Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, February 25, 2011

Umai Ikan - Menu Popular Sarawak

Update secara kilat nih..hee

Ok,nih menu popular kat sarawak..nak kate ala2 sushi ye la kot..cuma ikan ni di'masak' oleh halia n jus limau tu..sushi bukan mentah ke?
Aaa..kire kalo kehabisan gas tapi ikan masih mentah leh laa buat umai ikan nih..ekeke...ampeh tul cadanganku itu..

Seperti diketahui ramai,makanan ni adalah makanan tradisi kaum Melanau di sarawak..tapi kini bukan orang melanau jer suka makanan ni..orang2 semenanjung yang pernah merasa pun ramai yang berkenan..

Yang penting nak buat umai nih harus laa guna ikan segar ek!Jangan sesekali cuba guna ikan dalam tin..muehehee..
Nih umai simple yang ajer..kalau baru berjinak2 nak belajar makan umai,sebaiknya ditumbuk dulu bahan2 tu n perap ikan dengan jus limau..boleh rujuk resepi DayangJack(klik) nih.. Yang resepi aku buat nih guna ikan pirang(nama kat Sarawak..tempat lain x tau..)ikan kuning nipis yang bertulang tu haa...

Kat Mukah ni amatlah best nak buat umai,gi jer market dah boleh beli yang dah sedia dihiris nipis ni...tinggal nak sedia bahan2 jer lagi untuk dicampur dengan umai tu haa..
kalau tu pun ko malas,ada juga dier jual sekali dengan bahan2 sampai garam pun ada tinggal nak gaul jer lagi...
Cuma bagi tekak kitorang tak kena la pulak bahan2 yang disediakan tu,harus buat bahan2 sendiri baru sedap rasanya..heh

Satu bekas nih rm10..berbaloi laa kan banding dengan 'kerajinan' nak meng 'fillet' n menghiris nipis ikan tu..uhuu..

Resepi yang biasa aku buat..dah post sebelum nih,sila rujuk kat SINI(klik)
atau SINUN

Resepi dari myresipi.com pun ada,sila tengok senarai kat link ini(klik)


Umai yang dah 'masak'.. isi ikan tu dah bertukar warna putih so dah masak laa tu..sedap seyy..pedas2,masam n manis rasa ikan..


P/s: Lum sempat balas komen..berlari2 jer nih..heee..kemudian later aku balas kunjungan korang yer..insyaAllah.. :)


Note:Pehh..naip ala2 ujian trengkas pun ada rasanya..huehue
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Sue..

Umai Ikan Ni Apa Rasanya Yer...Sedap Tak? Kak Lin Tak Pernah Makan...Teringin Juga Nak Cuba...

Mas said... [Reply to comment]

sue, aku tak pernah makan lagi umai ni...
rasanya macam mana yer...

izahdaut said... [Reply to comment]

aku suka aku suka..
masa gi sawak dulu puas la jugak makan umai..tapi buat sendrik lagi best sebab kite leh ejas rasa masam pedasnya tu..kan..tapi bagi yang tak gemar bawang n masam2 memang tak leh masuk la makanan neh

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue...huhuhu akk pun bz je 2 3 menjak ni, tak tau la nape.

sedap nmpk umai ikan ni, akk dh cuba guna udang resipi Dayang...best mcm kata sue tu, tp udang kenyal2 sikit

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue...huhuhu akk pun bz je 2 3 menjak ni, tak tau la nape.

sedap nmpk umai ikan ni, akk dh cuba guna udang resipi Dayang...best mcm kata sue tu, tp udang kenyal2 sikit

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Sue : aku dtg berlari2 ibu ayah ni...tgk nampak kecur liur gak..huhu...guna ikan asin leh? kihkih..jgn kejor aku eh..tak larat nak berlari dah

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
Dbaru tau ikan dalam umai ni akan masak dgn air limau tu. Dulu saya ingat memang makan fresh gitu. Kira separa masak ya kak? Uishh.. masam2 ni buat terliur

Zaliedana said... [Reply to comment]

Akak,sy xprnh mkn umai nih,dlu pegi sabah nmpak da jga umai nih..Owh akak hiris2skli ngan kulit limau eks.Xphit ke kulit limau tu.?

peace said... [Reply to comment]

memang best la umai ni. terliur la pulak

fizalinolie said... [Reply to comment]

Yes... Makanan kesukaanku... Terutamanya kalau abah yang buat sedapppp... Asli orang Melanau buat... Hehehe. Siap promote abah lagi... Errrmmm. Kalau yang belum pernah makan tu... try lah.. Sedappp :)

Yatie said... [Reply to comment]

Assalam Sue,
Akak pernah mkn umai ni dan mmng suka sangat....kalau pergi Sarawak mmng kwn akak sediakan menu istimewa nilah...mula2 dulu tak pandai mkn...bila dah rasa...wowwww...mmng best...

tun_telani said... [Reply to comment]

kak Sue.. awe xberani nk makan umai ni.. mmg xterasa ek ikan mentah tu? (ngader2 btol.. sushi boleh pulak telan berbakul2). husband sy suka makan nih.. nnti try wat..

Ummi said... [Reply to comment]

salam Sue...akak kan x penah buat dan x penah makan lg umai ikan ke, udang ke, sotong ke...heheheee..mintak sikit yang Sue je laaa...

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

masa g kuching aritu ade gak merasa mkn umai ni...mungkin sbb x pedas & kureng masam membuatkan tekakku kembang eheheheee

MiZi said... [Reply to comment]

huk.. dah la tengah lapar ni.. tgk plak post ni... rasa macam nak geget ja skrin lap top ni

Naz said... [Reply to comment]

Salam Sue..
Dak kecik sihat ker sue?
Akak tak pernah makan Umai nii tp boleh jadi paberet akak ni..

Nor Moscow said... [Reply to comment]

pernah dengar ttg Umai ni tak pernah rasa lagi...

Hati Curio said... [Reply to comment]

warnanya pun menarik lah, warna warni..colorful ceria bila tengok, pastinya terbuka selera yang melihatnya.

Zuwairi Aiman said... [Reply to comment]

Tertelan air liur melihat kesedapan nya.. dia punya rasa tgok gambar je pun dah tau

Anggerik Berduri said... [Reply to comment]

ya rabbi kak, nyaman jak nangga ktk pun umai eh..umai obor² x ada kah?pos tuk kmk..LOL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...