Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, October 19, 2009

Kek Coklat KOG

Resepi nih amik kat umah KOG
nak letak nama 'kek coklat kucing' ada plak ingat kite letak kucing dalam kek tuh kang...cam kek hati pari arituh...ade ke ingat kite letak hati pari dalam kek,kan...sabor jer daku..huhu... Tapi tak kisah pun sebenarnya..biasa laa gurau2 senda nih kan..menceriakan hidup..hehe

Berbalik pada kek ceklat nih.buat ujung minggu,separuh adik bawak gi hostel(ke 1/3 jer yg dia bawak ek) so ade seketui jer lg dlm esbok..
Makan 'cicah' ngan belen2 ganache tuh memang sedappp..
Mintak ijin kopipes resepi kat sni eh KOG..lenkali aku wat lagi baru ajak ko makan skali..huehue..

Thanks to kucingorengemok,
(takyah gi sibuk2 kuarkan mixer
..godek2 guna whisk jek!heee)

Kek coklat

Ayak (sebaik²nya 3 kali kalau rajin, sekali kalau malas) :
2 cawan tepung
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik

Campur : 2 cawan gula halus

Masukkan dan kacau rata :
4 biji telur
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu pekat

Last sekali masukkan : 1 cawan air panas didih
Kacau perlahan, masukkan loyang, kukus lebih kurang 1-1/2 hingga 1-3/4 jam


Chocolate ganache (manusia biasa kata topping je)

200 ml whipping cream
200-300g coklat masakan (atau cadbury, atau ferrero rocher, sukati la)

Panaskan krim sampai mula berbuih, masukkan coklat yang dah dipatah²kan, kacau sampai rata


Tunggu kek dan ganache betul² sejuk baru boleh simbahkan topping tu, kalau tak makan kek cecah topping (dia akan melambak ke bawah), macam makan goreng pisang cecah sambal kicap.
Takde dark ceklat laa..kalo dark ceklat kat topping mesti lagi seksi..tp x kesah laa,sebab dah sedappp dan dah selamat menambah berat badanku ini..hah?!huwaaaa

P/s:sori laaa gambo asik posing sama jer..baru perasan x amik gambo bila dah potong kecik2..huhuu...


UPDATE:
Nih kek khas untuk kakasma tersayang...yg menyambut besday semalam...
Sori laa kak..semalam x sempat nak wish..so nih nak wish a very2 happy(belated) besdayy untuk akak..
Semoga di usia baru nih segala impian akak akan menjadi kenyataan dan semoga selamat melahirkan seorang lagi khalifah ke muka bumi ini...
Jaga diri baik2 eh kak..cayanggg dia!!muahhh..hehe
Dan nak sampaikan juge wish hepi besday dari kak rosaliza yang mungkin akak tak sempat bace kat cbox sue semalam..
Kenal2 ler yer..hehee
Kakasma..sudi2 laaa amik kek yg tak seberapa nih yer kak. Yang penting sue ingat akak sokmo ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

sunkist said... [Reply to comment]

sueee.. kek coklat hang mmg menggiurkan betul la! tang topping tu yg tak tahan tuuuu...tadi dh tengok kek coklat kt umah ijan! adoiii.. tak leh jadik nih...

dina said... [Reply to comment]

apesal ada kek cekelat lak kat sini? kenapa? kenapa? huhuhu.... aku malas nak buat... kau hantar kat aku su...buleh2?

Lya Colours said... [Reply to comment]

waa menangis tgk kek ni]
nampak gebuzzz je

POSH76 said... [Reply to comment]

sodap nyer...tngk org buat sonang jer...kang aku buat mesti entah apa2 jadi...hehe

gebu yek kek tu...

ain said... [Reply to comment]

sedapnya!!! nak buat malas..x de sapa pulak nk mkn nanti. mintak sikit ngan sue je lah.boleh?? hihihi

HomeKreation said... [Reply to comment]

Walaaa...canggih nya pattern tu Sueeeee... ajar sikit camna nak wat gitu.

Sheila said... [Reply to comment]

eeee geram nya kat Sue ni ..naplah gi tunjuk2 hahaha alamak ni yg buat x leh tidur ingat kek clt..hem menambah kan lg keberatan ku hahahatangkap lelehhhh

kak ina kl said... [Reply to comment]

salam ha sue..akak dah cuba dah buat kek ni..memang sedap..

HaSue said... [Reply to comment]

sunkist > apa lagi...gi la buat,xyah guna mixer pun.takde alasan dah tuh..hehe

dina > ntah la,kenapa lak leh ader nih..kompius!nak watkan ko?bulehhh2..buleh blaa..huehuee...gi wat sendirik!hiii :P

Lya > jangan nangis2 k...amik laa sepotong..dah2,gi balik yerr...balik kang kimslm mak yer..hehe

sis posh > jadi jugak namanya tuh sis..hehe

kak ain > kalo takde yg nak makan akak kurier jek ke sini,kompom ade yg nak..hee

Homecreation /AlongRoz > Guna triangle scraper jek tu long.. mula2,wat corak lurus memanjang..lepas tu guna corak yang lebih besar sket...tarik lak melintang..jadilah corak gitu long....deko malas2 jer tuh.hehe

kak sheila > saja2 nak wat akk mimpi kek ceklat..hihii..akak kan lom berat,takpelah tmbh sket lg..heee(jgn dengar kata2 nih kak.ekeke)

kak ina > wkumsalam..sedap kan kak..hehee..

maiyah said... [Reply to comment]

kek tu mmg sdp, nak try buat

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

sue,
dark ceklet tu camne upernye...dark ceklet tu bukan cooking coklat ke?eheheee adakah soklanku soklan sengal tp nak gak ko jawab sue...betul2 kompius neh...

mmg menggiurkan sue kek ceklet mu itu...klu dekat umah harus akak tebalkan muke p mintak sepotong!

ima said... [Reply to comment]

wah...akak suka betul dtg sini...sebab banyak resepi kek yang sedap2...dah banyak dah cedok resepi dari sini...tq.

nak tanyalah, kali pertama akak buat kek tembikai versi bakar separuh adunan...memang sedap dan cantik...tp kali ke2 akak buat adunan penuh...bila kek dipotong dalamnya berlubang2...agaknya dimanakah silapnya...kek jadi cam gitu...tq.

Watierman said... [Reply to comment]

Salam Sue....resepi ni akak dah pernah buat sedap kan Sue...cantik topping yg 1st tu...creative la Sue ni...

kakzie said... [Reply to comment]

sedapnya...
dah salin resepi ni nanti nak buat...

blogresipi said... [Reply to comment]

Wah sana sini ade kek coklat KOG nie... nak tumpang makan sepotong.hehehe.... topping tuh tk pakai dark choco pon tetap cekci... terliur i :)

Daniera said... [Reply to comment]

sedapnyer nampak. topping akak pon nampak sgt cntik, berkilat jer. nyum2

HomeKreation said... [Reply to comment]

TQ Sue kasi tip buat corak tu... (ternganga mulut kamek tuk)gud idea...tak terpk pun...hehe

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Aiyoyo.... tirrrguda tengok kek coklat dengan topping yang sungguh cun melecun tu!

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > selamat mencuba kak.. :)

kak fiza nordin > kak,betul lah tu.dark ceklat mmg cooking ceklat.cooking ceklat kan ader 3 jenis(nih kalo sue silap,sape2 tau tolong betulkan eh) ade cooking coklat kaler biasa(mcm sue guna nih,ader yg kaler dark(gelap/hitam)-org biase guna utk topping dan cooking coklat kaler putih..
takde laa soalan sengal tuh kak..mungkin ramai yg kompius gak..hehe
kalo akak dekat jangankan sepotong,amik sebijik pun takpe..hehee

HaSue said... [Reply to comment]

kak ima > sori kak..baru nampak petak cbox n smbung reply msj.hehe...mekasih selalu singgah sini n tinggalkan komen.

pasal kek berlubang2 tu boleh jadi sebab adunan tu overbeat kak.kalo overbeat adunan akan terlebih udara sebab tuh kek jadi berlubang2..apa2pun akak leh minta pndpt kwn2 yg lain juge eh. :)

kak watie > sedap kan kak..anak2 suka jek..hehe..kretip ke?tq :)

kak zie > selamat mencuba kak..nanti leh kongsikan hasilnya camner yer..

blogresipi > ijan,mentang2 dah abis pntang ek?sumer ko nak makan..hihii

Daniera > cantik ekk..nih mesti nak rasa sepotong nih..meh akak suap,nak?hehe

HomeKreation/AlongRoz > sama2 along..idea simple2 n spontan jek..hihi

MamaFami > tq..nih nak sepotong gak laa ni ek?hehee

Ogy Puteri said... [Reply to comment]

KAK MASUK AIR PANAS TU KEK XJADI BANTAT KE? SY PENAH CUBA TP SMUA BANTAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...