Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, October 7, 2009

Kek Lapis Satu Malaysia

Kalau sebelum era IT n zaman blogging nih... resepi2 kek disalin elok2 dalam sebuah buku resepi khas untuk kek dan biskut raya.(sekarang pun masih ada juga)
Rasanya kebanyakan rumah di sarawak nih ada buku resepi kek lapis masing2.bertukar2 resepi saban tahun dengan sedara mara,kawan2...
Tak kurang juga yang keberatan nak kongsi resepi,ia perkara biasa laa kan..
Jangan laa anggap mereka kedekut..walaupun memang ada yg kedekut sampai sanggup sorok resepi tuh..haha..
Selain tu mungkin mereka nak ada privasi..atau identiti kek tu mereka yang punya.nak rasa,dia jer yang buat..hehe...jangan buruk sangka kat orang yang taknak kongsi yer..kalo nak makan gak..beli jer kat dia..hi hi :D

Resepi nih terbaru sekali...haa,kalo kat sarawak nih,dari zaman dulu resepi2 kek biasanya dikongsi melalui radio..so satu resepi dikongsi bersama dan tak mengelirukan rakyat jelata..hehe.
Bayangkan laa...zaman dulu tuh hanya resepi tanpa gambar..
Nak tahu rupa kek kena buat sendiri..huhu
Tapi zaman sekarang nih kita kongsi melalui internet jer kalau dah berjaya membuat kek lapis yg diolah dari resepi sedia ada.. :)
Gambar pun ada sebagai rujukan..buku resepi lak berlambak kat kedai disertakan gambarnya sekali..
Tapi,masih ada yang tak rela nak buat sendiri..kononnya takut tak menjadi..huhuuu..
Mana2 jerlah yer...takkan nak paksa pula kan..kita tak rugi apa pun..hiks

Resepi nih mintak kat kakak aku yg buat dua kali kek nih untuk raya baru2 nih..
Sedappp..yelah,dah ada kandungan horlicks tuh susah nak sangkal kesedapannya..hehe
So saja nak tepek resepi kat sini untuk rujukan di masa akan datang.
Walaupun resepi kek lapis nih lebih kurangg jek kan,tapi sebenarnya masing2 ada keistimewaannya dah nilai sentimental tersendiri...kena hargai tuu...tak boleh laa nak amik kredit je kan ;)

Gambar kek nih masa raya hari tuh..my oldest sister yg buat..sedap oww..
Sampai 2 kali buat tuu..lariss di meja hidangan.huhu...
err,bukan jer tetamu yg mkn,yg duk umah tuh lagii byk makan (aku laa tuh)..hakhak :P
Bahan2:
  • 160z / 450g mentega (golden churn)
  • 10 biji telur ayam
  • 250 gula halus
  • 350 tepung hongkong
  • 1/2 tin kecil susu manis
  • 1 tin kecil serikaya
  • 1 1/2 sudu makan ovellette
  • 1 botol/peket kecil horlicks original
  • 100g ceri hijau
  • 100g ceri merah
  • 2 oz air sejuk (dari peti sejuk)
Cara2:
  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan putih
  2. Masukkan telur satu persatu sehingga habis
  3. Kemudian masukkan susu,serikaya,ovellette,horlicks original,tepung hongkong dan air sejuk(masukkan bahan satu persatu sambil terus pukul kelajuan perlahan)
  4. Apabila sebati,bahagikan kepada 4 warna >i)merah,(ii)kuning,(iii)warna asal(putih) dan (iv)biru
  5. Bakar lapisan demi lapisan warna yang pertama sehingga habis,taburkan ceri di atasnya
  6. Kemudian barulah dilapiskan lagi dengan warna yang lain.
  7. Ulangi langkah yang sama sehingga adunan habis dibakar.
Thanks to my sis yg sharekan resepi nih. :)
Next time nak buat sendiri pula.. heee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

POSH76 said... [Reply to comment]

meriahnyer santek colorful lagi....hehe

Watierman said... [Reply to comment]

Bilalah nak merajinkan diri mencuba ni....
tq for the resepi...kena KIV...tak tau lama mana!!!

dotblogspotdotkom said... [Reply to comment]

huhuhu dah macam kek pelangi ghupe nye..huhuhuhu

ain said... [Reply to comment]

betullah...dh mcm rainbow dahh!!!!

Uruchimaru @ kf said... [Reply to comment]

waa........mesti sdp ni kan ?

LOVE said... [Reply to comment]

Pandainya Sue buat kekkkkk! nak! tolong courier kat Love! Cubitkan Eyana gak! ;)

Sueozana said... [Reply to comment]

Slm Sue, "Jelita" sungguh Kek Lapis 1 M'sia Sue ni,Meh la kita pggil PM resmikan.. Kat mana laa nk blajar kek2 lapis ni eye-to-eye ye? Jenuh k sue btanya kelas d Miri ni.. mklum k sue org luar,x tau mana nk tuju.. Buku dah bli tp bab2 membuat ni agak 'lombab' pick-up, hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

sis POSH76 > kalerful tuh yg menarik perhatian kan..tp bukan kaler je menarik...rasa kena sedap gak..hehe

Kak Watie > welkam kak..takpe,bila dah rajin kang sila2 laa cuba yer...jgn lupa anta sepotong ke sini..hehe

dotblogspotdotcom > kaler bendera malaysia maaa... :)

Kak ain > kaler bendera malaysia lah kak..hehe

Uruchimaru > mana tahu nih?hehe.mmg sedapp..

LOVE > kurier tang bekas tuh buleh?hihi..cubit2an lak yer..takpe2,dak kecik tuh thn lasak..hehe

Kak Sueozana > wkumsalam...mekasih2.tp kakak sue yg buat yg nih kak..hehe.ermm,kalo nak belajar i 2 i kat miri tuh sue x pasti lak kak...kat mana ada bukak kelasnya.kalo kat semenanjung byk pulak kan?hehe..agaknya kalo srwk nih mmg x byk kelas khas sebab masing2 dah ade kemahiran turun temurun..huhuuu... tapi kalo cari betul2 ada rasanya.. kalo akak khayati betul2 buku kek lapis tuh akak mesti leh paham...tp akak mesti laa dah pandai wat basic kek lapis..baru try buat yg bercorak2 tuh. akak ada peralatan gak ke kat miri tuh?kalo ada sue pegi miri dlm bulan nih leh demo sket kat akak..hikhik :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...