Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, October 24, 2009

Egg Tofu Berkuah Sos Tiram

Salam ditengah malam..hehe...
Maklum laa...server ngah lengang kot sekarang nih...sebab tuh agak ok je banding siang hari..huhu
Malas nak huraikan pepanjang pasal server..meh cakap eh!cakap pulak..meh bicara(kan ke sama jer maknanya tuh) pasal menu nih..
Sebelum nih,pernah laa masak sos tiram gini..cuma x letak telur jer...rupanya lagi sedap letak telur..hehe...
Penggemar segala tauhu,tofu,kungfu dan segala jenis FU..sila2 laa try eh..mana tau kena dengan selera...

Resepi c n p dari myR..tq cahayer

Bahan2:
  • 2 tiub egg tofu
  • 2 tsb sos tiram
  • 2 tsb kicap pekat
  • 2 cawan chicken stock (kiub ayam campur 2 cwn air)
  • 1 biji Telur
  • 3 tsb air tepung jagung utk pekatkan kuah
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • Minyak
Cara2:
  1. Potong egg tofu dan goreng sehingga golden brown, ketepikan
  2. Satu sudu minyak, panaskan dan goreng bawang putih sehingga sedikit garing, terus masukkan chicken stock 2 cawan.
  3. Bila air dah didih masuk sos tiram, kicap pekat, kacau2 kejap masukkan telur dan kacau laju.
  4. Bila telur dah masak, masukkan egg tofu dan air tepung jagung, bila pekat dah boleh angkat.
  5. Boleh tambah isi udang time tumis bwg putih kalau suke.. kita buat kosong jek.
Sedap nih kalo makan ngan nasi ayam...kan kannn...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

blogresipi said... [Reply to comment]

Sedappnye egg tofu nie... kite suke sgt makan kat ciken rice shop tue.... :)

HaSue said... [Reply to comment]

blogresipi > try laa resepi cahayer nih ijan..mana tahu kena ngan selera..hehe

::sakura:: said... [Reply to comment]

salam..kak..egg tofu 2 potong2 n trus goreng je eh?? die x hancur ke kak?? huhuhu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...