Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 27, 2011

Resepi: Chocolate Souffle` .. (bukan solay..solay tau) :P

Mentang2 hari nih menu barat kan..jadi dessert barat pun kuar laa..
Nih first time laa aku merasa souffle nih haa..
Tapi tak berapa nak cantik laa kejadiannya..tapi tayang jugak laa kan..huh.. harus buat lagi lenkali nih..

Err..korang pernah dengar atau tengok tak souffle` nih sebenarnya? Aku sebelum nih pernah gak tengok..tapi aku ingatkan macam kek2 span biasa jer..heh.
Bila dah tengok masterchef dulu tuh..baru tahu souffle nih disebut soflay(ejaan baku) bukan solay solay~ citer kak limah tu yer....
Sebelum tuh aku ingatkan orang sebut cam nak nyebut shuffle tuh..jadi aku sebut sofel.. meh pakat gelakkan aku secara koir..hakhak. Sibbaik laa tak pernah ngoder kat restoran kan..kot2 nyebut sofel sofel..orang tak tau..rupanyer shouffle`(sila guna lidah peghanchis)ahak..

Amik resepi nih kat dapur kak nor..kak nor lak amik dari Ribbon n circus..pastu pokok pangkal resepi lagik korang klik jer link2 yang diberi..hee
Terima kasih buat semua ya..mintak ijin nak kongsikan di sini.. :)

Chocolate soufflé {Taken from myrecipes's Individual Chocolate Souffle}
source : Ribbon & Circus
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients;
Cooking spray ~ K.Nor gris dgn butter jer
4 1/2 tablespoons granulated sugar, divided-next time I'll used fine granualted sugar..
1 tablespoon all-purpose flour
1 1/2 tablespoons Dutch process cocoa-I used unsweetened cocoa powder + a pinch of soda
2 tablespoons fat-free milk
1/4 teaspoon vanilla extract
1 large egg white
1 teaspoon powdered sugar

Preheat oven to 350°.
Coat 2 (6-ounce) ramekins with cooking spray; sprinkle each with 3/4 teaspoon granulated sugar.
Combine 2 tablespoons granulated sugar, flour, cocoa, and milk in a small saucepan over medium heat. Cook 2 minutes, stirring until smooth. Spoon chocolate mixture into a medium bowl; cool 4 minutes. Stir in vanilla.
Place egg white in a medium bowl; beat with a mixer at high speed until soft peaks form. Add remaining 2 tablespoons granulated sugar, 1 teaspoon at a time, beating until stiff peaks form (do not overbeat). Gently stir 1/4 of egg white mixture into chocolate mixture; gently fold in remaining egg white mixture. Spoon mixture into prepared dishes. Sharply tap dishes 2 or 3 times to level. Place dishes on a baking sheet; bake at 350° for 15 minutes or until puffy and set. Sprinkle each soufflé with 1/2 teaspoon powdered sugar. Serve immediately.

** sedikit pesanan dr owner resipi. Kalau nak gandakan adunan utk menghasilkan 4 ramekin, JGN letak 2 sudu besar tepung tapi hendaklah letak 5 sudu kecil sahaja. Kalau letak 2 sudu besar tepung nanti adunan menjadi agak berat.

Huwaa..rasa nak nangis nengok huduh ghupenya nih..haiyoh..ni bukan silap resepi ye..tapi aku mesti ada silap mana2..hehe..tapi pengalaman membuatnya yang seronokkk!

Aku buat 1 adunan aje..dapat dua bekas..amik gambo pun secepat mungkin..tu pun tak sempat..haha
Aku tengok masa masterchef tu kate shouffle yang menjadik n terbaik harus dihidangkan segera masa masih membumbung naik tu sebab ia akan turun dalam masa beberapa saat jer..kalau aku tak silap la..kalau silap sila betulkan ye..tu yang whitney miller yang comel tu buat tuh kitorang lak saspen masa dia nak nganto ke meja hakim..hehe..
Best je nengok masterchef tuh kan..semangat nak masak2 n cuba resepi..masterchef malaysia nanti camner la agaknya kan..

Tapi shouffle aku nih cepat lak turun..sibbaik tak jadi peserta masterchef kan..kalo tak mesti dah nangis balik umah nengok rupa shouffle aku nih..ngeee
masa dibakar tu naikkk setinggi niii..syok giler tunggu depan oven..haha...*ayat jakun
Rasa memang dah sedap n lembut.. cuma aku buat tak cukup ringan ke ape..adeh.. pastu rupa tu macam bukan souffle` jer aku tengok..ngeee..

Terus terang aku bagitau,aku mencuba buat souffle` pestaim nih bukan teruja nak merasa,tapi teruja nak tengok kejadiannya..hehehe..

Selain kat link penyumbang resepi di atas tu,kalau nak tengok rupa souffle` dan apa sebenarnya ia nih..leh rujuk SINI dan tengok rupa souffle` yang jelas seperti whitney buat dan aku bayangkan,leh tengok kat SINI..
Oh,terujanya nak cuba lagi ni..heee..terbayang2 aku souffle` yang nak tumpah dari remekin..hurmmmm
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

sue, aritu akak buat gitu gak.. dah naik tinggi.. lebih dr 1" tinggi dari ramekin tu.. bila duk ayak gula atas, pastu shooting lagi.. mula la dia turun.. mmg asalnya naik membumbung tinggi gak.. tak kisah la sue.. janji sedap! tak suka ke? meh sini akak tulun perabiskan :)

NaDia CoMaNeCi said... [Reply to comment]

sofley...1st time dengar..hehe
nak try buat juga..

Ainnur Syamira said... [Reply to comment]

dah lama berangan jugak nk buat sue .. tpi tk mjadi2..confirm angan2 mtjenin.. akk tgh bermalas-malasan tahap maksimum.. nk ngoder kt mn mende ni eh.. huwaaaa.. kene belajo sebut dulu kan sue..

dZana said... [Reply to comment]

sory sue.. ainnur tu anak akk.. terguna dia punya pulak..

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

sue--
ayu nie tang coklat memang pantang.. sure nak terjah blog yang update ttg coklat2..
but souffle nie.. baru bagi ayu
apa kata.. sebelum ngap kita nyanyi
soley2....
hheheheh

cik cek said... [Reply to comment]

Salam sue...

Lama dah tgk gambo n belek resepi...almaklum je lah bukan makanan org kita...teringin jugak kak cek nak buat...lama dah berkeinginan nak buat...cuma kerajinan nak buat ape nama ni...kak cek nak sebut pun tergeliat lidah....lum dtg lagi...rasa dia camana sue ekkk...haa...mulala senyum2 tu...kak cek cam org jakun jugak ni...he he....anywat tahniah utk cubaan pertama....confirm pas ni cubaan seterusnya akan menyusul...kak cek tunggguuuuuu :)

Mas said... [Reply to comment]

sue...aku tak kira,....nak juga...
nampak sedapp tu..

CT Delima said... [Reply to comment]

Bila nak cuba ni erk.? kasi seru sikit semangat rajin kat kak ct sue... hihihi

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..dah cantik tu sue, kalo akk buat tah mcm mana lg kejadiannya. mesti sedap tu solay2

Nieza said... [Reply to comment]

uishhh sedapnya...org yg sini pun jakun gak tak pernah buat lagi...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...