Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, June 8, 2011

Light Cheese Cake with almond nibs

Haa..yang ni versi buh almond nibs..
Memang senang jer nak wat kek keju yang nih..
Sebenarnya aku try upload gambar cara membuatnya...baru separuh upload dari pagi tadi..hahaha..tenet nih mengong balik ler..
Tak kuar signal 3g dari petang semalam..yang kuar cuma signal gprs aje..sungguh kuye2.
Jadi sementara dah terupload gambar yang ini...layannn dulu lah yer..tak ler blog sunyi tanpa entri..hehe

Opps..dier versi hangus sket..haha..hangus sket kat atas jer..dalam tetap gebuss..

Dah beberapa orang berani mencuba resepi kek ini dan alhamdulillah suka akan rasanya yang light2 aje..dan tak susah dibuat..blogger pertama yang buat adalah IZAHDAUT..si tokey muffin tu..err,nak order muffin tak?hehe..
Boleh klik namanya tu untuk melihat hasilnya ye..tak kisah la nak tengok cheese cake ke,nak tengok muffin ke..menu lain pun banyak tu..

Sebelum tu memang friend kat FB ada 'hantar report' dengan mengetag aku suh tengok..memang cantik je cuma ada kesilapan teknikal sikit,harap beliau tak putus asa lepas ni..yer NINA..

Selain tu lagi,ada yang bertanya kenapa kek turun selepas sejuk, ada yang takut nak buat sebab nanti tak gebus..alalalaa..jangan putus asa,meh nak perturun ilmu..tapi tunggu ada gambo complete laa kan baru best nak explain..
jadi sabor yer..kan separuh dari iman tuu.. ;)

Percayalah..kek anda akan jadi seperti ini..walaupun baru membuat kek jenis ni buat pertama kali...aiseh,cam iklan nak jual ebook jer..ekeke..
Cuma yang aku buat kali nih terlebih bakar sebab ter set suhu ke 170c..kira nak bako 40minit jer..tapi ter set 45 minit gak. sibbaik tak rentung..hihi..

Untuk resepi yang aku pernah post sebelum ni,boleh tengok SINI(klik)

Jap lagi nak gerak ke bandar lak..ingat nak pos kiriman barang teman blogger arini,tapi nampak gaya tertunda ke esok ari laa kot..insyaallah.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

23 Komen Di Sini:

nur easy said... [Reply to comment]

tu diaaa.. cheesyyyy.. i like ;)

izahdaut said... [Reply to comment]

La sue.. Ko nak post kat aku kek ni ke? Ala susah susah aje.. Ko nak post laksa sawak kan.. Lupa? Ko memang tauuu.. Sian onternet ko dah nazak. Tunggu 5 tahun nanti ko pakai unify kabel beso punya. Senang dengan ko ko skali bw ke rumah aku niha.. Hee

izahdaut said... [Reply to comment]

La sue.. Ko nak post kat aku kek ni ke? Ala susah susah aje.. Ko nak post laksa sawak kan.. Lupa? Ko memang tauuu.. Sian onternet ko dah nazak. Tunggu 5 tahun nanti ko pakai unify kabel beso punya. Senang dengan ko ko skali bw ke rumah aku niha.. Hee

ijayuji said... [Reply to comment]

ni sapalah yg kena sampuk nii sampai komen kuar 2 kali?? wakakakaka... kak sueeeeee!!!! i lappp uuuu!!!!! nak kek tu!!! nak kek tuu!!! kita takut2 lg ler nak buat kek ni takut kempis pis hihihi... alamakkkkk! ni yg terasa rasa nak buat niiii huh!

NADYA ANWAR said... [Reply to comment]

sedapnye.. nampak mcm senang je bahan2 nye tu.. nak try la.. kite ambik resepi ye sue.. nak tanye la.. boleh ke kalau nak letak filling blueberry kek ni ye? ke lagi sedap dimakan begitu ajer? ala2 roti gardenia tuu hehehhe...

habsahharun said... [Reply to comment]

nak buat juga...tapi takde oven :(

HaSue said... [Reply to comment]

@nur easy
i like jugakk..tapi yang ni tak heavy sangat..light2 je..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
pandai pun ko kesian ngan aku yg guna tenet kuye2 nih kan..ko eksen laa tenet ko laju kan...tu anto 2 komen tu menunjuk2 laa tu..kakaka..ke sebenonya ko nyer tenet pun mengong nih?kompius aku..hihi..

ko nak laksa sawak ko gi wat sendirik mek..kejam x statement aku nih?kikiki

HaSue said... [Reply to comment]

@ijayuji
ijah..u lap mi becos u want ciskek only ka?ahaha..terjangkit drakula mek ijahdaut lagik kang..

weh ijah..ni versi senang amat lor..nanti akak upload gambonya yer..n i'll show u how easy it was..haha..

HaSue said... [Reply to comment]

@NADYA ANWAR
bolehh...kek ni amat sesuai diderhakakan mengikut selera..even sebelum ni pun sy pernah buh blueberi filling..cuba google dlm blog ni,light blueberry cheese cake..
selamat mencuba!

Nina said... [Reply to comment]

HaSue...hehehe... sempat jengok tapi nanti i baca lagi, on my way to work ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@habsahharun
kalo xde oben x dapek den nak nolong eh..x pernah try lagi ngukus nih...nak try x?hehe

Mas said... [Reply to comment]

sue...aku pun memang bercadang nak buat kek ni.....
gerammm lak aku tengok kat rumah ijahh ari tu...
tunggu aku beli cheese dulu...

anymz said... [Reply to comment]

sue,ko tak nampak ke akak dok post bunga biru kat dapur akak tu..paaang sekali kang...isshh..majuk arrrrr

eh!tak yah susah2 nak pujuk..
nak pujuk jugak ke??..
meh buat satu loyang kek ni anto ke nismilan.muhahaha

nOOrsha said... [Reply to comment]

sue... rajin ko ternak lemak sue...2 biji ciskek minggu nih.. kerkekekeke.. lariiiikkk!~

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

aku ingat nak ngetest gak lite2 nyer ciskek nih..atleast..bila light2 nih,sah2 lah gebus2 dan ringan kan.....mungkin jugak akan ringan tulang aku membuatnya...dah tu pulak ringan tangan aku nak basuh alat2 utk mbuatnya tuh...dah tu lagi..ringan jugak aku nak bawak g opis..kalo sedap,lagi ringan rasa terangkat bila orang kata sedap..ngeee....

Memang sah tersampuk tu sampai post 2 kali...eh eh.memang betul la..2 kali dia post..

x aci ni..aku harus lebih2 sket...

*larikkkkkk

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

aku ingat nak ngetest gak lite2 nyer ciskek nih..atleast..bila light2 nih,sah2 lah gebus2 dan ringan kan.....mungkin jugak akan ringan tulang aku membuatnya...dah tu pulak ringan tangan aku nak basuh alat2 utk mbuatnya tuh...dah tu lagi..ringan jugak aku nak bawak g opis..kalo sedap,lagi ringan rasa terangkat bila orang kata sedap..ngeee....

Memang sah tersampuk tu sampai post 2 kali...eh eh.memang betul la..2 kali dia post..

x aci ni..aku harus lebih2 sket...

*larikkkkkk

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

Tak puas ati....sekali lagi ahh...

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

aku ingat nak ngetest gak lite2 nyer ciskek nih..atleast..bila light2 nih,sah2 lah gebus2 dan ringan kan.....mungkin jugak akan ringan tulang aku membuatnya...dah tu pulak ringan tangan aku nak basuh alat2 utk mbuatnya tuh...dah tu lagi..ringan jugak aku nak bawak g opis..kalo sedap,lagi ringan rasa terangkat bila orang kata sedap..ngeee....

Memang sah tersampuk tu sampai post 2 kali...eh eh.memang betul la..2 kali dia post..

x aci ni..aku harus lebih2 sket...

*larikkkkkk

K.Nor said... [Reply to comment]

ramai kena sampuk wehhh.. hahhaah

N i e Z a said... [Reply to comment]

huhuhuhu..sodap eh cheesecake nih..terliur2 dh ni...hehehehhe

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
wah sue... nmpk sgt gebu kek tu sue..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

sukA akk tgk cis kek sue ni...bila nak cuba ntah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...