Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, October 28, 2009

Rainbow Marble Pudding

Nampak cam rainbow tak pudding daku ini? Dah macam eskrem paddle pop aku nengok!huhuhh..Opps..ada magik akan berlaku..ekeke
Walaupun x santek mana,rasa sedap nih..

Kehabisan kaler merah dalam stok..ke x ingat letak kat mane...tp dalam bakul pewarna tuh takde anggap dah abis jelah kan..hikhik
Nih puding untuk sabtu lepas okeh..jangan mintak, dah abis!
Kalo nak sila wat sendiri..huahuaa...

Resepi nih asalnya dari mamafami n kak ummi,pastu nih cilok dr umah hana@kak ina

Nih amik gambar masa masih panas2 lagi..

Resepi kopipes dari makyung kak ina atau nama pena,hana..ahak..thanks kak ;)

Ingredients :

1 packet agar-agar powder (13 gm)
675 ml water
225 g sugar
65 g butter
4 medium eggs
1/2 can evaporated milk
1 tablespoon custard powder
1 teaspoon vanilla essence
food coloring : red, yellow and green

Method :

1. Boil agar-agar powder with water. Once boil, remove from heat.
2. Beat eggs with a whisk. Add milk and custard powder. Mix well and pour through a sieve into the agar-agar mixture. Stir.
3. Place the pot on the stove and let it boil again. Add in butter and vanilla essence. Stir.
4. Divide the mixture into 3 different small bowls. Add a color to each bowl.
5. Place the tray slanting (as per photo). Pour 5 tablespoons of yellow mixture into the tray, followed by green and then red or whichever you prefer. Repeat till all the mixture are used.
6. Place the tray flat on the surface and let it set in the fridge.7. Once set, cut and serve


Cuba anda perhatikan yer...bila dah betul2 sejuk..kaler pepel bercampur lak ngan kuning...
Taraaaa...Jadik kaler ceklat!!magik tak??magik tak??huwaaaaa....erhh..x kesah laa ek..janji sodapp..(nak sedapkan hati sendiri)hehe..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

15 Komen Di Sini:

Watierman said... [Reply to comment]

Best gak kan...jadi magic cam tu...mula2 nampak rainbow...turun kat gambar second last tu...dah nampak spider web pulak...lepas potong...dah jadi magic....Kena seni baru jadik ni!!!

ain said... [Reply to comment]

wahhh...cantiklah paddle pop marble puding ni!!! meriah!!!

Sheila said... [Reply to comment]

cantik clor tu..rainbow dah terbit yee nak separuh loyang bolehhh..

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

hadei kak sue...berpinau mata nengok puding tu....

POSH76 said... [Reply to comment]

sayangnyer nak makan...buat hiasan leh tak..cantek sgt hehe

Azita said... [Reply to comment]

mmg unik marble tu. kalau nak suruh sue buat skali lagi mesti tak jadi nyer..betul tak? anyway, kita marblekan aje ikut suka hati kita...hehehe

hana said... [Reply to comment]

haah la!! mana ilang kaler purple tuh?? magic nyer magicnyerrr!! ekekeke

CikMin said... [Reply to comment]

ya'ALLAH sue..ko saje kan..nak suh sugar level akak naik..huhuhu...punya la cantik...rasanya tentu mabeles kan..sepotong rm1 pun akak sanggup beli ni..ekekekek...

HaSue said... [Reply to comment]

Kak watie > tq kak...walapun x berapa nak menjadi tp ader belang2 tuh kire ok laa kan.siap buat magik lagi..hihi

kak ain > budak2 seronok jek tengok..hehe

kak sheila > dah abis laa kak..akak yg rajin tuh mesti kejap je nak buatnya.hihi

Alimaz > ala2 org kena pukau ek zila?hehe

sis posh > wat hiasan dalam esbok pun ok gak..ke nak letak dalam akuarium?hehe

Azita > hahaa.malas nak ngetest buat magik lagik.nih mesti pasal jenis pewarna kuih tuh kot..mudah tercampur.huu..

hana@kak ina > memang magik!jarang2 dibuat orang.hahak

HaSue said... [Reply to comment]

CikMin > haaa...kalo yg nih sue bagi pree jek spesel untuk makyung yg menanti hari..hihi

c-idah said... [Reply to comment]

wahahahaha...
tantek kale dia..
sal boleh tukar warna ekkkk..

nk cubalahhhhhh...

Cik_Sue said... [Reply to comment]

cantek....cantekk...

intan izani said... [Reply to comment]

mak ai
sedapnye nampak
saya suke sgt mencube2 mknan ni
leh try ni~

Azura Suhaimi said... [Reply to comment]

Sue nih kalo bab melapis-lapis mmg terer tul lah...cantik puding tuh :)

HaSue said... [Reply to comment]

c-idah > selamat mencuba eh..hehe

Cik_Sue > thanks..nih nak seketui ke nih? :D

intan izani > memang buleh dicuba..resepi dah lengkap tuh..hehe..slmt mencuba

Kak Azura Suhaimi > akak..walaupun x santik mana,akak puji gak..mekasih byk2..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...