Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, October 20, 2011

Resepi Nasi Minyak Hujan Panas.. 1st time guna beras PUSA

Nih ler nasi minyak hujan panas yang jadi juadah semalam.. Tiba2 jer incik suami nak makan awal sebab ada urusan penting nak diuruskan selepas lunch tu...
Jadi dengan sepantas termampu, buat ler menu simple2 untuk menemani nasi minyak hujan panas nih. Di'bantu' oleh 2 budak kecik ni bukan nak bagi pantas kerja..tapi pepandai laa ejas kan..contoh: Kalau kebetulan Zhariff meragam,letak kat ruang tamu,sementara dia merangkak ke dapur tu kita dah berjaya kupas ,bawang mrh,bawang putih...halia..haa,gitu la lebih kurang.hahaha... tu contoh je..kadang2 yana ada gak membantu..walaupun ada masanya bukan suruh adik dia diam,bagi zhariff lagi stress ada..sebab berebut mainan..budak 3thn vs 10 bulan..huhu ;P

Ok,berbalik pada menu yang sedang berposing ni..

Sebenarnya kesukaran nak dapatkan beras basmathi kat sini adalah salah satu faktor buat aku tak aktif membuat nasi yang perlu(atau lebih sedap jika guna) beras basmathi..
Selalu cari memang takkan jumpa..kedai2 besar(omputih sebut supermarket) kat miri pun tak semua jual beras basmathi nih...

Kat sini memang tak pernah jumpa sebelum ni..(eh aku dah sebut ek tadi)sampaikan incik suami tanya kat mamak yang berniaga kat restoran tu..mana dia beli beras tu..katanya diorang order dari Brunei..sebab kat Sibu pun takde katanya..biar benar kan..agaknya tak jumpa laa tu..ke memang takde? Orang Sibu yang tahu mana jual sila tampil ke hadapan..hehehe

So,hari tu masa cik abg ada urusan ke Miri aku paksa minta dia tolong carikan beras basmathi gak sebab bini dia nih ngidam nak makan...muehehe...tu kalo alasan masa ngandung laa..tapi tak ngandung ni,cakap jer laa terasa nak makan kannn.. Jadi dalam sempat tak sempat tu,dapat gak laa dia beli beras basmathi tapi bila aku tengok beras tu tak berapa kurus dan panjang. cam beras basmathi biasa aku tengok. Siap sukat lagi dengan beras siam wangi yang ada kat dapur tu..tengok sama je saiz panjang nya.. Tapi takpe lah kot2 kualiti berbeza kan..

Malam semalam,aku ada tunjukkan kat suami rupa bungkusan beras PUSA ang ditunjukkan kak hanieliza kat FB..beras basmathi yang dia gunakan untuk kelas2 masakan beliau..

Nak dijadikan sejarah, semalam selepas urusan kerja kat bandar tu..tergerak hati lak dia nak nengok beras kat satu supermarket tu..selepas tengok cam ada orang beli tapi samar2 jer..Bila tengok kat rak beras tu terkejut ler dia tengok ada beras basmathi lak kat situ kan.Bukan sebarang basmathi lak tu..PUSA tuu..tinggal 3 kampit jer. Dia antara caya ngan tak rembat sekampit jer..nak test dulu katanya..geram gak nak suruh beli banyak2..tapi,tak baik tamak..lagipun bukan ari2 nak makan basmathi kan..huhu

Nih laa rupa paras bungkusan beras basmathi extra panjang tuu.. first time masak nasi n makan nasik basmathi sepanjang ni..sebelum ni pernah tengok aje!So kejakunan tu terserlah skit..eh sikit ke?teruja yang lebih kot..hehe.

Tengok kat bawah ni.. Memang panjanggg kan...nak makan ngan garfu pun boleh..huhuu...


Oklah,oklah...kite tengok resepi lak.. resepi daripada makyong nih dah ramai yang mencuba sendiri dan mengakui keenakannya.. nak buat pun simple...kira yang baru belajar masak pun boleh buat. Tak caye,cer cuba cer cuba..sukatan cawan tu guna apa2 saiz pun bole,asalkan sama untuk sukat beras dan air..
Terima kasih buat Makyong yang share resepi nih..izinkan dikongsi kat sini pula n memudahkan rujukan di masa akan datang.. :)

NASI MINYAK HUJAN PANAS
Resepi:Makyong@myresepi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 5 orang )

* 4 cawan beras basmati-hasue guna beras basmathi PUSA 1121
* 5 cawan air
* 2 kiub ayam - hasue letak 1 sudu besar perencah ayam TUMIX
* 2 helai daun pandan
* pewarna merah, kuning dan hijau
* [bahan tumis]
* 1/2 inci halia
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 biji bawang besar
* 2 sudu besar minyak masak
* 1 sudu besar minyak sapi
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* 3 biji buah pelaga
* [bahan hias]
* bawang goreng
* kismis

Cara-cara

1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Masaklah nasi sehingga masak
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

Sangat ler sedapppp lagi2 dimakan dengan ayam kari..!!Lauk2 cam masak merah ke..lauk beriyani ke..lagi ler best kan..pendek kata lauk apapun sedap ler gandingkan ngan nasi nih..
Budak2 kat rumah ni memang suka ler nasi kaler2 kan..hehe..
Korang dah makan? :P

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

46 Komen Di Sini:

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Sue ...menarik akk pun lama juga x masak menu benasik minyak ni cantik lah npk beras tu pun bedarai satu2..dan pjg2...suka kalau mkn nasi minyak atau nasi briani guna beras mcm ni...npk gaya nya kena lah cari ni....

Anna Qawina said... [Reply to comment]

monin...tak pernah lak aku tgk beras tu...ke saje aku buat2 tak nampak yer..maklumla..aku lalu kot beras yg murah2 jek..hahah...bestnya nasik

Mas said... [Reply to comment]

sue..memang panjang la beras tu...
nnti aku pun nak cari la beras PUSA Jasmine tu...
rasanya kat sini tak susah kot mencarinya..he3

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
waalaikumussalam..
nasi minyak atau beriyani mmg sesuai guna beras basmathi kan..tapi beras yg ni mmg extra pjg.hehe..best2

Pia said... [Reply to comment]

"wow extra panjang tu..mmg panjang kan..cantik jer nasik tu sue..akk kalo nak masak nasik tomato ker cari beras basmathi gak tp yg biasa2 jer...`dgn kerenah si kechik zhariff tu pun sue masih boleh masak mcm2 menu, terbaiklah ko.."

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
morning2..
wehh..ada ke bahagian beras murah beras mahal...bukan sama je ke diorg letak kat bahagian beras..hish ko nih mesti x pernah beli beras sndirik nih...(ke aku yg begitu?)hahaha..

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
ah kat sana sng nak carik kot mas.. bandar metropolitan katakan..hehe.. try laa nanti masak nasik ni mas..mmg besh!

HaSue said... [Reply to comment]

@Pia
Yang biasa2 pun best gak kak..janji guna beras basmathi..kan.hehe..
zhariff ni nak belajar memasak agaknya..tu yg meragam je time kite nak masak..hihi

cik cek said... [Reply to comment]

Sue...

Barula kak cek tau rupanya kat tempat sue susah nak cari beras basmathi...he he...tak pe last2 cik abg belikan beras PUSA lagi...fuyooo...beras basmathi yg kak cek suka...tapi tak selalu beli...sebabbbb...harganya mahal...sesekali teringin belila jugak....cantik dan sedap kan Sue...rasa nasi pun jadi best...
kak cek dtg join makan sekali boleh ke...ke dah abis...hu hu

izahdaut said... [Reply to comment]

a ah la sue.lawo panjang beras neh. nak cari gak la beras pusa ni. senang ingat sebab dekat ngan word puasa. hahaha... mmg ada dlm senanrai nak beli beras basmati. aku try kasmir dulu cam kureng je... biasa faiza tu la..

eh aku kan kalau time pregnen, laki aku cukup nyampah aku sebut ngidam. hahha dia kata sebut teringin dah la. ngengada ngidam ngidam.. eh suke hati kita la nak sebut ngidam kan. tau la dia tak leh sebut untuk diri dia kan. eh apa kes ni.. haha

Adry@Daun said... [Reply to comment]

As salam HaSue,
Dtg tgk beras PUSA. Dh rupa mcm tauge beras PUSA ni..hehe..

chikadakbiru said... [Reply to comment]

nk cari gak la beeras nih..kite pun tk pernah beli beras basmathi nihh...bagus la kak sue..ni...sekali tayang dgn coverr diaa..senang nak cari...jasmine harus bagi upah pomot nih...:))
dh lama tak buat nasi minyak..last buat ari tuh pung..mase kat ganu...

K.Nor said... [Reply to comment]

SUE, k.nor biasanya beli yg faiza basmathi mongul yg tu lebih sket harga sbb extra panjang
baru2 ni try yg kashmir lak.. tka tau lagi camna rupa kejadian lepas masak sbb tak guna lagi.. harga boleh tahan sket yang tu

nonierahman said... [Reply to comment]

salam kak sue,xpernah lagi masak guna beras basmathi nie..tapi beras pusa nie mmg panjang betol ei...

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue, beras ni mmg panjanggggg, kalo sue msk nasi putih nampak cam kompius je eh mehon ke nasi , mmg panjangkan sue..harga pun panjanggg heheh

Nampak sedap dan menggiurkan nasi minyakmu itu. Suka baca cerita2 sue dari dulu kini dan selamanya....

Ryo Azhar said... [Reply to comment]

hihi.masa aku wat openhouse aritu kan ade nasi hujan panas ni...hihihihihihihihihihihihihi...tapi guna basmathi je.nanti aku nak carik jugak la beras pusa ni ye

tun_telani said... [Reply to comment]

Oooo.. gini rupanya pusa tu ye.. dh lama x beli basmathi. tun masak guna beras perang, nasi perasa2 pun tun bantai guna beras perang je. hihi..

Gee® said... [Reply to comment]

nak nasi sepinggan....laporrrrr

♫ mokwo® ♫ said... [Reply to comment]

beras pusa terbaiiiiiik..mokwo pun dah sangkut kat beras nih..bila masak baunya..hemmm harum setaman!..buat nasik lemak maunya sepuyuk tak cukup!

Yati said... [Reply to comment]

sue..sedap nasi minyak...cantik je nampak..hehe...akak pernah guna beras ni..sekarang tak guna dah...akak lebih suka pakai beras kashmir....tapi sue masak nampak cantik dan sedap :)

Ummi said... [Reply to comment]

HaSue...baru tau kat sana susah dpt beras basmathi eh...Akak pun dah try rasanya resepi nasi minyak Makyong ni...Akak biasa guna beras basmathi Faiza Moghul yang jual sekilo2 jek sepaket tu...harga RM9++ sekilo..dapatlah dlm 8 cawan beras rasanya...untuk makan family ok laa..tp mmg sedap beras ni..panjang2..yg brand lain akak x biasa lg cuba...^__^

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak Sue sy pon cam kak nor,selalu beli basmathi yg moghul,mmg panjang,pastu klmarin sj suh hubby beli yg kashmir lak,tadi try msk nasi jintan putih cam kak ayu tuh,huhu pendek n cam beras biasa jer,hubby pon ckp kureng best,nnti nak try yg pusa nih lak le..

Lieya said... [Reply to comment]

Waaaaa amboi amboi amboiii... nasi minyak kaler kaler gitu.. bestnyeeee

penaGlow said... [Reply to comment]

hasue , kalau bawang2 tu di tumbuk ok tk? sbb anak2 tk suka termkn bawang..tq

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
tu laa kak cek...wat a sad story kan..tskk...meh ujung lengan baju nak hembus nih...hehe

dah pinish dah kak..pagi td ler penyudahnya..hihi.. akak selalu mkn nasi ni yer..x ajak kite pong..huu

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdautu laa..dekat2 ngan pusa..tapi masa kak lieza sebut kat FB aritu aku teringat pusak..kalo org srwk sebut pusak tu maksudnya kucing..ehee..
faiza x semua jenis beras dia sampai ke pasaran sini tauu..ada sesetengah jenis je dan sesetengah kedai je..x tau laa napa gitu..banyak beras tmptn n beras siam kot.heh.

entahnya,jeles laa tu kite mempergunakan kelebihan ibu2 mengandung kan..hahak..eh laki ko x bace ni kan?kikiki

HaSue said... [Reply to comment]

@Adry@Daun
w'kumsalam..
tergelak saya bace komen incik daun nih..mcm tauge yer..pjg bebeno.ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
hahaha..kalo x tayang kang kompom kena tanya jugak kan..sebab tu tepek gambar siap2 nih.kot2 ada yg x penah tgk gak cam akak sebelum ni haa..kang tanya org kedai lom tentu tau gak kn..kalo jasmine bg bekalan beras basmathi setahun ok gak kan?muehehe...
cer carik nanti eh..try tgk..best!

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
masa hb gi carik tu takde kak..faiza takde,moghul takde..yg pusa ni pun xde masa tu(kat miri)..yg ada,yg local je pembukusan dier la..tp harga berapa ekk..lupa lak..tp harga standard jelah x mahal sgt.hehe.. ni pun terkezut tetibe ada kat sini.hehe..
kalo sedap kashmir tu leh pomot kak..leh carik gak lenkali.kot2 ada dmasa akan dtg kn..yg kashmir tu extra long gak ke kak?

HaSue said... [Reply to comment]

@nonierahman
w'kumsalam
kalau nak masak beras spesel2 cam nasi tomato,nasi beriani,nasi hujan panas ni..nasi minyak dan sebagainya mmg nonie akan cari gak beras jenis basmathi..baru asyikk.hehe..tp yg ni mmg panjang lebih dr basmathi biasa..ada gak keluaran lain spt dsebut kak nor n izah tu..faiza..moghul..

Wanieyra said... [Reply to comment]

Salam Hasue...

Sedapnya....

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza
w'kumsalam kak..
klako laa komen akak bab cam mihun n harga pun panjang tu..hahaha..
Tp berbaloi je ngan harganya kan..terasa je keistimewaanna time ngunyah..hehe..

mekasih akak suka bace biarpun kadang2 tu cerita tah apa2..hihi..lebiuuu

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar
Ha'ah kan..ko x bagi pun aku merasa..ko kejham bro..!kejham!*sedu sedan sambil buh belakang tapak tangan kanan atas dahi.bajet pelakon xtra terbaik tahun nih. muekeke

ko kena cari gak pusa ni..berbeza memang berbeza!eh cam iklan lak

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
ishh cam menu org diet yg x berapa diet jer tun nih..sedap ke beras perang?*dgn nada sinis..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
tu dah bagi kat atas tu..sila2 laa jamu mata kak ehh :D

HaSue said... [Reply to comment]

@♫ mokwo® ♫
yeyy...sedap kan kan kann...x pernah lg try buat nasi lemak guna beriani...sedap ye..leh dpt bygkan jer dulu nih..eh mana diet td ek?hee

HaSue said... [Reply to comment]

@Yati
selalunya sy belasah je mana2 yg jumpa di pasaran kak..hihi.. ni kebetulan aritu kak lieza share kat fb,tu yg teruja nk mencuba..alhamdulillah sedapp!kiranya kashmir lg sedap ke tekak akak yer?sy x pnh try lg..lenkali mudah2an ada djual di sini..boleh laa mencubanya.hehe..tq kak

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
lenkali leh try yg ini pulak kak..kot2 sedap lg dr moghul tu ke kann..kat sini lom jumpa lg.hehe..hrp2 lepas ni beras basmathi sng nk jumpa..xkan semua org nk gi restorn kalo nk mkn basmathi kn.huhu

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
Lenkali cuba yg ni lak ct..kot2 kena selera. dah macam2 keluaran skrg ni kan..yg xtra2 panjang ni mmg best

HaSue said... [Reply to comment]

@Lieya
nak sepinggan ke?dah abis tau..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@penaGlow
Boleh jer kalau nak tumbuh bawang2 tu..takde masalah..lg sedap! selamat mencuba ye

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

jap..jap nak sebut panjangggnyaaaaa..hahahaha. memeng panjang dah tu, sure sape2 yang makan jangan tercekek kat batang leher udah ler sebab beras ni panjanggggg. nasib baik bukan panjang macam buluh kan..hahaha. adoiii..sape ketuk pala ni... hehehe.

Hasue nanti nak cuba cari gak kot2 terjumpa dan ternampak nak sambar gak 3-4 kampit buat stok nak raya Depavali ni kan.. larikkkkk

Zack Zachoes said... [Reply to comment]

salam kak,

fuhyooo..sangat menggoda itu gambar (walaupun baru je lepas makan ni). hehe.. lamanya tak makan..meleleh air liuq dah ni ;p

Mas Michiko said... [Reply to comment]

Sgt sedap nmpk resepi ni... Sy pon pnh cuba beras PUSA dn ternyata hasilnya sgt puas hati sbb nasinya pnjang! sje jer walkingblog kt sini... jika ada mase jenguk2 ler my blog http://www.michikocyclingsukasuka.blogspot.com ada jgk ler rsepi yg simple2...hehhee

Anonymous said... [Reply to comment]

PUSA mmg best..msk biasa pn sdap mkn.biasa bli RM21.9O..skrg promosi RM19.90..

Anonymous said... [Reply to comment]

Arini sy Cuba resepi nasi minyak HaSue..ank2 mkn nasi je pom bertambh2..blum pekena ngan lauk Lg tu...sodap !!Tq HaSue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...