Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, October 25, 2009

Kek Kukus Velvet Hawflakes

Buat kek nih hari Jumaat lepas untuk jamu kawan2 semalam(sabtu)..
Dah ramai yang mencuba resepi kek nih kan..dan rata2 kate sedap...
Secara jujurnya...(nih penilaian sendiri bila dah rasa yer)
Tak dinafikan rasanya memang sedap..cuma memandangkan kek nih memang 'spesis' gebu jadi agak 'kering' sket bagi tekak aku n dia..hehee..maaflah kalau ada yang tak sependapat ya.
Ke kek aku nih tak jadik?hahaa..lenkali leh try wat lagik.hehe
Tapi hawflakes membantu 'membasahkan' sikit kek tu..(harap leh paham bahasa nih eh)
Nih pendapat masing2 laa ek...ke tekak kitorang je rasa gitu?huhu...

Tapi sesiapa kat luar sana belum mencuba resepi nih dan suka kek yang gebu2,try laa k...pasti anda sukakannya....nak buat pun simple jer..dan pasti menjadi :)

Resepi c n p dari myr eh...tq kak fida..manalah akak menghilang..rindu lak..huhu

Hawflakes dihancurkan dan ditabur pada setiap lapisan..(memandangkn kat sini x jumpa hawflakes beso tuh,malas no nak nyusun hwflakes kecik2)heee

Close up sket..leh nampak kegebuan kek nih...hee..


Bahan2:
  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
  • secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen) <>

Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
  6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
Oh ya..kek ni bukan kategori kek lapis sarawak ye..jangan konfius lak.heheee..kak fida pun ada maklumkan kat SINI.. lagi skali,tq kak fida sudi berkongsi resepi ni :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

LOVE said... [Reply to comment]

Wow cantik kek tuh Sue. U r right, everyone has their own taste kan! Dah habis ke kek tuh??? Ingat nak mintak Sue poskan cket! ;)

MMMMM!!! okey dah pun cubit BB Eyana puas2!!! Aiks, nangis plak!! eh eh sorry erk Sue! ;)

blogresipi said... [Reply to comment]

Kak HaSue... cantik kombinasi kaler tue. Nampak menyelerakan betulll.... skali tgk mcm kek lapis serawak pon ade.hehe

Kalau2 akak belum terbaca lg, Kak Fida balik Msia ayahnya kembali ke rahmatullah 15.10.09 hari tue...

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > nak poskan gambar jer bleh x love?heheee...
aik,sempat lagik yer..haaa...dah nangis!takpe,latihan suara..eekekeke

blogresipi > Ijan,akak baru tahu nih..maklum laa,akak jarang2 dpt bukak myr sekarang nih,so memang agak ketinggalan zaman..apa2 pun al-fatihah untuk arwah ayah kak fida..tq 4 da info ye ijan

ME's Delight said... [Reply to comment]

sue...lawanya kek velvet sue...bab kukus mengukus ni E surrender...maklumlah xde pengukus..wakakakaka!!...lg satu..sue..nama kek ni velvet..mmglah gebu...uuhuhuhu...tak pernah try lg.rasa mcm ada serupa bahulu ke?

Daniera said... [Reply to comment]

wah menarik nih... :)

surisarawak said... [Reply to comment]

cantek kek, rcp baru ka,lom prnah nangga gik, sama sik ngn kek asam manis

Sheila said... [Reply to comment]

salam Sue wah meriah betul warna tu suka akk negok....mcm clor baju raye hehehe g umah k.dayang pun jumpa kek ni masuk umah Sue pun jumpa kek yg same gak ..rajin yeeeee..

maiyah said... [Reply to comment]

mmg cantik warna warni tapi tak bleh makan kek huhuu

HaSue said... [Reply to comment]

McE > yu..betul tuh.dah nama pun velvet kan.tp nama kek belacan,x rasa belacan pun..eekekee...ampunnn!!hihi...haaa,betul2,rasa iras2 bahulu gitu..ke tekak kite jek gitu?hehe..

Daniera > leh laa try iera..hehe

surisarawak > resepi amik kat myr kak..lain rasa dari kek asam manis...kitak try la..hehe

kak sheila > ahaha...cam kaler baju raya eh kak?hee..tuh laa,cam berjanji lak ngan dayang kan.

kak maiyah > takpe laa kak..dapat tengok pun jadilah.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...