Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, October 7, 2009

Nasi Lelapan di Sajian Warisan

Saja nak kongsi gambar nasi lelapan yang menjadi menu santapan di awal bulan ramadhan yg lepas..
Ntah camner leh miss letak dalam blog.
Bila kak Sue[Sueozana] yg sedang 'cuti2' di Miri sebut2 pasal nasi lelapan nih...baru teringat ada amik gamba masa menikmatinya di salah sebuah restoran agak femes dan agak lain dari yg lain kat Miri nun.
Siapa tak pernah jumpa/makan nasi lelapan..nih laa rupa nasi tuh ..
Sebenarnya ada beberapa pilihan menu nasi lelapan ni...
Ada nasi lelapan Ayam (seperti dalam gambar),ada nasi lelapan ikan bawal,ada nasi lelapan apa lagi eh?lupa lak...sapa tau?angkat kibod!
Hilang ingatan jap nih..aritu kemain lama belek menu macam baca novel...x skip 1 menu pun ditengok..eheh.Kalo novel kite bace skip2 mana best kan..mau lari je jalan ceritanya..lagi2 kalo citer saspen2 tuh..takkan ler nak skip pulak,kang lari jalan ceritanya..semalam tengok novel2 yg dijual kat kedai buku,terfikir lak dah lama rupanya diriku tak bace novel nih..dah ramai penulis baru sekarang kan..huhu..erk..nih apa kes lak citer pasal novel nih.heh

Okeh,berbalik kepada nasi nih...unik jer namanya nasi lelapan kan..kalo tengok kat pinggan tuh ada 8 jenis hidangan dari nasi ke lauk pauk..kalau tambah lagi satu lauk jadi ler nasi lesembilan..eh?cam x best lak nak sebut kan..kalo kurangkan satu lauk,nasi letujuh?iskhh.. dah sesuai dah nasi lelapan..huhuu.kalo nak tambah,tambah jadi nasi lelapanbelas okey kot..hee...sapa2 yg lebih tahu asal usul nasik nih,meh kongsi sini meh...

Meh la cuci mata ngan gambar2 nih..
Rasanya kalau nak merasa nasi lelapan nih kena pergi banyak tempat di area sarawak nih.
Lain tempat,lain rasanya...seronok tau jelajah nasi lelapan..ehehe.

Kelihatan ada nasi, tauhu sumbat,ulam-ulaman,sambal belacan,coselow,keropok goreng, acar dan ayam goreng/atau lauk lain pilihan.
Harga sekitar rm10 gitu satu dulang..ha?dulang?hehee...

Dah tengok nasi,meh tengok apa best restoran nih..kalo owner restoran tuh bace n3 nih kena laa belanja nasi lelapan doblas pinggan ek..huahua... :P
Nampak tak pinggan nasi lelapan nun...tuuu(muncung mulut skit).
Tuh bukan pinggan dah...cam dulang rotan haa..hehe...dialas dengan daun pisang.
Ntah sapa ngah mentekedarah tuh..hak hak.. :P
Yang depan nih lak kakak dengan menu nasi ayam..

Abaikan je muka Yana yang dah curious tuh..
Perhatikan tempat kitorang makan nih ala2 pondok gitu..so privacy n unik gitu.
Ada dua pilihan,nak duk atas kusi atau yg stail jepun nih.

Nih masa belek menu..mak aiii,mak sapa laa yg duduk kurang sopan nih.huhuuhh..
Lagi sekali abaikan tuh yer...tengok tang meja jek dah ler..hehe..
Konon2 nak bagi dak kecik nih senang nak main laa...hahaa...kalo duk kusi susah sket kan..sekali ngan nyamuk2 sekali tumpang makan kat dahi dak kecik nih..ermm,takpe lah..


Nih laa rupa restoran tuu..sempat freeze banglong n kakak nak amik gambar pas kekenyangan...alhamdulillah..
Nampak tak lampu merah tu tulis apa?ehehe...atap daun tuu...kat gerbang masuk..
Kat dalam lak,pondok sebijik2 untuk setiap meja..
Nak tau lebih kena pergi sendiri laa ek...tak banyak pic pun nak kongsi...ehehe

P/s: Kalo nak masak nasi lelapan sendiri kat umah pun boleh tu... ;)


Kak Sue..(cam sebut nama sendiri lak),ada rezeki nanti leh kite jumpe yerr... ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

anamarza said... [Reply to comment]

menarik dan menyelerakan...hanya terdapat kat serawak jer ker???

Watierman said... [Reply to comment]

Something new ni Sue....tak pernah dengar sebelum ni....tq for sharing!

HaSue said... [Reply to comment]

anarmarza > rasanya memang kat sarawak jer kot....kawan2 dr semenanjung suka cari nasi nih bila mai swk...

Kak Watie > ur welkam kak..sayangnya sue x byk gambar nasi nih versi yg lain. :) tq juga komen yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...