Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, April 5, 2011

Gambar2 Sepanjang Perjalanan Ke Sibu..

Kitorang dah balik dari Sibu dah pun ahad lepas..tak jauh,2 jam lebih perjalanan dari umah jer..hii..macam gi melancong jauh bebeno jer kan..sampai ada yang ingat aku nih dari negeri lain tapi melancong ke sarawak ek?ahaks.. sori yer kalau ada yang konfius..hehe

Oh,ambik gambar2 nih dari dalam kereta aje..saja nak kongsi pemandangan sepanjang jalan menuju ke Sibu nih..tapi takde laa sempat nak amik gambar banyak2..sebahagian aje..
Jadi buat korang yang tak pernah jejak kaki ke sarawak tu meh laa cuci2 mata nengok gambar nih..

Jom tengok! korang dah tengok eh?aku lum suruh tengok dah tengok..bagus2..layan diri gitu..ekeke..

Gambar nih dah beberapa minit perjalanan dari simpang Selangau baru aku rajin sikit nak snap gambar..

Memang banyak jer selekoh2 sepanjang jalan..jadinya nak memotong tu harus berhati2,jangan potong kat selekoh jalan yer..iklan tak berbayo ini ditaja oleh JPJ

Selekoh lagi..berbukit lak tu..sebab tu keretapi takde kat sarawak..hehe

Fenomena biasa kalau ada kenderaan berat,pasti akan berbaris2 kenderaan kat belakang kan..huhu

Kenderaan biasa dijumpai kat sarawak nih adalah double cab.. :P


Kem pembalakan..


Ok,sepanjang perjalanan kalau berada di Sarawak ni memang tak sah laa kalau tak tunjuk rumah panjang kan.. dah tu aset utama sarawak pun.. buat korang yang tak pernah tengok tu..meh laa tengok..ni pun sempat amik gambar beberapa buah jer..yang sebelah kanan tak berapa nak snap..ada yang blur..huhu

Macam sekolah kan..hehe.. seronok tengok rumah2 panjang ni sebenarnya..ada pelbagai design dah sekarang..

Setiap rumah panjang ni dinamakan sempena tuai rumah(ketua rumah) masing2..

Bukan yg depan ni yer..yang belakang tu rumah panjang di atas bukit..

Ni sekolah ke rumah panjang?rumah panjang laa..hehe

Tengok nih lakk..biasanya rumah panjang ni standard laa kalau ada 30-60 pintu (keluarga).. ada yang lebih,ada yang kurang..


Yang nih berdekatan betul2 dengan jalan raya..

Yang atas bukit lagi..

nun jauh di sana..hehe
rumah panjang yang tak berapa panjang..

Cik abang,tepi sikit..nak amik gambar yang sebelah sana jugak..hihi

Err..yang nih aku muskil..bukan umah panjang nih..workshop kot..hahaha

Haaa..sibu tak jauh sangat dah! Kuching jauh lagi tu..kalau sebelum ni korang ingat bandar2 di sarawak ni dekat2 aje..think again..ngeee

Jambatan..di sungai batang oya

Rumah usang di tepi jalan

Aksi dalam kereta..takleh duk diam

Dah tau orang amik gambar..eksen2 lak dia..hehe.. Nih laa dak kecik yana.. ;P

Phewitttt!!serius beb!pestaim nak gi sibu katekan..dulu ikut dalam pewut jer..hehehe


Beg beroda yang 2 orang tu baru bangun tido...hehehe..zhariff tetap kontrol macho :P


Hero malaya 2030..hahah

Sambung balik tengok view tepi jalan..

Leh paham tak tulisan tu..aku pun tak terbaca..agaknya tulisnya tuh tokong cina laa kot..ehehe


Sebab kat situ tu,tokong cina..kalau tak silap aku antara yang terbesar di asia ke dunia ke..korang google sendiri ajelah..ngeee :P

Memang luas tau tokong tu..huhu

Iklan lagi..

Tak abis2 dengan hobi beliau..

Nih kem askar area sibu.. kak ilahjy..yang ni ke yang akak perkatakan itu?hehe..sempat snap sekali jer..

Nak sampai dah..nak sampai dahh..hehe

Sekarang belok ke sibu yer..kalau gi bintulu tu maknanya kita patah balik..huehuee..

Ok..dah sampai area Sibu pun..kat kawasan bandar tu sama jer macam bandar2 biasa..hehe..

Terima kasih kerana menonton..ada masa atau kelapangan meh laa jenjalan ke sarawak yer.. ;)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

27 Komen Di Sini:

umie said... [Reply to comment]

kmk g sibu juak ri ya..tp make jalan baru dari belawai ya..1 jam setengah jak ke sibu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

dpt jugak tgk pemandangan sepanjang jln ke sibu... nak tunggu sampai sana entah bila.. jangan2 tak kesampaian... maklumlah.. jauh sgt.. sekitar semenanjung pun byk lg negeri yg belum dilawat.. hehe...

izahdaut said... [Reply to comment]

dah dah..pening kepala aku.aku rasa cam berada dalam kereta jugak ngan ko bila tengok gambo2 ni. apa apa pun zhariff yang aku geram... eeeeeeeeee tak leh tengok budak cam tu.gigit pipi pastu menangis baru aku pueh hati...!!!

Saliza Shamsudin said... [Reply to comment]

TQ2..kami yang tak pernah ke sana nie...rasa macam jakun je...memang jauh kan nak pegi dari satu bandar ke satu bandar...kalau kat sini dari jitra nak ke alor setar 15 menit je..hahahaha...apa2 pun kalau ada benda2 yang menarik snapp le lagi ye..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

huhuhu dlm satu negeri pun jaraknya jauh bangat. ooo kalo ke kucing mcm nk blk klate jrknya, tapi dekat sikit, 450km dh sapa dpn umah

mekasih sue kongsi pic kat sini dpt gak tgk suasana kat sana, yg ntah bila nk sapa tu

comel2 n macho2 4 beradik tu

nOOrsha said... [Reply to comment]

Waahh...kuching over 400km lagi.. mau pitam aku dibuatnye... tak larat jalan jao sangat...hak ah la cam kate k liza, cam nak gi kelantan lak jauhnye.....huhuhu... aku setuju kate2 dah ijah,rase cam same2 nek kete ngan ko je..tp tingkap aku kecik la...teket ekonomi katenya..ekekeke....tingkap ko beso sbb ko teket ekslusip gituh...ahakz!~ ade ole2 tak dari sibu? ape yg best?? bagi aku sebakol ye..eheeheh

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

dah lama x g sibu werh....jom buat trip g labuan pulak..

HaSue said... [Reply to comment]

@umie
ohh yakah?tp mun dr kmk org sitok makin jauh laa mun ikut jln sia kn..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
aaa..tu laa kak..ni belum lg yg sebelah limbang,lawas marudi nih..hehe.tp kalo gi limbang tu kenal lalu brunei la...pastu baik terus gi labuan jer..hihi

chikadakbiru said... [Reply to comment]

tempat bapak saya bertugas dulu di kem OYa la...
dan disitu jugalah tempat ibu saya mengandungkan saya...setelah 5 thn tiada rezeki...tq sudi tepek gambar...:)

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
kalo ko ade sekali lam keta tuh xde chance laa ko nak menidokan diri..pasti ku paksa ko tgk umah pjg tepi jalan,pastu cuba cari nama umah panjang tu..skali dengan jumlah pintunya..hakhak..

sibbaik zhariff x byk karenah ms aku jd paparazi jap tu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Saliza Shamsudin
welcome..tq gak sbb sudi tgk perkongsian nih..smg bertmbh ilmu pengetahuan ttg srwk bg mereka yg x sampai lg..insyaallah ada rezeki nanti sampai laa sini kan..cuma x semua org ada peluang naik kenderaan darat..sbb jauh.yg x suka adventure mmg guna kapal terbang kecik tu aje laa..hehe..
insyaallah,kalo ade yg mnarik akan kongsi lg nanti.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
a'ah kak..gini laa juga lbh krg perjalanan kalo nk balik kpg..cuma yg ni mghala ke kuching..kalo balik kpg tu menghala ke miri.melintasi tatau n bintulu..hehe.. tq kak..nanti kalo akk mai srwk,bgtau awal2 yer..sng nk plan siang2 nk gi serbu akk ..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
kalo kite sumer nih duk dlm keta yg sama dan pemandunya adalah slh seorg suami kite,mau suh dier pakai earphone dgr lagu dulu..takut stress dgr bunyik org bckp gelak x henti2 kang..hakhak..

aku xde nyempat nak beli ole2 pun..lagipun nk beli ole2 apa pun aku x tau apa yg spesel kat sibu yg xde kat area lain di srwk nih..ko nak gambir swk ke?ada je kat sini kalo aku x silap..ekekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
labuan?haaa..jom2!tunggu zhariff pandai jalan boleh?ade gak aku nk kejo kan..mueehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
oo yeke?terimbas memori silam ek.. hsbnd sepupu akak dulu bertugas situ gak kalo x silap..tp skrg dah pencen kot..hehe..sama2.

nOOrsha said... [Reply to comment]

weh..gambir saraawak nak wat pe? wakakaka...nak buat ngonyel² ke hape? pedor molot weih..kikiki

Ayu Safieza said... [Reply to comment]

Hasue........wah3....komain sonok yer jenjalan...mood anak2 pun happy jer.....thanks for sharing....tak pernah sampai sane......Insya'Allah nak gak menapak......

Ayu Safieza said... [Reply to comment]

Hasue........wah3....komain sonok yer jenjalan...mood anak2 pun happy jer.....thanks for sharing....tak pernah sampai sane......Insya'Allah nak gak menapak......

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

sue..thanks sudi singgah'dapur' yg x brabuk 10inci :))) x dak focus nk update blog..huhu
tp sll lepak sini :))))) tgk gambar trasa cm ada kat sana..rindu dgn suasana cmtu :) apa local specialty dish kat sana eh?

Nieza said... [Reply to comment]

wahh bestnyer gi jln2 tu sue..nieza lum pernah sampai ke sibu lagi...tapi kuching dh sampai...menarik tgk gambar tu...dapat tgk gambar pun jadilah...:)

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
ahahahak..mana laa tau ko berminat ke kan..maklum laa nama ada 'sarawak' kat blkg tu..hihih..eh,gmbir srwk kalo masa sakit gigi tu ok laa jap.jd bius..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Ayu Safieza
nanti dah balik malaysia,boleh laa menapak ke sini ayu..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
special dish kat srwk nih ke del? cam umai,linut,mee kolo',pastu ada nasi lalapan..apa lagi eh..ada kena buang negeri kang)haha..aaa,ayam pansuh pun ada..tp lg sedap buat sendiri laa del..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
lenkali leh laa jejak gi sibu lak..tp balik laa dulu dari sinun..hehee :P

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

ehehs..sis HaSue,napa ko x cakap tunggu Zhariff pandai drive & dpt lesen jek.ekekekeke

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue,wah best lah jenjalan tuh,eh beg beroda xsekolah ke?Psstt kak baju dak yana pakai tuh sama sebijik jer ngan nana punyer,hihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...