Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, April 1, 2011

Super Moist Banana Marble Cake

Salam Jumaat wahai rakan2 blogger dan bukan blogger sekalian.. harap sihat2 jer hari ni yer..kalau tak sihat tu,sendiri mau ingat laa yer.. ubat,kalau ada tu dimakan..kalau takde tu..gi klinik atau sepital..sian doktor ngan misi takde keja kang..diorang pun nak jugak tajamkan skill perubatan..lagipun sebelum penyakit tu melarat baik dicegah awal2 yer dak?
Awal2 entri dah membebel nih..adeh.

Semalam tu tak berkesempatan bersiaran kembali..nak membalas komen orang comel2 belaka tu pun tak sempat dah..melayan karenah power rangers kat umah ni ler..tapi tu alasan sampingan..alasan tak sampingan,aku duduk kejap2 jer depan lappy..tak boleh lama..syok giler main ngan zhariff yang gelak nak mengekek jek sekarang..hehe
Oh yer,semalam sempat gak gi beraya kat bakery..ingat nak bawak balik papercups jer..ngan coklat chips..err,ngan aluminium foil.. tapi, tak sangka banyak lak barang2 lain nak ikut balik..aku redha jer..bagi meriah kabinet tu sikit kan..hakhak.. :P

Gempak tak nama kek pisang nih?hehe..saje tadi pagi buat eksperimen buat kek pisang yang diolah daripada resepi kek pisang yang family aku biasa buat.. resepi tu dah post kat myresipi dah..ada yang jadi jer buat,ada yang tak jadik..aku pun naik pelik nih camner ada yang tak jadik buat tuh kan..huhu..


Cadangan hidangan..hehe

Tapi berdasarkan pengalaman aku laa nak buat kek pisang nih...(dah mula dah..dah mula dah..) ok tak,tak..aku citer pendek jek..
Berdasarkan pengalaman aku la,pisang yang digunakan memainkan peranan penting juga dalam menghasilkan rupa bentuk kek kita tu nanti..maksud aku ni dari segi jenis pisang,tahap masaknya pisang tu dan kemanisan pisang tu(ni berkait dah dengan tahap masaknya tadi la.).ok,jenis pisang tu..korang tahu tak,tak semua jenis pisang ni..kalau dibuat kek akan menghasilkan urat2 yang cantik2 tu.. aku tahu sejenis pisang yang ternyata berkesan menghasilkan efek gitu..pisang lain ada yang hasilkan gak kekadang..tapi pisang yang itu memang confirm cantik..tapi aku takde gambar laa..len kali kalau aku jumpa,aku buktikan kat korang,eyh??
Ni pun kakak aku yang bagitau dulu..aku test2..memang betui ler..hee..(tengok atas..takut terpanjang lagi entri nih)
sebelum cerita panjang sangat lagi,meh laa layan kek pisang nih..
Resepinya dah ada..tapi aku ni kalau baru post resepi memang nervous sket..takut gak orang cuba tak jadi..ada sesiapa volunteer nak cuba dulu tak?sapa ada pisang baru masak kat umah?hahaha...

Sebenarnya mula2 tu aku tak buh pun coklat chips..lepas 4,5 kali marble tu baru aku ingat nak buh..takpelah..pasnih nak buat lagi..kalau jadi lagi aku buat nanti aku post resepi eh..kalo tak jadi gini,lupakan ajelah..korang guna DAIA udah..daia x tau?serbuk cuci yang suruh orang lupakan yang lain tu..ahaks

Tapi kannn..rasa kek pisang ni sedappp..lembutt dan moist sekali..cam kek kukus lak..iyerr,aku bakar jer nih..*macam laa orang tanya kan

Haaa...yang ni takde coklat chips..aku buh kat mini loyang..tomel2 jer loyang tu..bentuk oval(bujur)..selalu aku guna untuk me'mini'kan apa2 kek :D


Nampak tak ke'moist'an kek nih?yang kat loyang kecil nih aku tak buh coklat chips sebab nak test rupa aje tadi..so masak laa terlebih dulu..nak sembelih pun main paksa..dier baru kuar oven terus kena bedah siasat..kejam kan?heh..tekstur dier cam bingka tapi tak sepadat bingka..cam kek laa..tapi tak naik tinggi gebus..pendek kate,yang gini akuk lebih sukakkk!!

Mesti korang yang baca hujung entri siap2 nih nak cari resepi dulu,kan?haa..baca dari awal dulu,baru leh paham..hihii..jangan marah eh! ;P
Edited:
Oklah,resepi nih..siapa2 yang nak mencuba..aku guna pisang kertas atau pisang hotel tu..ada orang panggil pisang emas..tapi setahu aku pisang emas dah dibawa belayar ujung buah dia kemetot sikit..ke lain tempat,lain namanya ek?
Gambar pisang ni kalau rajin nanti aku update..

Super Moist Banana Marble Cake
Recipe: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2: Loyang 8"

400g pisang masak tanpa kulit*
3/4 cawan gula-bergantung kepada kemanisan pisang*
3/4 cawan minyak masak*
2 biji telur-saiz A*
1/2 sudu teh vanila atau perisa pisang*
1/2 sudu teh ovellette*
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
200g tepung gandum
1 sudu besar serbuk koko
sedikit coklat emulco atau browning sugar
Coklat chips-optional

Cara2:
  1. Panaskan oven 175c
  2. Masukkan bahan2 bertanda * ke dalam blender,kisar halus dan tuangkan ke dalam bekas..
  3. Ayakkan terus tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan..Kacau sebati menggunakan hand whisk.
  4. Bagai dua adunan,satu bahagian dibiarkan tanpa warna dan sebahagian lagi dicampurkan serbuk koko(kacau sebati) barulah ditambah coklat chips dan coklat emulco/browning sugar untuk warna lebih menarik
  5. Ambil 2 sudu adunan tanpa warna dan letakkan ditengah2 loyang(pastikan loyang sudah disapu minyak masak
  6. Selepas itu ambil 2 sudu warna coklat lagi dan letak di tengah2 adunan tanpa warna tadi.
  7. Lakukan berselang seli sehingga adunan habis.
  8. Bakar selama 45-50 minit bergantung jenis oven.. Selamat Mencuba! :)
Close-up view.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 Komen Di Sini:

Nieza said... [Reply to comment]

wahh memang mabeles nampak moist jer kek ni...dgn belangannya yg cun lak tu..rasa nk ngap jer...hehe btw tak faham jugalah sue mana resepinya tu...haha ke kena pi tgk kat my resepi tu?..:)

izahdaut said... [Reply to comment]

ooo ni la kek nyer...
aku pun akui kata kata ko tu.jenis pisang memainkan peranan penting jadi atau tidak sesebijik kek atau pun mapin atau pun kuih yg guna pisang.
slalu sebut kalau nak buat mapin, gunakan ppisang yang masak ranum.atau yg kulit dah tompok2 itam.kulit aje, jangan isinya dah itam pun nak bantai buat gakkan.kenot kenot la..
lagi satu, aku guna rasa hati jugak *ceh mcm la bagus sangat rasa hati die kan.. bila kita makan pisang, kite bleh imajin bahwa pisang tu sesuai atau tidak untuk buat mapin.betui tak?

jap jap.ni entry mapin ke entry kek..hahahha...larikkkk

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
resepinya akan menyusul kemudian..
tak,ingatkan kalo ada orang yang ada stok pisang n volenteer nk try td..tu yg nak buat ujikaji tu..nak tengok orang lain buat jadik ke idak..kalau jadik,jadi resepi tu x silap la..hehe..tak paham gak?meh sini makan kek pisang dulu..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
ahaa..mekasih atas tips tu ijah..ramai yang leh tambah ilmu memapin pisang bila baca komen ko..aku terharu..tskk..
err,ko tau dak apa nama pisang yang ngeluarkan urat2 kalau dibuat kek atau apam tu?aku tak sure nama dalam i.c dier laa..ehee

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..akk rasa pisang kapas kut yg kuar urat1 bila buat kek, kalo buat cekodok pun ada urat2 kecoklatan comel je.

sedap nmpk kek pisang tu, n cantik je sue marble nya.

syok main2 ngan dak kecil yg suka gelak2 , pas tu dok bersembang je. Amani la ni takleh tgk org keluar rumah semua hulur tangan nak ikut hehhe

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikumussalam kak.. pisang kapas tu kaler kulit dier camner kak? Yang ni dier kehitam2an sikit..tapi isi sedap dimakan gitu aje..smerbak je baunya..hehe..tq kak..

geram je amani dah pandai nak ikut2 org kuar umah tuh..terbyg pipi dier..nak tarik2 sampai puas ati..ekeke

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

selamat petang

wah!!! patutlah lawa jer kek sue, rupanya guna pisang emas..
em.....nak carilah....mana tau leh menjadi dan gebu like kek sue...


PS: sue, dikau kejam....petang2 kat meja terhidang kek ini secara automatik kan meriah hidupku.....eikk!! kenyang..heheh

Mas said... [Reply to comment]

sue..pisang berangan ke..aku selalu guna pisang berangan...makan macam tu jerk pun sedapppp...

hari ni hari kek pisang..merata2 ada kek pisang berbagai resepi....he..he...

kau buat banyak ke...hulur kat aku seloyang..muahahaha

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue,abih kek kastard,demam kek pisang lak,merata tempat betoi nmpk kek pisang,mcm2 resepi lak tuh,dah la xda pisang nih..Huhu..Xperla bagi reda2 ckit deman kek pisang nih,baru nak buat la..Kak sue,kek tuh mmg nmpk betoi2 moist la,meh nak rasa ckit,tadi kak mas kedekut,xbagi rasa..Pisang emas pong mmg selalu da urat2 halus tuh gak..

Chik Mimi said... [Reply to comment]

Sue cantik marblenya,akak kalau nak buat apa2 musti nak pisang emas @ berangn aje ,even cekodok budak2 kat rumah tu pun kalau buat pisang lain mula la cakap tak sedap la cekodok ari ni hiskkkk

anymz said... [Reply to comment]

salam sue..

huuuuuiiihhh..ko sue..keji botul..
jenuh akak kejap scroll ke bawah kejap baca entri..kejap scroll ke bawah balik,dah berpeluh2 baru lah aku dapat jumpa resepi ko ni...haiishh..seb baik hari ni hari jumaat..akak ko ni tgh baik hati.hehe

habsahharun said... [Reply to comment]

mahhuuuuu....

Sofea said... [Reply to comment]

mak aiii cantiknya kek ..mmg nampak moist kek tu sue..! i likeeeeeee

MeknaBlog said... [Reply to comment]

Wau..kek pisang le pulak..Kak Hasue, kita nk menuntut camna nk buat N3 jd panjang cam akak buleh? asal buat N3 je siciput sgt..buleh3?

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

OK BYEEE!
*nak g buat ler nih,baki pisang wat cekodok smalam ada lg..huhuh

inaku79 said... [Reply to comment]

cantiknya belang2 tu....sue, klu volunteer buat, lambat lg la...tp volunteer makan boleh dulu... hehehehehe....

ima said... [Reply to comment]

sue...kek tu nampak sungguh sedap...seolah2 cam terasa je kat bibir nih...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...