Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, October 30, 2009

Tauhu Goreng Belacan

Susah juge nak nembuskan diri ke alam maya hari nie..
Agaknya line tenet overloaded kot..huhu.

Dah lama tauhu nih duk berkubang dalam esbok..
Tiba saatnya berkubang dalam kuali laks..siap mandi sauna dan mandi lulur bersama belacan lagik..ditemankan udang dan kacang panjang..
Kira berbaloi laa si tauhu nih duk tunggu lama dalam esbok tuh...
sibbaik lum menopoz..hehe

Kepada penggemar tauhu.try laa ..korang mesti suke punyer la..sedap,lagi2 kalo boh udang banyak2..kerekkk seyy!heheee
Resepi kopipes dari umah dayangjack..tq dayang :)

Bahan-bahan :
  • 2 keping tauhu (dipotong dadu dan digoreng separuh masak)
  • 2 batang kacang panjang (dihiris)
  • 6 ekor udang basah (dibuang kulit)
  • 1/2 inci belacan bakar (ditumbuk)
  • 3 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 2 biji cili padi (ditumbuk)
  • 1 sdt jus limau kasturi
  • sedikit garam dan gula
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan2 tumbuk dan cili kering hingga garing.
  2. Masukkan udang dan kacau hingga separuh masak. Masukkan kacang panjang dan tauhu. yg sudah digoreng tadi. Kacau lagi.
  3. Perasakan dgn garam dan gula barulah diperahkan dgn limau kasturi.
  4. Sedia utk dihidangkan.
Kalau nak ratah pun sedap gak nih.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

Cik N said... [Reply to comment]

waahh tauhu best!!
lagi2 kene gn belacan meleleh idung ;)

Sheila said... [Reply to comment]

hai Sue ni dah Sure kalau grg garing belacan tu behesin satu dpur hahaha sampai ke KL dgr haha nak se piring lauk tu ..x cukuplah lauk yg ade ni.... nice resepi

ain said... [Reply to comment]

sedapnya mkn ngan nasi panas2! terangkat!!!

HaSue said... [Reply to comment]

Cik N > nih kalo resdung agak2 laa nak makan banyak mana ek..ehehe

kak sheila > haha..kalo sampai bersin dasyat tuh kak sheila..hehe

kak ain > kalo ade udang,udangnya laa yg licin dulu ek..hehe

LOVE said... [Reply to comment]

Love nak sepinggan!!! uish! sedap kan Tauhu nih, love pun pernah buat...:)

geraugebang said... [Reply to comment]

sedapnyeer. tapi mesti mengenyam hidung lepas tu ek.

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE > nak sepinggan amik sendiri ye love...x pun buat sndiri pun xpe gak.hihi

kak gerau > hidung kite alhamdulillah,ok jek kak..hehee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...