Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, April 12, 2011

Resepi: Pizza Cepat Dan Mudah

..atau nama penuh resepi asalnya..QUICK AND EASY PIZZA CRUST


Selamat pagiiii..! Korang dah sarapan ke? ehh..belum sarapan dah ngadap skrin yer..bagus2...sama laa kita..hahak..
Jap lagi baru sarapan merangkap makan pagi dengan piza nih..godek2 malam tadi..sempat gak merasa separuh malam tadi ha..

Pizza yang aku buat nih memang serba kemiskinan dan amat kekurangan vitamin sebab masa buat tu baru aku perasan stok mix vege pun takde dalam esbok..hahah..bertambah2 sadis lagi bila tengok2 stok carrot pun takde.camana lak boleh abis stok sayur2an tahan lama nih kan..kebelakangan nih menikmati sayur hasil kebun tu je..tu yang tak ingat nak nyopping sayur mayur nih..
jadi yang ada pastinya hanya buah tomato yang segar bugar dari ladang itu laa aku campak dalam pizza tuh..ngeheee..


Mekasih kat mek ijah yang share resepi mudah nih..meh aku bagi ko sekeping zah..biar rosak diet ko..hah hah hah(gelak orang ja'at)..hehe..
Memang cepat jek godek2..tapi aku 'ter'peram gak doh tu sebab gangguan dari anak2 kecil di rumah nih..huhuuu..maksudnya,doh tu terpaksa aku tinggalkan kejap laa jugak walaupun sebenarnya leh jer terus bako sebab ada kerja yang memerlukan aku dengan segera..eceh,tu pun nak explain walaupun orang dah paham kan..haha..saja nak entri lagi panjang.. ;P


QUICK AND EASY PIZZA CRUST
source: allrecipes
source: Izah@izahdaut.blogspot.com
by:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

7 gm yis segera
1 sudu kecil gula
1 cawan air suam
2 1/2 cawan tepung roti
2 sudu makan minyak zaitun *Izah guna minyak masak je
1 sudu kecil garam

Caranya:
1. Dalam mangkuk sederhana, satukan yis dan gula dengan air suam dan biar yis berbuih lebih kurang 10 minit.
2. Kemudian masukkan tepung, minyak dan garam. Pukul hingga licin dan lembut. Biarkan 5 minit.
3. Bentukkan doh ke dalam pizza tray dan taburkan dengan topping kesukaan.
4. Bakor hingga pizza kekuningan. * Izah bakor pada suhu 180 selama 30 minit. >hasue bakar selama 20 minit jer sebab saiz pizza lebih kecil

Aku buh keju mozarella..keju nih yang kalo ditarik masa panas tu yang bertali2 tu haa..tapi masa aku makan nih pizza tuh dah menyejuk,jadi tak bertali sangat dah.ehe..
memang best jer mozarella untuk pizza2 nih..kalau takde keju ni,belasah jer letak slice cheese..ala,yang biasa makan ngan roti tu..yang segi empat nipis tuuu...
Psst,kalau aku malas menguli,memang roti segi empat tu je laa akan jadi base pizza..hahaha...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

16 Komen Di Sini:

Zaliedana said... [Reply to comment]

Amboi pepagi dah tayang pizza,nyamfah..Ayat org jeles..Meh sekeping nak rasa,byk lagi kan,xkan kedekutkut..Hihi..Btw resepi nih mmg da dlm list dah,mmg nak try gak nnti,26/4 ni kut baru nak try,hehe..

tun_telani said... [Reply to comment]

fuhh... mmg nyamfass... baru je duk terliur tgk piza kat izah (bese laa, skrg naik keta lembu..).. x sempat nk copy resepi lagi nih, dh nengok piza kt sini.. kiter org kampung tp, bekfes lempeng je, meh nk rasa sket bekfes pizza nih..

izahdaut said... [Reply to comment]

huhh diet diet...
sambil tengok sebelah mata...

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

erkk..teruja betol!..
korang duk tayang resepi yg best nih wat aku rasa nak resign je..kang aku resign kang bukak resoran lak gara2 cedok respi korang nih..huhuhuhhuuh

http://ryoazhar.blogspot.com/2011/04/mudahnya-buat-nasi-ayam.html

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
tinggal sekeping jer lagi nih..ce amik ce amik..heheee...owh,26hb ni hari spesel yer?phewitt

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
akak mmg dr dulu naik keta lembu..kadang2 kalo nasib baik jer baru lembu tu lari2 anak..hakhak..lempeng?sedappp tuuu..mintakkk

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
ce ko tutup mata..aku suap,nak??*misi menjahanamkan diet orang

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
haaa..bagus tuh..cuba ko resign dulu..pastu try berniaga..kalo x jalan baru ko apply balik..hahaha..mcm senang2 je kan.. ;P

Mas said... [Reply to comment]

wehhhh..ni kau yg makan ke...he..he..
sedapp tu..kasi aku seketul.....

chikadakbiru said... [Reply to comment]

ok ape...janji ade keju!!
itu pun dh terlebih bapak vitamin hi hi hi

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum..
Dapat berapa ketul yea kalau guna sukatan kat atas tu? Terliur ni.

kha said... [Reply to comment]

hmm..sedapnya.klu mntk confirm xdpt ni..layan mata je la.uhuhu

kha said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
kha said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Zuwairi Aiman said... [Reply to comment]

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

Ayu said... [Reply to comment]

Assalam sue,
wah ada piza crust yang easy kat sini ya..bolehlah cuba nanti..selalu akak gunkan piza crust CMG,..
budak2 memang suka piza nikan..thank you sue for the wishes untuk akak tu ya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...