Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, October 15, 2009

Sayur Midin Goreng Belacan

Midin yer..bukan Mydin..hehe..
Sayur midin tuh dalam bahasa sarawak..
Kalau kat sarawak nih..tak kira laa dalam radio atau restoran2 semua sebut gini..
Jadi jangan tertanya2 lak apa ke rupa sayur tuh..huhuu

Konfius jugak nih..pucuk paku ke panggil kat semenanjung ek?
Hari tuh tengok kat blog kak nor kalo x silap...ader tayang sayur nih,tapi yang daunnya kaler kemerah2an..
Yang tuh ader gak kat sini,tapi selalunya yang hijau lebih manis kan.. :)
Err..bagi tekak kitorang laa ek..heee

ada yang kate tak pernah jumpa pun sayur nih kat sinun..huhuu..

Apa2 pun memang sedap digoreng ngan belacan..

Bahan2:
  • 1 ikat sayur midin segar-ambil daun dan pucuk hujungnya sahaja
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1-2 tangkai cili merah* >kalau nak tambah cili padi ikut selera ya
  • 3 sudu makan udang kering*
  • 1 sudu makan belacan*
  • Garam dan perasa
Cara:
  1. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Panaskan miyak dan tumis bahan yg ditumbuk hingga naik bau
  3. Masukkan garam dan perasa
  4. Masukkan sayur midin dan kacau goreng sehingga masak
  5. Sebatikan rasa dan padamkan api
Ada yang tak kenal ke sayur nih? Nanti kalo ada gambarnya masih fresh sue tepek kat sini eh..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

15 Komen Di Sini:

surisarawak said... [Reply to comment]

salam hasue..

sedapnya pucuk midin, terasa digeruk, last mkn masa raya di kg ria.
Di semenanjung tok ada juak tapi jarang jumpa..sitok pun sama juak, sebut pucuk midin juak....

maiyah said... [Reply to comment]

kalo belacan mmg wat terlioq, nak sruh mak masak goereng blacang nih

hana said... [Reply to comment]

eee cedapnyerrrrrr! klu kat kg petik tepi jln jerk melambak meliar idop! hehehe.. cedapp cedapp!! yg merah tuh akak kuren skit! tp still sedap!

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak. Betul kata kak Hana, kat kampung, memang banyak nih. Abah saya panggil pucuk niding kalu tak silap.

Watierman said... [Reply to comment]

oh yer ker...akak ingat...kangkung tadi...something new lagi...usia ku yang jauh bezanya...tapi pengetahuan cetek...ruginya...Syukur Sue sudi kongsi ilmu kat sini....apa rasanya Sue?..macam sawi, kangkung atau bayam?????or totally different?

c-idah said... [Reply to comment]

salam sue..
pucuk midin eh,sedapnyeeee
dh lama xmakan..

a ah org semenanjung panggil pucuk paku
terer kn org semenanjung,pucuk paku pn dia makan..kekeke..

Sueozana said... [Reply to comment]

Salam Sue.. Midin ni brape hinggit spinggan..? Bleh diskaun ke? Sedap..D kelantan,kami panggil pucuk 'Nniding', dkat2 la bunyinyer kan..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak surisarawak > nang nyaman jak goreng blacan kan..hehe..ooo,ok2..ingatkan lain nama tek..hehe

Kak maiyah > memang sedap kan kak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

hana@kak ina > ahaa...ada jugak yg tak 'pelik' ke mata mak budak sorang nih akhirnya..ekekee...yerla kak..yg ijau nih lagi sodappp kan..hehe

indah > ooo..pucuk hiding laa namanya ek?mcm2 nama gak eh.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Kak watie > suka2 je kongsi apa yang ada kat sini n mungkin orang lain tak tahu kak..bukan berniat nak menunjuk2 yg sue tahu dan org lain x tau pun..syukur laa ada yg menghargainya cam akak n kawan2 kat sini..rasa x rugi nak kongsi..tq kak...
apa2 pun rasanya memang takde iras sayur2 yang akak sebutkan tu..memang totally different sebab ada rasanya tersendiri walaupun cara memasaknya sama cam sayur lain.. :)

c-idah >terer2..hehee..sedangkan belimbing BESI pun u all makan kan?hihi

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Sueozana > kalo akak,sue caj rm10 sepinggan,ada berani?hihi...
ooo...sama cam kata indah kat mesej atas tuh ek? ke sama2 duk klate?hehee

Sueozana said... [Reply to comment]

~ $10..? Boleh2, no hal, tapi isiknyaa pastikan 1 mangkuk besaarrr gituu, hehe..
~ Sue,bila nak masak laksa srawak? Tringin try resipi sue nti..mesti BEST! Dkat 5x k sue makan sni..

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Sueozana > akak,mangkuk besar lain harga..tuh saiz piring cawan tuh jer laa kak..haha...

Laksa sarawak dah lama tak masak..bahan2 dah ada nih..akak buat pes sendiri ke?dah ada kat sarawak nih,beli jerlah kak..angkut bawa balik semenanjung..hehe.kalo kat pek dijual tuh siap ada cara memasak lagik..senang banget!sodap pun sodap kak

noorawati said... [Reply to comment]

bagi yg tak tahu mcm mana rupanya sayor midin later on saya akan uploadkan dlm fb saya untuk menyenangkan sue... ha ha ha kalau ada masa kat mana org dapat sayur midin tu pun saya akan uploadkan sebab kita kat tepi rumah kampung ada sayur midin kan su mesti rindu su nak balik kampung nanti ha ha guro jak... sekarang hotel besar berebut memcari sayur ini untuk dijadikan makanan eksotik sarawak..

art kreatip said... [Reply to comment]

dulu ade pegi sarawak. lupa lak nak try midin ni. rase teliuq la pulak tengok.he2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...