Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, October 26, 2009

Kari Ayam Kampung

Kali terakhir aku makan ayam kampung masa berpantang anak ke-3..tapi masak sup laa..hehe
Semalam tn hb kite cam mengidam lak..sebab ader belen2 ketupat tu...bila dah dipanaskan laa kan..
Teringin lak dia makan ngan ayam kampung dimasak kari macam masa raya aritu...tp aritu tak guna ayam kampung...guna ayam telo cuma rasa memang ade iras2 ayam kampung.
Dapat ayam kampung,saiz biasa...dalam 1kg gitu jek beratnya.huhu

Tadaaa...ayam kampung nih biasanya disalai/dibakar dahulu sampai keluar minyak2 tu..dan supaya rasa ayam tuh lebih sedap. Di samping tu,bulu2 halus pun akan dihilangkan dengan cara ini. Lepas tu baru dipotong2..

Ayam kampung sedang dimasak..hehe...resepi nih memang 100% ikut cara my MIL masak(kari+kunyit)..memang sedapp..tapi lagi sedap kalo MIL masak...aku leh tolong tengok jer..huahua

Kari ayam yang dah masak...sedap cicah ngan ketupat...daun bawang kat belakang tuh hiasan semata2...ehehe..

Last2 tn hb kate cam sesuai makan ngan nasik lak..hahaa.best kan daging ayam nih liat2 manja gitu..kalo der liat langsung cam x best gak eh...tapi jangan laa liat sangat pun!

Sapa2 nak merasa kari ayam kampung,maaflah yer..kite nyer nih dah abis...
Kak Rosaliza kate dia beli 2 ekor,gi mintak ngan dia sekor..ekekeke...ampunnn kak!
cam berjanji je ngan kak Rosaliza makan ayam kampung nih.hihi

P/s:Kari ayam MIL nih tak guna kerisik,tak guna santan/susu cair..karinya x pekat sangat..kalo nak pekat kena laa lebihkan kari yer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

Sheila said... [Reply to comment]

Salam Sue lamak pepagi akk dah singah dapur rmh sue ni..jeguk2 dlm kuali ade kari aym kpg. mintak cikit ye nak buat mkn lunch..buat akk betambah laper adelah...rajin betul adik kita ni....:-)

LOVE said... [Reply to comment]

Sue!!! Love pun nak makan ayam kampung!! Mintak kari sikit...bagi 1 mangkuk cukup! hehehehe! ;)

POSH76 said... [Reply to comment]

style org tua masak walaupun nampak leceh tapi rasa dia lagi sedapkan...hehe

salam klik2 GIGI tu...hehe

blogresipi said... [Reply to comment]

Aduiii sedapnye... tak pakai santan/susu ye kak... letak la resipi nanti buleh kite buat ngan ayam pencen.hehehe

CikMin said... [Reply to comment]

tak kira...nak gak..nak gak..sambey hentak2 pale kt bantal ni...

K.Nor said... [Reply to comment]

awat laaa ayam duk terkangkang tu sue.. kut ya pun nak posing masuk blog suruh la dia sopan sket.. hihihihii

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Sheila > lahai kak..sori laa masalah server reda lagik nih..dapat bace je lom dpt reply komen dari semalam..hehe...jadi,ayam pun x dapat hidangkan utk akak.heeee

LOVE > satu mangkuk cukup ke love?nanti kalo x cukup amik lg eh..hehe

sis POSH > betul tuh sis..hasilnya mmg kite suka.hehe

blogresipi/ijan > akak dah tepek kat myr ijan..tp bahan yg akak sebutkan tak letak tu akk x letak.nanti akak tepek gak eh..susah nak masuk myr lately

Cikmin > hentak2 paler atas bantal apa raserr kak min..kalo hentak kat simen mencabar sket kot?hikhik..ampunnnnn

K.Nor > tuh laa kak..nama duk kampung,patutnya pakai kain batik duk simpuh tuh.hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...