Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, March 25, 2011

Ni Sapa Punya Keja Nih???Ce citer,ce citer..!

Nampak tak?nampak tak? Tuuu yang tengah2 sekali tuh...tulisan kaler biru tuu.. ada tulis nama sapa..nama aku wehh! ni sapa punya keja hah??

Ehem..Saja jek nak perkenalkan adik lelaki aku nyer keje nih..hihi..

Nama commercial adik aku nih Ryo..
Baru2 ni dia baru aktifkan blog dia balik..dulu,dia yang beria suruh aku buat blog nih..masa tu hujung tahun 2008.. dah aku buka blog,dia lak malas nak berblog..ampeh jek beliau nih..hahaha..*sekeh sikit
Sekarang ni dia baru berjinak2 kembali nak mengenal dunia blogging..yang aku nak marah tu,dia siap delete post2 yang lama dulu sebab nak renovate bagai..pulak tu,dah delete baru beria cerita kat aku..rasa nak rampas jer laptop dia untuk jadikan laptop aku sendiri..ok,tu tindakan melampau.. tapi sayang jer dia delete kan post dia yang lepas2..walaupun post entah apa2 jer.. *sekeh dia lagi sekali

Sebenarnya adik aku nih lelaki tulen..(hahaha..)dan macho,ramai peminat lak tu <-promo adik bujang aku jap,tapi memang semulajadi dia minat dan pandai masak memasak nih..belum laa tahap che mat gebu kite tu..tapi kan,dulu2 dari dia kecik memang suka duk dapur masa kitorang tengah masak2..
Suka pulak tanya itu ini..sampai satu tahap tu kitorang suka suruh dia cuba masak itu ini..dia pun apa lagi,bila dah dapat lesen memang suka jek..

Dari masakan simple2 seperti ayam goreng,burger,telo goreng & sosej goreng(err..ni pun masuk list ke), dia berjinak2 membuat segala jenis kuih muih dan aneka kek termasuk kek lapis..
Masa aku nak buat kek lapis dulu2 laa(sebelum ada blog),dia laa pengkritik tetap..siap suh buh nama kek lapis sempena nama dia..pas dia ada nama kek lapis tu,adik pompuan aku pun nak laa jugak kan..aku ingat lagi kek lapis tu yang adik pompuan tu perisa almond yang Ryo punya nih perisa coklat..masa tu memang aku giler meng'alter' resepi kek lapis jadi resepi baru..rasa pun beza2 jek..heheee..
Masa belajar buat kek lapis tu dia diberi kepercayaan untuk melapis kek lapis(kukus) sampai laa dia dah boleh buat sendiri dan sekarang ni dia ada juga amik tempahan dari rakan2 sekerja..*p/s:ryo,jgn lupa komisen sket untuk akak ko nih bila ada tmpahan k..ekeke

Selain suka bidang masakan,dia juga aktif mengembara ke serata tempat seperti setakat nih dia dah pergi semenanjung malaysia,sabah,labuan,semenanjung malaysia..eh aku dah sebut rupanya tadi..malas nak delete balik..pastu dah gi singapore, hong kong,baru2 ni gi vietnam kalo aku tak silap...pastu aku dapat laa FM(fridge magnet),hasil dari pengembaraan beliau itu..hehe..mana tau pasnih leh dapat fridge lak kan..*materialistik mode

Lagi,kepada mereka yang memiliki atau memandu kereta Persona..dan dah join kelab apa ke nama..PPEOC ek? Boleh laa geng dengan beliau nih..Dia nih aktif juga bahagian negeri sarawak..masa konvoi kat melaka hari tu dia pun join gak kalo aku tak silap..aku sebagai kakak dia pun tak terkejar sangat aktiviti dia nih..sebab tu aku suruh dia aktifkan blog dia balik..senang aku nak rotan kalau lambat balik umah tahu perkembangan beliau..

Jadi,aku pun berharap agar dia terus aktif di dunia blogging nih dan mendapat sokongan dari rakan2 masak aku juga khususnya dan blogger2 yang baru sepertinya secara amnya..
Sila bagi tunjuk ajar mana2 yang perlu, kalau dia tak update blog ke..kan..
Dia ni giler2 gak cam aku,tapi masa wat keje memang serius jer cam aku gak..cuma aku comel sikit jer dari dier..muehehe..*sabo jela kan
Jadi kalau ada salah silap tu tegur2 je dia..aku pun korang tegur2 laa jugak kalo ada salah silap ye..tak yah tunggu raya.. :D

Nih laa blog beliau >> http://ryoazhar.blogspot.com/

Ni aku baik punya promo ni bukan apa,nanti kan kalau dia ada gi semenanjung ke..mana2 ke..senang aku nak kirim barang..hahaha..

P/s:Dia tak tahu pun aku nak promo blog dia..nanti korang masuk tegur2 laa dia yer..sure dia terkezut je tiba2 ada orang masuk.... hehe..thank u kawan2..muahhh!sayang korang yang sporting!


Edited:Happy birthday buat kakak sulung kitorang yang menyambut hari lahirnya pada hari ini 25 Mac..semoga hidupnya diberkati,dirahmati,dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usianya..dan terima kasih kepadanya kerana ilmu dapur yang dia curahkan jugalah yang banyak membimbing kami dalam ilmu masak2 nih dari dulu..semoga dia berbahagia selalu.. aminn
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

alinac lover said... [Reply to comment]

kasi dia terkejut sket hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@alinac lover
hihi..thanks atas ke'sporting'an anda..haha

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue..oh ryo tu adik sue ke..akhir2 ni akk selalu je tgk dia ngomen kat blog ni.

dan selamat hari lahir buat kakak sue..semoga hidup bahagia dunia dan akhirat.

nak g terjah blog ryo jap

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam kak..a'ah kak..hehe..tq atas wish n doa akak yer..
dan tq atas support kat ryo juge..saje je iklan x berbayor nih :D

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,adk akak nih yg komen pasai rebit kangkang tuh kan,haha..adik akak rupanya..Akak trafic dia naik mncanak sbb akak dia promot baik punyer,hihi.

tun_telani said... [Reply to comment]

ingatkan akak yg mendeco cuppy tuh. pelik gak, ingatkan kita sama2 dlm kelab 'keras-tangan'..muahahaha...

dh mengusha dh jap td. blh join venture ngan CMG.. wat kelab memasak anak2 teruna.. hihi

Watie Rose said... [Reply to comment]

wah bagusnya...adik beradik seangkatan...hehe

Mar said... [Reply to comment]

mmg ada amik tempaham kek ke sue?
macaroons sue pandai buat tak?

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

#ini cubaan kdua (td aku dh naip dah...tp x leh post lak)

ehmmm(*batok2 macho sket)
tumpang lalu ye..saje je nak lalu kan...

dari semalam lg haa aku terbatuk2.rupanya namaku dsebut2 ye.Ini sis HaSue nyer pasal...hahahaa
Aikkk...isu rabit kangkang pun ada lg ye..agak nye dah boleh la suh rabit tu duk elok2 seperti biasa,lenguh le kaki beliau duk tkangkang dr kejadian tersebut..(aku dh lupa kejadian ape)...

Thanks to all...Yer yer..adik sis HaSue ler nih..log walking,happy blogging,happy cooking...

P/s : Lepas jnguk blog HaSue,terus jenguk blog i ye..jadikan amalan harian anda..Ahaks..(ambik ksempatan dah nih)..

Sebelum tuan rumah merembat,baik aku lari cepattt...bzupppppp

Linda said... [Reply to comment]

hummmm...nyum nyum....ingin berkongsi rahsia kejayaan saya...jom layan blog linda....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...