Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, March 5, 2011

Kuih Bakar Pandan...lagi.

Dah sarapan ke pagi ni??Haa..mesti nak pergi jenjalan hujung minggu ni kan?Nak jalan2 tu baik sarapan kat rumah dulu kan..dah berapa RM boleh dijimatkan tu..sekarang ni makanan dijual kemain dinaikan harga..ada yang lebih 100% naiknya atas alasan barang keperluan asas melambung tinggi..
Jangan terkejut kalau nanti makan nasi campur pun kena caj belas2 ringgit tau..kalau sedap takpe laa kan,berbaloi2 gak..kalo tak sedap,macam taknak bayar jer...hehe..teringat masa singgah kat salah satu restoran hari tu,promosi bukan main lagi..siap masuk tv bagai. Teringin laa nak mencuba..bila dah masuk sana,dengan pelayan yang selekeh(siap merokok lak tu depan customer),nasi dalam pinggan berterabur,lauk pauk n sayur-sayur isi penuh melambak nak tumpah(nak tunjuk lauk tu banyak laa kot..) Lepas tu rasa makanan pula tak seperti yang diwar2kan pun..harga lak..hurmmm. Confirm taknak pergi makan nasi kat kedai tu lagi kalau masih begitu keadaannya..kecuali kedai2 lain dah tutup dan masa tu dah kebulur sangat..ehe..Betul,kita takkan berkira soal harga jika berbaloi untuk dibayar..sebab tu orang kata,nak sedap?nak murah?nak banyak?nak puas makan?masak sendiri jer...uhuk..tapi kalau masa dalam perjalanan atau jalan2 tu takkan nak balik masak dulu kan..heh

Sarapan pagi ni selain nasi goreng untuk anak-anak..
Hari tu dah buat dah..memandangkan simple aja nak buat,buat laa sebelum tengok cerita khurafat kat astro 1st malam tadi..dah part agak2 nak tunjuk muka hantu tu ada laa orang tu yang buat2 bz gi dapur nak check kuih bakar dah masak ke belum kan..padahal baru bakar separuh jalan. Hubby duk suruh tengok cerita dia wat2 sibuk laa kejap kat dapur tu..tiba2 rasa nak mop lantai pun ada. Pastu kena gelak pun buat2 laa pekak jap.. bila hubby kata rugi laa langgan kat astro 1st ni kalau tak tengok jugak(ni kira ayat paksaan laa ni)..lepas tu orang tu kata tak tengok, dengar pun ok kan..hubby kata lagi ini bukan radio nak dengar2 jer. Lepas tu baru orang tu gi duduk kat depan tv balik..tu pun bukan ngadap tv,ngadap muka hubby jer..harus sabarkan diri tu tengok muka hubby yang perli2 sengih lepas tu paksa ngadap tv. Si kecik Yana pun siap palingkan muka ibunya itu suruh ngadap tv. Ya,dia masih kecil lagi..tak faham apa. Bila part tak saspen tu baru laa paling tengok tv kan..rugi laa langgan tapi tak tengok .. :P

Bila kuih bakar dah masak, kebetulan adegan saspen di mana akan ada aksi mayat tu jatuh ke apa(kata dah tengok tapi camana boleh tak perasan jalan cerita)
Jadi 'terpaksa' laa ke dapur kejap nak keluarkan dari oven..

Tips:Oh ya,selalunya kuih2 bakar gini baik dibiarkan seketika dalam oven setelah 'TING'! (bunyi timer oven) supaya dia tak turun kat tengah tu..kalau keluarkan terus, suhu terus mendadak sejuk jadi kuih bakar pun terkejut dan terjatuh jer..Lepas tu kalo nak ia kelihatan ayu lagi,selepas dikeluarkan tu,tekan2 sikit kuih ditepi loyang tu supaya turunnya nanti nampak sebaya jer,takda yang tinggi rendah..ini sebab masa nak naik tadi kan,kuih tu masih basah,so ia melekat laa kat tepi tu..bila tekan2 gitu dier siap2 dah nak 'turun' sama dengan bahagian tengah..tu antara tips kuih bakar yang aku tau la..kot2 ada yang tak tau ke kan..eheh

Sebenarnya sempat juga potong sedikit malam tadi sesambil ngadap cerita khurafat tu bersama hubby semula..ditemankan kuih bakar dah berani sikit laa kan..eh?tadi ada aku kate takut ke?
Bila part takde muzik tu sedang nak nyuap kuih bakar,hubby buat soundtrack guna botol mineral yang hampir habis sampai orang tu terpelanting kuihnya akibat terkejut. Habis laa si hubby kena cubit2an dan tampar2an akibat menakut2kan orang. Tak baik tau buat orang yang sedang nak nyuap kuih bakar terkejut..padahal hantu pun tak nampak sangat sebab filem tu gelap semacam ajer..Satu kebaikan juga laa kan,kalo jelas sangat mesti tak ayu hantu tu..
Tapi over all,boleh tahan gak laa cerita tu kan..takde laa menakutkan sangat sebenarnya(eleh cakap beso) ..ending pun puas ati jer..Kalau lum tengok gi laa langgan astro 1st atau gi wayang jek.. aku ada handbag ni malas laa layan wayang..kang orang2 dalam wayang terpaksa tengok cerita seorang ibu dan anak2nya pulak..*imejin ibu pakai selendang dengan seorang anak didukung dan seorang lagi menangis sambil tarik2 baju si ibu..oh tidak.


Resepi dari Cikgu Zana cayang...mekasih ahkakkk..amik ler sepotong wat makan 2 hari.. ;)

Kuih Bakar Pandan >> Zana08 >> HaSue

Bahan-bahan

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan gula
* 1 cawan air pandan
* 1 cawan santan
* 1 cawan susu cair (sejat)
* 3 biji telur
* Sedikit pewarna hijau
* Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.

Yer,aku tau..cerita sepatutnya fokus pada kuih bakar pandan..jadi aku nak cerita sikit pasal ada seorang tu yang katanya dah mencuba resepi ni tapi jadi lembik kejadiannya..
Aku rasa mesti dia guna telur burung pipit sebab tu kuih bakar dia tak mengeras walaupun dah sejuk..muekeke...
Hari tu aku buat guna cawan minum tu jer,kali ni guna cawan metrik tapi sama aje kejadiannya tetap menjadi..jadi aku masih pelik kenapa orang tu buat tak menjadi ..harap orang tu tak putus asa nak buat lagi sehingga berjaya..
Err..agak2 'orang tu' sedang ngunyah cili tak sekarang..keskeskes.. :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

kau takut tengok cerita khurafat sue..wakakaka.,,,
aku dah tengok..tak de seram pun, cuma banyak saspen jer..he..he...
kuih bakar kau tu..aku ambik sepinggan tau..kalau minta..kompom kau tak kasi..dah ambik ni..cabutttt...

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
aku?mana ada aku takut tengok citer tu mas..iskh ko nih..muehehe..ulang kali ke dua baru tengok full version..saspen tu yg x berapa best tu..pastu gelap semacam je filem tu..hb aku kate mcm nak forward je nak tgk ending..muekeke..

wehh,cam tau2 je ko aku xnak bagi ek..jgn lupa anta balik pinggan tu tau..hakhak

izahdaut said... [Reply to comment]

aku kan..kan kan..memula aku rasa cam selamat je dengar ko pot pet khurafat, mop lantai, kuih bako..pot pet pot pet..kepala pusing semua kan..tapi aku tak puas hati perenggan yang last tu..ampeehhhhhh....

ah malas aku nak tengok kuih bako ko neh..huhhhh..eh tapi aku nk buat lagi ni...esok lah..

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Eh?ko kenal ke ngan orang yg buat kuih bako x jadik tuh zah?mueheheheee..ye lah!baik ko buat balik..pastu anta setengah loyang ke sini yer

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..heheh abis melompat kuih bakar tu y, kalo si bby tanya buang ke tiup ni mama baru boleh mkn hahah..kisah citer khurafat pun best..kuih bakar ni lagi best..apa2 pun n3 sue yg terbest

Anna Qawina said... [Reply to comment]

kehkehkeh..adeehhhh...senak perut aku baca citer ko nih...mesti cubit2an manjaan gitu kkat cik abe mu tuh kan kan..hahaha...
pis kuihnya tkle banyak sgt, citer kuparat/kurafat..tu yg lebey..saspen..aku tak pernah tgk citer2 seram..kang takut nak masak2 mlm2 bute..hihi...

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak... haa,tu la..membazir tul kan.muehehe..mekasih kak..akak pun mmg best!x miss n3 tuh ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
Baby lam pewut protes kang ko senak2 nih..hihi..dia harus ada aksi tu sbb automatik kan bila terkejut ni..ngeee..sibbaik x smpai thp aksi terajang padu..

ooo..ko ni kire lg penakut laa kannnn..kire org kat citer atas tu lg berani laa dr ko kan..kan kan :P

~Norul Mas Hana ~ said... [Reply to comment]

thanks for the tips kak hasue..
saya suka kuih bakar ni...selalu buat kuih bakar tepung je..

tun_telani said... [Reply to comment]

haha... kak Sue, tun kalu tgk citer antu apa2 pun, confirm xgi dapur sorg2.. muahaha.. penakut habis. last time tgk pontianak harum sundal malam, adik2 semua gelak2 ckp antu x real, tun je duk pejam2 mata n pura2 tgk kelain. hehe..
sedap btol kuih bakar tu.. sy kalau buat, mmg bakar lama2, kasi byk kerak ^^
ps: panjang pulak duk mengomel ;p

HaSue said... [Reply to comment]

@~Norul Mas Hana ~
sama2.. kuih bakar tepung x sama ke ngan kuih bakar ni ek hana?ke bahan2 lain?akak tak pernah buat lak..tp kdg2 sama je kuih bkr,nama lain2..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Entah2 adik2 tun tu takut gak agaknya...tu yang buat2 gelak nak cover tu..hihih.. tp harum sundal malam tu x berapa seram sbb dah kenal pelakon dier tun..kalo x kenal tu yg saspen tu..eheee..
takpe,taip laa pepanjang lagi..akak suke jer bace komen pepanjang ni.. ;)

aizu's life said... [Reply to comment]

salam kak...
sy amek resepi ni ea.. Dgn tips tu skali.. kopi pes, xpe kan.. hehe..
Sy jmpe resepi ni kat blog kak izah sbenarnye.. anyway, mmg sdp..sy dh test 2 ari lepas..

tQ ea :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...