Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, October 23, 2009

Udang Galah[fresh] Bakar

Ahaha...saje jek letak 'fresh' tuh nak kasik antu2 udang terbako sket..kehkeh..
Lama woo dah x makan udang galah nih..susah no nak carik sekarang...tuan hb ku siap pesan kat tokey2 kedai, 'kalo ader udang galah kasi angkat ah..saya punya bini ngidam mau makan' <-ayat ujung nih aku tokok tambah je..heee

Bila petang semalam dapat kol dari tokey cina tuh..sukanya dan bahagianya ku rasa bila hb kate ader udang!hahaaa...siap menyibuk skali nak ikut gi amik(saje nak mentel2)hihi...
Pastuh yang bestnya lagi..udang tuh ader yang masih hidup lagi,diulangi ya,biar jelas dan terang...MASIH HIDUP!!segar woo.... :P
Sebab tuh laa...teringin sangat nak makan udang bakar..tapi maleh laa nak nyala api..
Bakar kat dapur gas jek..abis laa bersepah n nak ngemas satu keja,tapi pueh hati dapat makan udang bakar..lenkali try bakar dalam oven dlm foil laks..tapi rasa mesti kurang best.heee..

Yang hitam2 tuh kat luar kulit jer....kat dalam tak hangus pun..hehee..baru real bau kulit udang terbako..bestt2

Close up sket....Nih dah berkurang sket sebab sedap makan panas2,baru ingat nak amik pic.hehe
Meh kupas kulitnya lak...

Uhhh..manis isi udang nih..kan dah cakap dalamnya x hangus pon.heheee...otaknya nampak juicy jerk kan..sedap cicah kicap+cili api+limau kasturi..emmmmmp..terasa2 lagi kunyahannya.huhuu..

Otaknya yang keras merah tu terletak di sebalik jusnya tuh haa..
Orang2 tua cakap budak2 takleh makan otak udang,takut keras kepala cam otak udang ek?
Dengar tuh, budak2?Err...mak budak tak boleh gak ke aa?eheee...skali skala ok kot?hii..

P/s: Ada sapa2 yg tak pernah makan udang galah bakar? Sila angkat KIBOD!! hehe...
Rasa udang galah dibakar berbeza dari udang laut..memang sedap dan punya rasa tersendiri! kan best bBQ kan...tapi nih bakar sket2 jek..berdua je makan ngan banglong..heee :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

huhuhu... sampai ati sue .. akak nak bawak diri la..

ain said... [Reply to comment]

fullamakkkk....sedapnyaaaaa!!!! menceceh dh air liur akak ni!!

ME's Delight said... [Reply to comment]

amboi sue.....saje jer nk buat kita terliur ni....kalau duk dekat2 mahunya ambo ke umoh sue...

hazila said... [Reply to comment]

Sue, tak elok la makan udang especially otak udang tu tau. Jangan lupa hantar semua tu kat rumah akak.......

Syahir Yusoff said... [Reply to comment]

Wah sedap2...eh akak, sabah senang dapat udang hehehe..Datang Sabah baru saya tahu yang udang ni terdapat pelbagai jenis...Memang sedap kalau fresh..tapi lebih sedap kalau makan ramai2...meh cikit...hahahaha

hana said... [Reply to comment]

eh haah la sue! mana elok! bg akak jerk la! opsss bukan skrg! tunggu ari ke 45! hihihi

LOVE said... [Reply to comment]

Sue!!! uwaaaaa! udang gagah tuh! kekekeke! sanggup u makan sorang2 erk! hihi ;) Nak panggil Kakfida nih! ;)

Watierman said... [Reply to comment]

Sue...nak pindah ke Sana...ada rumah kosong tak???..dah apply tak dapat pulak...huhuhu udang punya pasal...

Azura Suhaimi said... [Reply to comment]

Salam sue, pekabar? Kecur betul tengok udang2 tuh, tolong anto kat akak sekilo boleh hihiii...kt sana bape harga sekilo sue? mesti mahal kan

nOOrsha said... [Reply to comment]

adoiiyaiii..
melelehhhh air liur dahh ni...
sedapnye udang galahhhhhhh...arghhh!~
lame x makan...
kat sini nak beli mencekik darahhhh harge dier....
sekor soploh hengget.....
pos sket suee!!~

blogresipi said... [Reply to comment]

Di close up close up pulakkk gambar udang galah dia tuh.. gerammmnyeeee!!!! nak ngap je PC nie..heh.

POSH76 said... [Reply to comment]

udang galah mmg my fav....sedapnyer nak sikit...hehe

HaSue said... [Reply to comment]

K Nor > lahai kak..jangan laa bawak diri..kalo nak bawak diri,bawak laa sue skali ye..heee

Kak ain > akak suke udang galah gak ehhh?? :D

McE > duk jauh2 pun kalo nak dtg apa salahnya ;)

kak hazila > iyeke kak??alaa,dah abis laa pulak..kalo x,dapat gak anta ke rumah akak kan..hikhik

Syahir > banyak eh?hantar suploh kilo ke mari!hehee...sebelum nih tahu berapa jenis udang jer tu?

hana@kak ina > akak org dalm pantang tengok udang pun kena pantang tau!hihi

LOVE > nak ajak u skali love...tp takut u xnak..tuh yg kensel tuh.lenkali nak ajak kakfida lak..hehe

kak watie > akak stay ngan sue jelah...xyah bayar sewa2..hehe

kak Azura > waalaikumsalam kak...sue shat,alhamdulillah.akak sihat ke?kat sini skrg sekitar rm20++ kot kak...lupa lak tanya hb.hee..tp kalo masa banyak udang leh dpt lagi murah tu

Noorsha > tuh kena pregnant dulu laa baru leh request banyak sket kat hb tuh sha...heheee

blogresipi/ijan > cam ader ciri2 antu udang jer ijan nih.kikikii... :P

sis POSH > nih sikit cukup ke?amik ekor jer laa ek..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...