Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, March 13, 2011

Resepi: Kacang Rugget

Hari Ahad dah ni.. mesti pagi2 nih ramai yang siap2 nak pergi kenduri orang kawin dan sebagainya..
Pengantin perempuan lak mesti sibuk jer kena solek masa ni..alahai,teringat makcik masa disolek masa jadi ratu sehari tu dulu..baru tau rupanya lama juga pengantin nih kena solek..berjam2 tuuu..pastu saspen jer nak kuar dari bilik..semua mata memandang..dah laa 1st time merasa make up2 nih..maklum la,orang kampung..gegegeee..
siap buat muka serius sebab nak tahan neves..hahaha..lawak giler laa..
Pastu kan pengantin perempuan harus tunggu pengantin lelaki datang tu..duk elok2 atas pelamin..orang amik gambar naik berpinar mate makcik..
Masa tu tak ramai lagi ada digital kamera..guna kodak aje..tu laa amik gambar pun harus bajet2 kan..yang amik gambar pun takde laa ramai mana..posing pun malu2 hamster jek

Haihh..takleh laa nak imbas kenangan jadi pengantin nih banyak2..kang meroyan jer masa hb takde nih..haha..esok baru dia balik.huh.cam lama jer hujung minggu tanpa kau di sisiku..keskeskes..
Semoga kemenangan berpihak kepadamu wahai kekanda...err,main badminton je..bukan gi perang apa pun.heh

Sebelum korang nak muntah ke..atau terasa terus nak kawin jer..(bagi yang belum kawin tu..)meh layan kudap2an atau snek simple nih..


Masa raya ada gak orang hidangkan kan? Aku tak tau laa namanya kacang rugget..kalau orang tanya aku mungkin jawab kacang goreng berempah jer..heh :D
Rupanya senang jer nak buat...mekasih sofinar@myresipi.com yang kongsi resepi nih..

Kacang Rugget >> sofinar@myresipi.com

Bahan-bahan ( sebalang )

* 500g kacang tanah
* 1 biji putih telur
* 1.5 inci halia
* 5 ulas bawang putih
* 2 cawan tepung beras
* 2 sudu makan serbuk cili
* 1 cawan air
* 4 biji cili padi -jika suka pedas
* gula dan garam secukupnya

Cara-cara

1. halia, bawang putih dan cili padi di tumbuk
2. pukul putih telur dengan garpu sekejap
3. Campur semua bahan kecuali kacang dan gaul rata
4. Masukkan kacang dan gaul lagi biar sebati
5. Panaskan minyak dan goreng hingga masak, pastikan kerap mengacau supaya kacang terpisah antara satu sama lain

Jom makan! Sorang amik sebijik ye.. :P

Apa2pun,selamat pengantin baru buat pengantin2 yang melangsungkan perkahwinan pada hari ini dan selamat menempuh alam rumahtangga yang lebih cabaran dan dugaan.. Semoga bahagia sehingga hujung nyawa.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

amboii..sue..sedappnya tengok kacang rugget kau ni...
laki aku suka kacang2 macam ni... boleh try buat nanti..
ehhh..kacang tanah kat bekas tu dah lama terperap....agak2 sedapp lagi tak klu buat kacang rugget ni..he..he..

izahdaut said... [Reply to comment]

kekekeke..
apahal ngimbas kenagan mak mak dara neh..kikiki.aku pun teringat gak skit skit time nikah dulu...adehh..makeup simple je.org 'cantik' katakan..ngahahhaa..ada ke org cantik ngaku cantik?kecuali dia mmg tak... ah sambung sendrik..kikiki

weh aku panggil kacang botak ni..akak aku slalu gak buat.aku tumpng krupkrap je kat rumah dia..ada rasa kari skit.yang ni tak de ek?ke ada..rasa aku baca speed reading tadi mcm tak de je kari kan..

ieda said... [Reply to comment]

oo kacang raget namanya .. eekekek pelik nyaaa akak selalu panggil kacang grg tepung jer :))

lina_pg said... [Reply to comment]

akak panggil kcg salut tepung jerr tuh..nama surat beranak dier kcg rugget ek..sedap tu,mkn smbil tgk tv..cam mkn popcorn..

DJ Dayang said... [Reply to comment]

raget nar juak kcg ya pok...alu terbeknan indaah rasa nk molah..hehe. kmk baruk on9 tok..lom sempat nak update apa2..gik ngelamun..nangggar gunung bukit, pokok2, burung2, hutan2..haha

boring nar juak ari tok...msh stres tok..naib bait hubby ada call mlm tadik suruh sabar dolok. esok lusak tulat baruk nak holiday, katanya...mun jak mun

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Hasue..seorg sebiji..mana cukup!!!

kaksu said... [Reply to comment]

kacang rugget...hehe akak tak pernah dengar, tapi kalau kacang botak cam izah tulis tu biasalah akak makan...memang sedap n rangup kan... cuti sekolah ni kalau buat mesti kejap je dah licin sebalang...maklum jelah askar2 akar kalau dok depan tv suka mengunyah...

HomeKreation said... [Reply to comment]

Ni makan selalu tapi last sekali buat waktu along sekolah menengah dulu....hehehe. Meh nak kecek Sue punya ler...ngancam merah pedas ni...best.

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue nih buat kacang byk,tapi punya la kedekut,bagi sorang sebiji jer,nak wat tah* gigi pong xcukup kak,muahaha..Wah nma sempoi,kami panggei kacang botak jer..

e-sya said... [Reply to comment]

tq kerna wt resepi kcg ni...nk try kjp g..hehehe

Nor Lailee Ahmad said... [Reply to comment]

Terima kasih ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...