Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, February 12, 2011

Resepi: Kuih Bakar Pandan

Orang lain dah dulu2 dah mencuba resepi kak Zana nih..
aku baru berlenggang lenggok nak mencuba walaupun sebenarnya nak buat senang yang amat..hahaha..bukan la sebab takde bahan atau malas..ye ke bukan sebab malas? tapi kadang2 tu tak ingat..pastu masa tak sesuai..dan segalanya yang berkaitan dan tidak berkaitan..hehe

Malam tadi nekad,nak buat jugakk..ni laa hasilnya..cikgu Zana Zain..ni nak anta keja umah nie..
Hasilnya memang wallaaaa weii..anda2 yang belum cuba bukan lagi harus,tapi WAJIB cuba nie..hehe..sebelum ni guna resepi Joayee...pun sedap jugak!
Kuih bakar gini peberet suamiku itu sebenarnya..hee..

Meh snap gamba lagik..
Lagi..lagi..senget sini lak!
Nampak tak kelembutan kuih tuu..bestt..kerak kat atas tu ada sapa2 nak?(wat2 x nampak jer org yang angkat tangan)heh
Meh semak resepi..resepi yang sama juga boleh cekedaot kat blog Geng Masak Masak yang lain yer..
nih Aku kopipes kat myresipi.com..Mekasih kak zana ku cayang...muahh!lebiuu

Kuih Bakar Pandan >> zana08

Bahan-bahan

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan gula
* 1 cawan air pandan
* 1 cawan santan
* 1 cawan susu cair (sejat)
* 3 biji telur
* Sedikit pewarna hijau
* Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.

Aku guna loyang saiz 8"x8"..sedap,lemak berkrim dan lembut!

Anak-anak pun suka makan..hehe..buat sarapan pagi sabtu yang cerah ini.. =)
Selamat berhujung minggu!!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

25 Komen Di Sini:

izahdaut said... [Reply to comment]

sue..memang menggoda betul kuih ko buat ni..laki aku pun suka gak kuih2 cenggini..aku lum buat lagi ni..tunggu la aku wat surprise kat laki aku nanti kan..hahaha..surprise sangat lah..

tingat kuih bako kentang..pun sedap..haisshh nak kena buat jugak ni..terbau bau je kuih bako pandan ni..

Hati Curio said... [Reply to comment]

fuyyo..kueh bakar..fav tu, lahir-2 je dah suka. baunya tu mengamit memori, bau pandan. templatenya pun berwajah baru, cantik :)

Mas said... [Reply to comment]

Sue..ni aku bawa apam mentega kat kau...
nak tukar ngan kuih bakar kau yg menawan tu...he..he...

HomeKreation said... [Reply to comment]

Salam Sue. Kuih fevret along gak ni, buat lak garing2 kat atas tu...wangi!

Anna Qawina said... [Reply to comment]

nih tak jemput aku bekpes skali ke ? nanti nak gaks seprais tuk asbend aku, mana tau dia makin sayang kt aku & tmbah elaun bulanan..buleh beli tepung...heheh..ade je kan...

anymz said... [Reply to comment]

fulllamak..pheeewiiitt...
lawo tul kuih bakar ko ni sue..akak nak yg cam munga2 tu..terasa2 kelembutan kueh ni masuk kat anak tekak akak ni tau..iissshh...balik dulu lah..

kak Erna said... [Reply to comment]

HaSue..memang betul kata sue..ajib di cuba ni..sungguh memikat..
jap nak salin..petang ni juga nak buat

K.Nor said... [Reply to comment]

sue!! akak nak yg munge2 tu 5 ketul! cpt antor ganu :)

hana said... [Reply to comment]

aku nk yg kerak banyakkkkkkk... jgn dekutttt!! tak baekkkkkk wakakakakaaaaa

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
hahah..siap nk buat seprais bagai ko nih..baik ko buat masa dier lum balik..mesti dier terkentut eh terkejut giler kang..hihi..
kalo buat yg kentang sila2 laa surprise kan aku pulak ye jah!

HaSue said... [Reply to comment]

@Hati Curio
hahah..adehh,mlampau tul lahir2 jer terus mkn kuih bakar..bkn slh ibu mngandung dah tu.hehe..tq..baru tp ttp biru.. :P

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
amik sepotong jer kuih bkr tu tau mas(tedekut nih)..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@HomeKreation
w'kumsalam along..betul2x..wangi jek bila kerak start terjadi..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
haa...ko mmg ade2 jek.nanti buat seprais utk aku skali tau..nanti aku buat2 la terkejut

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
lawa ke kak?aww,malu laa akak puji2 ni*sipu malu..kikiki
mmg lembut kuih ni kak..eh nak balik dah?baru nak buat air..takpelah,wat susah je kan kak?ekeke.. :P

HaSue said... [Reply to comment]

@kak Erna
sila kak sila..setengah loyang pas ke sini okeh..akak kan baekkkk

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
pos opis tutup laa kak nor..sowii..kikiki

HaSue said... [Reply to comment]

@hana
kak hana punya pasal mmg aku kedekut..hakhak..sapa suh lmbt smpai..abiss sudaaa :P

mrs plain-june said... [Reply to comment]

waaa.. basah dah laptop ni.. meleleh2!! cenggana nk dpt kerak yg ngancam tu ek? td buat kuih bakar pisang.. pucat lesi je atas tu.. padahal siap tambah masa utk grill 10minit! huhuhu..

dZana said... [Reply to comment]

hsue.. akk nk tepi2 n kt corner jer yg lebihnya..boleh beri org lain.. hihihi...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..wah ketinggalan akk kuih bakar ni..mesti dah abis ingat nak minta kerak, sedapnya sue

Yatie said... [Reply to comment]

Assalammualaikum Sue,
Mmng sedapkan kuih bakar pandan ni...akak kalau ngadap, maunya setengah loyang sendiri, dahtu nak kerak lebih....wakakkaka..

tun_telani said... [Reply to comment]

wahh.. dh ada cutter bunga2 laa~ =)
me pon suka byk kerak mcm kak hana gak. kalau bakar mesti lama2 biar byk kerak.. sedapnyer..

HaSue said... [Reply to comment]

@mrs plain-june
uik?tak sort ke kibod tuh kena basah?hahaha..kerak tu bakar lebih masa jer,jangan sampai hangit jer..hangus takpe..hehe..

bil bil said... [Reply to comment]

wah perlu di coba nih, makanan favorit aku ini

regard
resepi kuih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...