Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, October 21, 2009

Popia Nestum Horlicks

Nenonggg2..tepi2...dah lewat nih!heeee...
Nih adalah siaran tertunda..
Semalam hari kebizian terlampau...plus,line tenet teramat lah parah sampai bukak2 blog pun x kuar seluruh 'anggota badan' blog..
Walaupun nih agak biasa jer bagi server cam aku kan,tp semalam geram tahap gaban laa sket sebab lum ader n3 tuu..hee..sian kak rosaliza tunggu umah sorg2.hee..mekasih kak!

Hari ni pun line macam agak mengong lagi..dan kebizian juge masih ade mengemas segala benda nih..huhu..ngalahkan Pehin lak rasanya..ahak :P
Apa2pun,mesej / komen sumer dah dibace dan akan dijawab sebentar lagi(hrp line ok)..
So taknak bebel banyak(walaupun dah banyak)..kite teruskan pada menu nih...
Semua tau buat ke?? Tak kott...ader yg tak tahu tuh..(ader ke?)...hehee..
Benda yang simple kadang2 kite boleh tak tahu nak buat gak...kan kan.. :P

Masa raya harituh tak puas makan..heheee...so beli 2 bungkus popiah...
Tuan hb tolong bukak kepingan popia tuh n aku gulung n langkah2 seterusnya..apa yang penting??!!kerjasama!!apa yang penting?!kerjasama..kate wonderpets!hehee...
Bahan2:
  • 2 bungkus popia
  • 1/2 cawan nestum*
  • 1/2 cawan gula pasir*
  • 1/3 cawan horlicks*
  • 2 sudu makan tepung gandum+sedikit air,jadi paste)-untuk melekat popia
  • minyak secukupnya(dlm 3 cawan) untuk menggoreng
Cara:
  1. Pisahkan kulit popia satu persatu
  2. Gulungkan dan 'gam'kan hujungnya dengan paste tepung.
  3. Setelah semua selesai digulung,gunting dalam 1 inci
  4. Goreng sehingga bertukar warna kekuningan,angkat dan toskan
  5. Kisar bersama bahan2 * menggunakan pengisar bahan kering
  6. Gaul bersama bahan 4 bersama bahan kisar semasa masih suam.
  7. Sejukkan sepenuhna sebelum disimpan di dalam balang dan boleh dinikmati bila2 masa..
Sedap jer ngunyah masa tengok tv nih...adehh..bertambah ke berat pasnih.takk2...kontrol2..(sedapkan hati sendiri)heheee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

ieda said... [Reply to comment]

dik sedapppp nya nampak kek choc tuh ...

bile lak nak cuba buat nieh

POSH76 said... [Reply to comment]

shedapnyer nak sikit....tak pernah tngk pun mende ni...

eriey said... [Reply to comment]

hasue..sdap popia ni..eriey pernah mkn ms raya haitu..hurmm sdap sgt..nk try laa buat hehe tq 4 da recipy..

ain said... [Reply to comment]

ala2 kuih batang buruk le ni!!! mesti sedapp!!

PUTERA2PUTERI said... [Reply to comment]

sue...anta mai kt akak ckit....nk makan je la...buat malasssss

HaSue said... [Reply to comment]

Kak ieda > gi laa buat kak..xyah kuarkan mixer pun..cuma kena keluarkan pengukus je..hehe

sis POSH > lahaii..ingatkn x pernah buat sendiri...rupanya tgk pun x pnh ek sis?hihi

eriey > sama laa kita suka makan popia nih..best je ngunyah kan...welkam n slmt mencube

kak ain > a'ah kak..ala2 btg buruk..hehe

Kak ieta > nak makan mai laa sarawak..nanti sue buatkan sebalang.hehe

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

sedapnya!!

faiezah yusof said... [Reply to comment]

Hasue...u guna gula pasir kasar blend ke guna gula.icing...mcm manis sgtlah...tu yg mana....ada bezakan rasa antara 2 gula nikan

faiezah yusof said... [Reply to comment]

Hasue...u guna gula pasir kasar blend ke guna gula.icing...mcm manis sgtlah...tu yg mana....ada bezakan rasa antara 2 gula nikan

Eita Yayang said... [Reply to comment]

nk order popia nestum+susu+horlick & kueh makmur inti kacang tanah leh whatsApp/sms 0137064346..hrga sgt brpatutan..tq=)

Fadzilah Wahab said... [Reply to comment]

mohon copy resepi ya..

Fadzilah Wahab said... [Reply to comment]

terima ksh.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...