Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, March 17, 2011

Resepi: Agar-agar Sirap

Nih dessert paling simple tapi nostalgia nak buat..ada orang sebut lengkong ek? Kalau kat sini agar-agar ajer..Sebab apa aku kata nostalgia,dulu2 mana ada buat puding yang canggih2 dan sedap sangat macam sekarang kan..
Dapat makan agar2 gini pun kusss semangat...sedap laa sangat!
Dulu2 bukan ada peti sejuk,agar yang ni tak buh peti sejuk pun rasa sejuk jer..hihi

Mula2 tu ingat tak yah laa amik gamba sebab nak buat pun tak make up2,potong pun main taram jer..haha...
Tapi boleh gak kongsi kan ,kot2 ada yang nak buat jugak..

Kalau nak tengok versi comel gi tengok blog ros yang femes tu kat jintanmanis.com

Aku guna sirap ceri..tak menyerlah sangat warnanya..hek..


mekasih buat ros yang kongsi resepi nih..akak amik buat rujukan mereka yang nak mencuba yer ros

Agar-agar Sirap
Sumber:Ros@jintanmanis.com

Bahan-bahanye
1/2 bungkus agar-agar stripe
3/4 cawan gula
800- 1000ml air
2 helai daun pandan
beberapa titik sirap ros

Caranya
1. Rendam agar-agar dalam air lebih kurang 1 jam, bertujuan supaya agar-agar senang larut apabila direbus nanti, kemudian rebus dengan 800ml air dan masukkan 1 helai daun pandan.

2. Bila agar2 dah larut, keluarkan daun pandan tadi dan masukkan gula dan sirap ros, masukkan lagi sehelai daun pandan, ros buat cara ni sbb nak menambahkan lagi aroma daun pandan tu, bila semua sudah larut curah dalam acuan ataupun loyang, setelah agak sejuk baru masukkan dalam peti ais, barulah boleh dipotong dah dimakan. Nyaman je rasanya. Selamat Mencuba.

Maaf yer gambar tak memuaskan..tapi memang sedap jer makan agar2 kosong gini..sekali sekala layan tekak yang malas buat puding yang rumit a.k.a malas apa salahnya..hehe

Bila disudu,beginilah keadaannya..hehehe..nyummmmm
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

16 Komen Di Sini:

tun_telani said... [Reply to comment]

morning kak sue!! wahhh.. lama x nmpk agar2 sirap nih. dulu2 kt kenduri kawin mesti ada agar2 nih, tp skrg dh mcm2 jenis kuih ngan puding dh org wat time kenduri. agar2 stripe yg brp gram? rasa mcm byk je saiz kt kedai tuh.

Anna Qawina said... [Reply to comment]

agak2 aku buat guna serbuk tu & ikut dia punya arahan tuh ok kot kan? kes malas gilos nih..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Morninggggg...hehe..betul tuu..sebab kos nya murah aje..so nak buat byk2 utk kenduri pun xpe..hihi..

akak guna agar2 25g yg stripe tp potong pendek2 kat bakery..rasanya yg 28g pun boleh gak tu..

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
boleh jer naa..guna agar2 serbuk pun takde masalah..hehe.. ko jgn lupa lak anta sebekas ke sini..
yang aku buat nih aku je byk makan..hahaha..sedap jek sejuk2 masuk tekak*goda ko nih..sila2 laa tergoda

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

sedap2!!ni dulu2 klu kat rmh org kenduri,aku dok bedal sensorang..sekeping,sekeping..licinnnn :))))

Mas said... [Reply to comment]

sue..aku suka agar2 sirap ni...
tapi anak2 aku kurang sikit gemarnya...
selalunya aku jer yg perabisnya...

illa said... [Reply to comment]

Mmg sedap agar2 nie..skg kalu kt kenduri kawin jarang2 jumpe agar2 nie...

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,agar2 nih mmg sedap kan,nak buat pon sonang,ct selalu buat lembik2 gitu,cedok terus masuk molot jer,xyah potong2..Doulu2 mak sllu la wat,kan kos murah kak,org ssh xda la nak buat puding yg kos mahai2 tuh,ngee.

umi said... [Reply to comment]

memang nostalgia sungguh agar-agar ni, tapi mesti yg kaler merah, kaler lain tak nostalgia. betul tak sue? hehe..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue...lamanya tak buat n makan agar merah menyala gini....kalo time posa ramai juga org jual agar2 gini dlm bekas.

kat umah akk pun anak2 tak suka juga agar2 gini, selalu yg tua2 jelah mkn. anak akk kata geliii...tah apa2.

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
Agaknya tuan umah tu dah standby sepinggan utk ko ek del?hehehe..best2.

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
sebab tu aku yg makan lebih byk dr budak2 ni mas..heran aku bdk2 zaman skrg..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@illa
Agaknya kalau hidang kat majlis kawin org kata nak save budget laa kot...hehee..tp kalo sy x kesah pun..best jek :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
Haa..tu lagi best..makan ala2 taufu far gitu ekk..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@umi
Haaa..betul2,nape harus kaler merah agaknya ek..hihi..
dah moden sikit baru kuar resepi agar2 perisa milo..lagi laa sedap..ahak..adeh,tetibe teringin :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummusalam kak..
ha'aa ek..kalo dlm bekas tu x mudah patah2 ler kan..
hehe..klako laa anak2 akak tuh..kalo mkn jeli yang dalam peket tu diorg reti x?hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...