Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, October 17, 2009

Kacang Potong / Bepang Kacang

Hari nih takde ke mana2..so duk lama sket depan komputer nih..
Godek2 blog...tukar langsir sempena dewali... pilih yg terang2 sket..
kalo silau sila pakai spek yer!haha..
Sebenarnya bukan taknak tuko langsir lama sebelum nih...kalo dah jenjalan nengok langsir tuh..mesti nak tuko jek kije kang...pastuh try ini tak pueh ati..tengok yang tuh santek...yang nih santekkk..adehh!yang penting,carik yg ader kaler biru okeh..hii...

Oklah...berbalik pada menu snek nih...
Kira manisan gak laa nih kan...
1st time laa buat sendiri ni...nak perabis kacang tanah yang ada dalam stok!
Buat setengah adunan jek..pun dapat banyak..huhu
Tapi kan...dah buat tuh..masa nak tekan n potong,baru perasan...
kacang yang kite guna nih saiz medium tuh...sepatutnya yang sesuai saiz kecik2 tuh laa...adehh...tuh pasal laa nampak tersembul jer kacang tuh haaa..hahaha...
Lagi satu masa nak masak gula tuh bleh plak terhangus sket..sibbaik tak pahit sangat.eheee...
Apa2pun bagi penggemar snek nih..leh laa try buat sendiri yer..rangup tau..
Lainkali kalo buat lagi kena potong kecik2 laa...
Cuma kena bertindak pantas laa kalo nak buat nih..hehe

Resepi amik kat myr ye..thanks sofinar.kite buat setengah adunan.. :)

Bahan2:
  • • 600g kacang tanah - digoreng tanpa minyak
  • • 100g bijan- digoreng tanpa minyak
  • • 600g gula pasir > sue kurangkan sket
  • • 2 camca besar magerin
Cara2:
  1. masak gula hingga semuanya hancur.masukkan magerin
  2. bila magerin dah larut dalam gula, masukkan kacang dan bijan, gaul rata
  3. canai adunan yang dah rata tadi setebal 0.5cm -1 cm, ikut cita rasa masing2, jgn terlalu tebal nanti masa nak makan boleh sakit gigi
  4. bila dah canai cepat2 potong.nanti adunan keras dah susah nak potong, pastikan pisau anda tajam
  5. cara-cara 3 dan 4 tu agak mencabar anda kena bertindak pantas, cabarannya ialah kena bertindak semasa adunan panas dan adunan cepat membeku. kalau adunan dah beku susah sikit nak potong.
Note: Simpan dalam kedap udara supaya tahan lama...untuk dimakan bila2 masa :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

zieha said... [Reply to comment]

sedapnya bepang tu..nak buat gak la:)

blogresipi said... [Reply to comment]

Sanntekkk nye langsir balu dia! sikit lagi macam taman rama-rama dah.hehe.. neh kite amek sekor nak bagi Mikael main jgn mareee! :D

hana said... [Reply to comment]

alamakkk.... cedapnyerrrrrrrr!! list dulu la! hehehee

HaSue said... [Reply to comment]

zieha > nanti dah buat janganlupa dihantar ke mari ya.. ;)

blogresipi/ijan > mikael jangan kcau rama2 aunty tau.kang aunty tubittt2 pp tembam mikael tuh..hihi

hana@kak ina > mesti dah banyak dalam list tuh ek kak..hehe

pokemon-leaf-green-x said... [Reply to comment]

uenak

maknyus

Ain Solehah said... [Reply to comment]

Assalamualaikum. saya nak mintak izin nak copy resepi ni boleh x. saya nak try buat n cuba. terima kasih

nurhafizah zamri said... [Reply to comment]

Kesukaan nih ..tp xboleh makan banyak la sbb gula kan ..huhuhu ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...