Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 27, 2011

Resepi: French Loaf With Cheese And Tuna/Sosej

Menu sarapan ala2 barat lak kan..
Dah buat beberapa kali menu nih guna roti biasa atau roti perancis
Tapi aku n anak2 panggil piza roti jek..hehe
Hari tu,aku ada buat letak tuna,tomato n cheese..memang sedappp..guna roti biasa aje.. tak sempat2 amik gambo pun sebab masa tu kira ekspress punya sarapan..
Aku tak perasan pun rupanya ada kak anym kongsikan resepi buat gini..kalo tak,awal2 aku dah amik gambo dulu anto report..hihi..

Lepas tu kann,petang isnin lepas tu aku buat nih pulak..
Memandangkan stok french toast(roti perancis) nih ada..eh,sebenarnya aku nak buat sup cendawan tu..tapi susah nak carik cendawan dalam tin yang halal sekarang nih..so terpaksa pikir menu lain nak buat dengan roti perancis aku nih..
Sebab tu aku ingat ngan menu aku buat aritu dengan roti biasa aritu..cuma xde tuna je.
Pastu amik laa gambo..dalam paler otak nak aje aku buh tajuk piza roti perancis..hehe..
Nak post semalam..tapi lewat bersiaran macam tak best lak tayang di tengah2 hari..ni pun dekat tengah hari nak siap entri walaupun dari pagi dah bukak lappy..ngee <-nampaknya ter'post tengah hari jugak laa entri aku nih..haha

Tup2,semalam tengok mamahawa post kat FB..skodeng punya skodeng..nahh,sebijik cam aku wat..ape lagik..terus laa semangat nak post arini kan.. Kot2 leh bagi idea pada mereka yang lain untuk mencuba.. Tak sangka selera aku ngan kak anym ada gak kesamaan..kak nim,gimme pie!hihi..pai ayam plis~

Sedap la kan buat gini..idea nih datang bila nak ngabiskan stok roti perancis atau selera nak makan piza tapi malas nguli doh.heh..takde roti perancis,roti gardenia pun jalan..


Aku c n p resepi nih dari dapo kaknor jelah eh..hihi..sonang keroje den.ahaks.. mekasih kat kak anymz..kak nor..dan mamahawa juga..

FRENCH LOAF WITH CHEESE AND TUNA
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram n mamahawa
by:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin > kali nih hasue letak sosej diparut/cincang
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese >hasue pun guna mozarella
butter
>sos cili dan sos tomato secukupnya
>boleh tambah mayonis jika suka

Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato > hasue letak sos tomato macam nak buat pizza
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an.

Rasa macam dah letak cis tu byk2..tp mcm sikit jer..hehe.. kali nih letak sosej jek..kalo letak tuna memang kaya dengan perisa tau..sedap!

Ahh..yang nih request banglong laa..siap buat ayat sedih,'kempunan laa banglong kalo tak dapat makan roti gula kang..' huhuh..biasa buat guna roti biasa jer..buh marjerin,tabur gula n bakar. Kadang2 dia buat sendirik..hehe

Yang bestnya roti perancis nih,ia boleh dipotong ikut ketebalan kite suka..aku suka potong tebal sket..nanti dibakar..dier rangup tepi2 tu..lembut kat tengah. Wallahh~
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

Dayang Ctsha said... [Reply to comment]

nyaman nya sue...

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,sy pong slalu wat gini n letak daging kisar,wat guna loti gardenia jer..Roti perancis nih xpernah mkn la,ishk jakun sungguh kan,selalu duk nmpak kat giant,tapi sekali pong xpernah beli..Xnak ngendeng lah,coz dah mkn pizza bf tadi..

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Assalamualaikum
sdp kan buat cam ni kemarin akk buat pun pakai english br sekeping mkn..ringkas dan behasiat...

geez said... [Reply to comment]

Sedapnyee.... meleleh2 cisnyeee.....

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

sy punya cheese lebih ya.. hik2

Kak Sam said... [Reply to comment]

Bestnya. Hasue kalau ada resepi sup cendawan yang best kongsikan le. TEringin nak belaja buat aka makan sup sendiri.

HaSue said... [Reply to comment]

@Dayang Ctsha
maok?sekeping jak cukup laa kn?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
ade beza roti gardenia n roti perancis nih ct..try laa..ade org suke potong nipis..akk suke potong tebal sket..nak sng,potong guna pisau pemotong roti yg bergerigi halus tu ha..
roti nih mkn ngan sup pun best!

xnak ngendeng yer..bagus2..buat selalu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
waalaikumussalam..
mmg cepat je siap kan kak.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@geez
mari membaja lemak~..hihi..

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
nah amik sebuku cis..wat sendiri kat uamh ya..hahaa

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
ada je kat myr tu kak..nanti dah cuba sy wat tygn amal eh..hehe

K.Nor said... [Reply to comment]

akak dah 2x buat la sue.. eh dah 2x tayang kat blog :)

Mas said... [Reply to comment]

sue..meh kat aku 5 ketoi...
lapo ni...
sedappp wehh tengok cheese tu cair...

anymz said... [Reply to comment]

maceh sue sudi try buat roti ni.simple je resepinya tu..cara org malas wat b/fast gitu lah adanya..hehe.

Eh!nape tiba2 rasa sopan sgt bg komen mlm nih?...ni mesti kes tgk tilawah tadi..huhu

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

kt miri ada roti gardenia ek

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
best kan kak..ala2 piza gitu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
hahaha...kak nim bukan mmg sopan ke?hii

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
eh tertinggal lak komen ko mas.. a'ah mmg sdp je cis tu mencair..tarik time gigit tuh terasa spt model piza hot jap..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@syuhaila binti mustafa
Tak ada. tu perumpamaan untuk menamakan roti biasa..nak sebut brand biasa x femes or takde brand je..sebut roti gardenia semua leh imagine sebab ada je iklan kat tv.. :D

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Sedapnya roti perancis tu sue..meleh je cis tu yg buat lagi cedapp

suka juga ngan roti sapu gula n majerin tu..ranggup je nmpk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...