Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, October 29, 2009

Ebi Mayo@Udang Mayonis

Udang nih rasanya tak sesuai makan ngan nasik..lebih kepada salad gitu..
Sedappp...sehingga menjilat garfu..ihik..
Lagi2 kat umah nih memang antu mayonis..hakk :P

Saje ngengade x buang ekor udang tuh..konon nak bg santek kan..
Memang tau si dia x suka kalo ade kulit.susah nak makan..saja carik pasal..haha

Tq ringo@kak hani yg share resepi nih...
kopipes dr umah hana@kak ina sebab susah nak bukak myr kebelakangan nih...tq kak

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 30 ekor udang (kupas kulit belah belakang)
  • garam secukup rasa
  • 1 sb air perahan halia
  • 2 sb tepung ubi
  • minyak untuk menggoreng
  • 5 sb mayones
  • 1 sb condense milk
  • salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)

Cara-cara

  1. Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
  2. Potong sayuran, letak dalam pinggan.
  3. Dalam bowl, kacau mayones dengan condense milk.
  4. Panaskan minyak. Gaul 1 dengan tepung ubi. Goreng hingga kekuningan, tos minyak. Masukkan kedalam 3, gaul rata. Hidangkan diatas 2. Siap
Yerlaaa..kan ke leceh nak buang kulit lagik..kalo x berkulit tinggal nak ngap jek..huhu..
Tang kepala tuh lak memang suka jus dari otak udang tuh..heee..sebab tuh x buang..lagi tambah keja time makan! :P


Yerlaa2..len kali kupas semua sekali eh yang..meh suapkan meh.. :P

Note: Hujan lak pepagi nih kat sini..

Mesej2@cbox dan komen2 kat n3 akan direply..kalo lambat tu maknanya server ader prob...tq semua ye :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

CikMin said... [Reply to comment]

ewah2...dari blog cikmin dok nampak cili gebu tu jek..mai2 sini..tgk2 ada udang mayo la fulok...ni makan masa bila sue..pagi ni ke...klik klok...

ain said... [Reply to comment]

adehhhh....sedapnyaaa!!!! wajib buat ni!!!

Watierman said... [Reply to comment]

Uish..akak kalau udang ni...pantang...pantang tengok...tapi bab mayo..tu..budak kecik kat rumah ni tak suka lak ...nanti tunggu Along balik lah...dia semua benda bedal!!!

minTanG_teLip2 said... [Reply to comment]

ebi maYo!. . pebret2 ite nEh!. . ayOo

HaSue said... [Reply to comment]

Cikmin > cili gebu tuh nak jangan dekat2 kak...kang kepedasan ck jr kang..heheheee
Udang nih leh makan bile2 jek..sedap ratah.tp xleh mkn byk laa kalo diet..heee

kak ain > wajib kak..sila buat lebih ye..hehe

kak watie > ooo...budak kecik tuh x suka mayo ek?nanti along dah balik jgn lupa ajak sue skali makan eh kak..hikhik

mintang_telip2 > pebret ke?gi mashak sendiwik okeh..hik

blogresipi said... [Reply to comment]

Ala...memang santek udang2 tewww... geram tengok... meleleh air liur i tengok tawww!

HaSue said... [Reply to comment]

blogresipi/ijan > alahh..u belum boleh lagi makan udang kan..u tengok jerlah okeh..kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...