek ele..ko sapa nak ngajo melapis kek nih?ada sijil kelas melapis kek cam aku?aloh,aku memang takde sijil menghadiri kursus kek lapis..aku reti makan jer..ngeee ngeee :P

Selain kek lapis dan kek bakar ni,kita juga tahu..kek lapis sarawak sudah ada pelbagai versi..terima kasih laa buat pencipta2 kek lapis seperti Pn Rabiah Amit yang mencipta bentuk2 yang kreatif dan di luar jangkaan tu kan..
Selain kek lapis bercorak,ada juga yang versi roll..sebenarnya versi roll tu mudah nak buat tapi jadi susah sebab malas nak buat dan tidak yakin nak buat..
Bila sebut kek lapis bercorak,adalah penting untuk memiliki peralatan2 khas untuk membuat kek lapis bercorak atau roll nih...tetiba je korang macam baca dokumentari kek lapis sarawak eh..adeh..

meh aku nak kongsi satu contoh kek lapis bercorak paling simple nak buat..

Hahaha..sungguh tak kemas jer pembuatan kek lapis nih kan..

Aku buat raya tahun lepas..masa tu oven aku tu dah mula merajuk sebab lama tak pakai..sibbaik leh guna lagi tapi timer dah rosak..jadi aku jadi mak pacak tunggu depan oven takut lupa.. cuma last sekali tu aku terbabas jugak..abis laa hangus lapisan terakhir masa tu...hampagas betul jer aku rasa masa tu,rasa nak baling batu tepi parit jer sebab frust..sibbaik masih boleh dimakan..eheh..sekarang nih oven tu dah diganti dengan oven lain..sapa suh nak mogok2 kan,tak pasal2 kena buang kerja..ahaks

Kek bercorak gini,akan terasa lebih kepada jem yang digunakan untuk melekatkan kek2 tu sebenarnya..kek nya tu takda laa manis sangat..jadi gabungan rasa tu macam kek makan ngan jem kot?eh yeke?memandai je aku kan..lagi satu penggunaan telur yang banyak untuk kek lapis sarawak ni lah yang selalu menakutkan ramai orang..aku ingat hantu jer boleh buat gitu..eheh.
Tujuan telur kuning yang digunakan banyak2 tu kalau ikut pendapat aku laa..takde sangat bezanya dari segi kelembapan dengan kek yang terus guna sebijik..bercampur terus ngan putih telur..tapiii..kek yang guna banyak kuning telur nih rasa dia lebih lemak2 dan tahan lebih lama..penggunaan banyak kuning telur tu pun nak cover kelembapan sebab dah kurangkan putih telur tu ha..dengan ayat mudah,nak tahan lama tapi nak yang lembap. kalau ada sapa2 nak betulkan atau tambah pasal ni,sila2 laa yer..

Oh..yang nih versi kukus..aku namakan Kek Lapis Dayang Senandung sebab dayang senandung bertukar dari kulit hitam ke kulit putih..boleh gitu?
Resepi asalnya nama kek hitam putih..aku alter banyak gak bahan2nya sebab bahan2 asal agak rumit..ke aku yang malas?ahh,lantak ler..janji sedapp..hehe

Aku cadangkan,buat korang yang tak pernah makan kek lapis kukus tu..cuba lah yer..sebenarnya kek lapis kukus ni amattt jarang dijual sebab ia tak setahan kek yang dibakar.. jangan gerun tengok bahan2 kek lapis atau jangka masa ia dikukus tu terus korang takut gas nak habis ke apa.. tak rugi mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita.. apatah lagi bukan semua orang berpeluang berbuat demikian kan*mode dr fadzilah kamsah

Lagi satu,jika gagal buat kek2 lapis ni..jangan laa serik..ingat tuuu..jangan serik..!kegagalan korang tu bukan semua orang leh dapat tau..itu satu pengalaman dan pengalaman ni kan guru yang takkan merotan kita kalau buat salah..jadi kita automatik dah tau silap kat mana,dan perbaikinya perlahan2..

Akhir kata, tak kira lah korang nak buat kek lapis sarawak versi kukus atau bakar..semoga ia menepati selera masing2 yer..

Korang leh tengok resepi2 kek lapis yang berkenan tu dalam blog nih sendiri,selain tu kat myresipi.com pun ada,kat blog Dayangjack pun ada,kat blog AlongRoz banyak gak..lagi kat mana yek..korang google laa sendiri yer..segalanya di hujung jari jemari anda yang runcing..hehe..kat blog ni bukan apa,senang nak tengok mana berkenan kan sebab ada gambar.ala,macam ngoder gak..tapi sendiri ngoder,sendiri buat laa..gitu.heee...

Sekian jela dulu yer..Terima kasih kerana sudi baca entri panjang berjela macam dokumentari nih..maaf kalo ada salah silap..aku pun tak sangka leh jadi panjang lak walaupun asalnya nak cerita pendek2 jer tadi..hahaha..patut laa petak komen orang selalu berjela jek kalo dak hasue nih ngomen yer..huh..
Apa2pun,diharap kita sama2 dapat sesuatu yang baru hari ni..
Pasni nak gi shopping groceries lak..nak ikut?tak payahlah,jap jer pun .. ;P


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

33 Komen Di Sini:

AZLITA AZIZ said... [Reply to comment]

bila nampak kek lapis sarawak berdezup.... akak sampai....
hampagas betul lah Sue ni....dokumentari rupanyer..ngeh ngeh ngeh... ingat kelas masakan....
bila nak buat kelas masakan kek lapis Sarawak ni cikgu... klu boleh versi kukus ye cikgu... eh! deman lagi....

chikadakbiru said... [Reply to comment]

tq for da info..sy lebih suke kukus.walaupun kadangkala makan masa sampai 4-5 jam..tp berbaloi2 tekkstur dia.dulu mase mak duk sibu...ade juga jiran2 yang ajar buat kek lapis sarawak nih...sedapp sangat..

ayunalisa said... [Reply to comment]

rasa nk makan kek lapis sarawak la plk..xtau pon ade yg kukus n bakar..boli aje reti..pastu mkn..
kak haSue(err..blh ke nk pggl kak?beza umo 3 taun..@ xmau ber'kak2'..hehe)ade x kek lapis masam manis..?dh lama nk mkn..tp xjmpe la..

izahdaut said... [Reply to comment]

mek..aku tak dan baca lagi dokumentari ko neh.aku tumpang lalu dulu ala ala pontianak..hahahhaa... sambung tengok citer balik..kiki

HaSue said... [Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
hahaha..kak ita..dalam dokumentari tu ada tips sebenarnya..saja nak bagi bagi tips secara rambang..sapa2 yg rajin baca insyaallah dapat sesuatu yg berguna..hehe..

ooo..akak nak belajar kek lapis kukus ke?insyaallah akan menyusul kemudian yer kak..sila daftar kelas dulu.. :P

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
betul2..bila dgr pendapat orang yang dah cuba memang seronok kongsi pengalaman kan?hehe..tq CB

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

sy br lps mkn kek lapis.. tp belik ajo di kedai... :P

HaSue said... [Reply to comment]

@ayunalisa
nak panggil akak pun boleh jer..akak ni dah tua katekan..kekeke..
kek lapis asam manis banyak jer resepi yg dah dikongsi blogger2 masakan ayu..kalau yg versi kukus akak ada kongsikan juga..cuba tengok kek lapis cinta kirana..sila taip kat tempat carian atas tu yer

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
aku bg ko tempoh 5 minit untuk baca dokumentari nih..hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue, bila sue buat dokumentari, terasa cam tgk tv3 kul 6 tu pun ada kisah sarawak hehee.

kos buat kek lapis ni tinggi, sbb tu harga pun mahalkan, selalunya kat semenanjung ni kalo org hidang kek lapis swak ni mesti ptong nipis2 je, ngam2 ngan pisau je hehe,

Akk suka kek lapis bumi sue tu, dh lama tak mkn ni, rindu rasanya

Ayu Safieza said... [Reply to comment]

Ha Sue.....pandainye melapis kek salawak ni...Ayu lom penah cube tau...sekali je dolu2 yg kukos...tu pon 11 tahun lepas masa belajar kat kedah...ngeeeeeeee....

Nak resepi ati pari......ha sue ada x.....bagai nak rak carik resepi tu.....adeh!!!

Takpe panjang entry pun Ha Sue....sbb ayu bc sambil tersengih3....ngeeeeeeeeeeee!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@syuhaila binti mustafa
murah tak kat situ?dapat harga berapa ye?

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

murah je akak. yg biasa 10ingit, yg luar biasa 20-25.. kalo yg kek dlm kek tu mahal ckit, 30.. hheeheh..akak wat sendiri msti lg sedap :P

HomeKreation said... [Reply to comment]

Wah, tabik2... toink2... bagus gak info ni walaupun tak sempat baca semua (tgh lunch break ni, jap lagi nak masuk opis balik). Pada Along kukus ke bakar ke, dua2 ada keistimewaan sendiri. Nak sedap buat sendiri, kalau beli tu mmg respi ekonomi punya, itu pun mahal gak.

Nieza said... [Reply to comment]

wahh menarik....nieza tak pernah buat sendiri lagi pernah mkn jer...hehe teringin juga nk buat tapi belum ada keberanian nk mencuba lapis tu.....adehh...bila dgr ceter ni teringin lak nk mkn tapi mana nk pi cari dok sini haha nk kena buatla ni...btw tq sharing yer sue..:)

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam.. Ha Sue.. wah memang best baca n3 kalini.. cam rancangan Sayang Sarawak kat tv3.. aperpun tq byk tips n ilmu yg Sue kongsikan.. memang tabik spring kat Ratu Kek Sarawak kita ni.. he he he

Mamasya said... [Reply to comment]

Assalammaualaikum Hasue

pernah mkn kek lapis S'wak masa dok Brunei...mmg nyaman rasanya, cantik pula tu.
pernah gak buat 2x tp kedua2nya tak menjadi sgt.. dah malas nak buat lagi...

Zaliedana said... [Reply to comment]

Cikgu,sy dah daftar kelas,yuran pong dah bayar,dahla siap wakank lagi nih,bila kelas nak mula nih,cikgu g shopping punya la lama..Psst akak nnti jgn lupa wat tutorial utk kek lapis lak yer..Kena da kerajinan n ank tdq@waktu hubby da umah kalo nakwat lagi kek lapis nih..Psstt nnati kalo wat,jgn lupa pos ckit ya,teringin nak rasa ori org sarawak yg cung wat,ngee..

NADYA ANWAR said... [Reply to comment]

sy suke mkn kek lapis sarawak ni .. nak buat sendiri rase mcm x lepas jer kott hehe..

sue ada resepi kek lapis horlicks dgn kek lapis holiday inn (kalau btl nama kek tu la hehehe.. )x?

Jiya said... [Reply to comment]

hasue.. beruntung kalo aku jadi jiran nko.. dpt makan kek lapis sarawak freeeeee... akekekeke

Anonymous said... [Reply to comment]

suka baca dokumentari macam nih..banyak info yang sangat2 berguna utk amatur spt saya..lg2 ada kata2 pembakar semangat" kegagalan itu satu pengalaman,pengalaman adalah guru yg x merotan klu kita buat salah"...semoga usaha hasue sentiasa di berkati allah s.w.t.
..

Mas said... [Reply to comment]

kek ni aku tahu makan jerk...
nak buatnya entah kurun bila lah...
kau jerk la buatkan tok aku..he..he..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

perkongsian yg sgt bagus...
belum ada keberanian untuk mencuba kek lapis.. may be one day...

nOOrsha said... [Reply to comment]

suke2..sue, pasnih nak tengok org majalah pelawa ko jadi pengarang pulak lah.. perkongsian yg sgt baik n berfaedah.. jarang org nak bercerite pasal kek lapis serawak sbb terang2 aku dok kat sememnanjung.. hahaha.. kawan dr serawak adela tim stadi dolu2 tp x pnh nak ceter pasal kek lapos s'wak ni... aku pnh la mkn kek lapis sarawak, ate membohong bebeno kalo x pnh makan ye x? (ala ucop k limah)...buatnye aku seram sbb ko ckp td banyak gune telo... mcm izahdaut cakap, nak pecahkan 5 biji telo pun menggigil pale lutut.. ekeke..aku bli je n ade yg kekawan bagi mase g sarawak dulu.. pelik ea, buat seram, maakan x la pulak sseram.. ekeek..menyentuh pasal kek blacan, blh x ko tuko sukatan pada gram sbb aku tgk ko sukat gune gelas.. aku seram skali lg ni sbb takut x menjadi sbb saiz gelas kan berbeza gtu.. blh x? klo ko senang2 la,, bln dpan ke, thn dpn ke.. aku x pakse... teringin nak wat sbb namenya n rasenya yg org kate sedap tu.. :)

inaku79 said... [Reply to comment]

tadi dh baca tp x sempat komen so, dtg skali lg la ni, hehehe...
kek lapis penah makan tp sudah pasti la yg beli punya. buat sendiri tak reti. klu raya mmg la senang jumpa sbb ramai jual kan. tp belum tentu jumpa kt rumah org time raya sbb beli untuk mkn sendiri bkn untuk dihidangkan.... maklum la, mahallll... hehehehe.. bkn kedekut tp berjimat.. wakakaka...

alang2 cikgu dh cerita pasal kek lapis ni ank murid nak tanya beberapa soklan
-biasa tgk resepi kek lapis (sbnrnya tgk 2-3 resepi jer pon, hehehe) mesti guna horlick. ada tak kek lapis yg tak guna horlick?
-boleh tak cikgu suggest kan resepi manakah yg paling sesuai bg beginner mcm saya ni yg ada hati nak try buat kek lapis?

sekian, itu saje soklan saya Yg arif...eh, tersasul...cikgu... hehehehe..
p/s: komen pun pnjg mcm nk lawan entry cikgu....ampuuunnn..

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

amik ko....
bukan jer panjang..tapi memang puas hati dapat memahami tentang kek sarawak kegemaranku...patulah rasanya manis..ada kisah rupannya


sue, ko punya kek lapis peeh.........itu ko kata simple...pengsan aku...cantik gile tu....


tang kek lapis ko (bakor) pun ada klas...sure sedap tu...
awat aku duk jauh ngan ko...kalau idak.....dah lama minta sepiring..dgn muka tak tau malu

tun_telani said... [Reply to comment]

fuhhh.. akhirnyer abih gak baca. kui kui.. tgh duk bz packing brg sempat gak membaca. tenet cam siput nihh, tp akhirnyer kuar gak gmbr kek yg nmpk complicated n masih blh 'diperbaiki' rupenyer tuh (muahahahahha~~~ =p).. tun penah wat sekali, dh sgt sememeh rupanyer. bakar mmgx confident aaa, pilih resepi yg kukus2 je..

Ryo said... [Reply to comment]

aku x pernah makan kek lapis sarawak nih...boleh pos g sini tak sis HaSue??*larikkkkk..

ima said... [Reply to comment]

assalam sue...akak baru sempat baca...kalau hasue punya dokumentari pasal kek lapis kak ima tak kan terlepas baca...suka sangat...terima kasih berkongsi ilmu...

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikumussalam kak..oo yeke?kat sini nak kate tebal sangat tu x jugak kak..tapi kalo yang nk jimat gak tu selalunya potong kecik,tp tebal gak..pesen terbaru skrg ni..potong2,buh dalam papercups kecik2 tu kak..hehe


tq kak share cerita.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Ayu Safieza
Cuba ayu search kat blog ni..atau dygjack..ada resepinya..tapi daku sendiri lum ngetest resepi dygjack tu..just just jer..resepi dlm simpanan mmg ade ayu..tp nanti dah try sendiri baru share kat sini..tak try xleh nak komen lak rasa dia camna kan..hehe

tq yer rajin baca entri berjela2 tu..hihi

Sueozana said... [Reply to comment]

Salam sue,

Kak sue dtg naik kapal selam..tu psal lambat sampai..!

Dtg berhajat..nak menambah kalo diizinkan.. nak tambah pinggan utk isi kek nih! Raya ni buat la lagi n jgn lupapos keMelaka ye..ngeh3x..
(Dah dkat stahun kak su x buat kek Srawak.. tgok Sue pnya, teringin plak!)

aienienka said... [Reply to comment]

Kak, mcmna nk buat kek lapis ya x keras bila simpan dlm peti sejuk?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...