Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, October 26, 2009

Lovely Choc. Cake

Kek nih buat sabtu lepas gak..hehe
Namanya lovely tuh sebab rasanya(selera aku laa kan) memang lovely n make-up pun letak lepiuu2..hehe
Masih menggunakan resepi asas dari resepi KOG sebelum ni...tq kog.
Dah jatuh cintan lak ngan resepi nih..cuma kite edit sket resepi bagi kawan2 yang baru berjinak2 nak buat kek tu lebih mudah nak faham... :)
Dan kali ni try menggunakan marjerin/ mentega cair menggantikan minyak.
Ada yang nak merasa ke? Kalo nak amik sendiri yer..kalo lambat tak dapat ler..sebab budak2 nih suke jer makan kek nih lagi2 kalau di 'topping'kan...sedappp je makan sampai ke hujung..kek nih rasa moist gitu...leh tengok teksturnya dengan jelas tak?sorry laa kalau gambar memuaskan yer.heee.

Ganache pun aku tambah beberapa bahan dari resepi asal memandangkan takde dark ceklat.so guna serbuk koko van houten(kan jenama ni gelap sket)
Kalo makan sampai menjilat jari gitu,maklum laa..melelehhh...ahehee
Harap empunya resepi x mare yer.. :)

Kek dah siap2 potong jadi senang budak2 nak amik dalam peti sejuk.. Masalahnya mak budak2 nih 'terambik' sama kalo dah bukak esbok tuh...macam mana laa mak diorang nih nak diet kan.ehe.. :P

Resepi asal boleh tengok kat SINI atau kat SINI yer..

Bahan2:

Bahan A:
2 cawan tepung
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
2 cawan gula halus >ayak sebelum disukat

Bahan B:
4 biji telur
1 cawan marjerin cair
1 cawan susu pekat

Bahan C:
1 cawan air panas didih

Cara2:
  1. Panaskan pengukus. Pastikan air kukusan sudah mendidih bila kek hendak dikukus
  2. Ayak terus bahan2 A ke dalam mixing bowl. Kacau menggunakan whisk
  3. Masukkan bahan B dan kacau sekata
  4. Masukkan pula bahan C dan kacau sehingga adunan betul2 sebati
  5. Gris loyang dan taburkan tepung/alas kertas minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang. (untuk menghasilkan tekstur kek yg benar2 sekata dan x berketul2,Sue tapis adunan semasa memasukkannya ke dalam loyang)
  7. Kukus sekurang2nya 1 setengah jam (tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus)
Ganache:
190 ml whipping cream
200-250g coklat masakan
1/2tbsp coklat emulco
1 tbsp serbuk koko van houten
1 tbsp susu pekat manis
1 tbsp mentega


>
>panaskan whipping cream bersama coklat masakan dengan api perlahan sehingga coklat masakan cair,masukkan mentega dan kacau sehingga cair.
>>Masukkan serbuk koko dan susu pekat. Padamkan api.Kacau sebati,sejukkan sepenuhnya dan simpan dalam peti sejuk sebelum dituang ke atas kek yg sudah sejuk sepenuhnya.(kalau boleh kek juga sudah disimpan dalam peti sejuk sebelum dituang ganache)

Yang belum dipotong pun ada juga nih...jemput laa potong sendiri kalo tak malu yer..kehkeh.kijam jek ayat tuh kan.. =)
Makan kek letak ganache nih memang sedap woo...makan pula masa sejuk2 tuh,leh terpejam2 mata dibuatnya..
Boleh bayangkan tak rasa kek nih?hahak :P


Hishh..apsal banyak sangat gambo nih..hahahaaa..saja2 jek masa server laju sket nih kan..heheee


P/s: Moral of the story,jangan wat kek sedap2 kalo nak diet! Banyak godaan...huahuaaa...



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

ME's Delight said... [Reply to comment]

huhuhuhu...sue..mmg kejam tau!!!kita pun on diet..tu hari dh tgk dh n3 sue psl kek KOG ni..tp mcm xpelah..lgpun kek ni kukus kan?pastu sue ckp boleh aje kalau nk bakar..hai...boleh try nih..pastu lupa dah..ni hari ni bila tgk ada n3 pasal kek ni lg..waduh..gawat gituh!!mcm nk try je..esp. ganache..ok ke rasa ganachenya?manis sesangat x?biasanya E taruk 2 benda je dlm ganache, whipping cream ngan coklat masakan je..x pernah cuba lg yg taruk banyak2 bhn ni...

Sheila said... [Reply to comment]

halooo tuan rumah org jauh dicini sudah tarak tahan nego ookalu ini macm mmg boleh kasi dabel kita punya pinggang hahahaha mcm mane x dikatakan sdp2 kek cklt sudah diberi namenya mmg leh meletupppp..control jiwa..dugaan ...

LOVE said... [Reply to comment]

Sedapnya kek tuh Sue!!! Love nakkkk! tak kisah klu dah abis pun, tlg buatkan lagi tuk Love! hehehe ;)

POSH76 said... [Reply to comment]

sis sodapnyer .....aduii camno nak diet ni..asai mai blog ni...mesti diet tereksiden...huhu

bintangku said... [Reply to comment]

adeh.... abih ler program diet den camnie...

blogresipi said... [Reply to comment]

uish tangkap leleh metul kek kak HaSue nie...mekasihla dah potong siap2.. senang i nk ngap.hehehe

c-idah said... [Reply to comment]

uwaaaaaa....
dahla aku ni pantang tengokkkkk..
sedappppnyeeeeeee...

ah sungguh aku x tahannnn...

Watierman said... [Reply to comment]

Mak aii....meleleh-leleh air liur....jenuh mop keyboard....huhuhu....cair....!!!

HaSue said... [Reply to comment]

McE > Kite kijam manje2 gitu jek E..ekeke...rasanya memang buleh nak bakar nih..apa kate E bakar ngan kaedah bain marie..mesti lembep cam kukus jek kang..ganache tuh bagi tekak kite x manis sesangat.manis2 gitu laa sebab coklat masakan tuh takde rasa..pastu balance ngan serbuk koko dan bahan2 lain..try laa eh.kalo takut termanis gak,letak sikit2 skali...tp susu pekat nih membantu ganache nih nampak berkrim di samping whipping krim.hee...

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Sheila > Kalo xnak dabel pinggang kak,bagi sue jek..akak kan rajin buat..hihi..budak2 kat umah nih suke jek letak topping bebanyak.. hehe

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > nak order berapa loyang love?hehee...cam tau2 jek sedap ek.. :D

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sedapnya sue....mmg sgt comel sbb ade lebiu2 kat atas..mcm sennag je resepinya..nnti leh cube...

HaSue said... [Reply to comment]

sis posh > diet tereksiden sikit jer..heheee...amik sikit2 jer tp kerap gitu.ahak :P

bintangku > pas makan kite diet sesama balik, nak?hikhik

blogresipi > i memang potong utk u tau ijan...u ngap je semua skali ye..mikael tu jgn u bagi tau..hahak

c-idah > dikau tak tahan ingin ku suapkan..sygnya dikau berada nun di kejauhan..jadi,sila laa buat sendiri resepi dah kuberikan...tapi jangan lupa hantar padaku sepinggan!hik hik

Kak watie > besonya kibod akak guna mop nak lap tuh.hehe

Hanim > selamat mencube hanim..eh?larat ke makyung nak buat nih?hehe..jage kesihatan ye ;)

Eliza said... [Reply to comment]

sue..akak dah cuber. rasanya mabeles tapi tekstur kek tak berapa jadi mcm sue punyer.

Teknik pukul memukul akak salah kot.Lenkali nak cuber buat lagik sekali. Neway, thanks sharing d recipe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...