Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 20, 2011

Resepi: Cekodok Durian @ Durian Goreng

Selamat pagi semua..
Dah sarapan ke belum? Ke dah minum petang?hehe..
Meh jamu mata dengan durian goreng nih..
Sebelum nih pernah gak goreng durian nih..tapi seedless la,siap2 buang biji,senang nak makan..kira cam jemput2 pisang tu ha..
Wat gini best gak,macam cempedak goreng jer..
Durian nih pun stok frozen punya..ada baki lagi sikit..sikit je,tak banyak..kang aku kate banyak korang mintak lak..hahaha..kedekut tul..bini sapaa la tu..hihi..maklum la,sekarang darurat je nak dapatkan doyan kat sini..ngeee :P

Amik resepi dari umah kak ina@hana yang dah duk malaysia balik sekarang nih..bahagia la beliau boleh mamam durian puas2 kalo banding duk kat Jepun aritu..haha..tima kasih kak..mintak duyan 20 pokok..

RESEPI CEKODOK DURIAN @ DURIAN GORENG
source : Hana@hanamemories@blogspot.com
by:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

* Isi durian secukupnya - tak perlu buang biji
* *2 cawan tepung gandum
* *2 sudu besar tepung jagung @ beras
* *1 sudu besar gula
* * sedikit garam
* *2 cawan air - kurang lebih
* *sedikit pewarna kuning
*1 sudu besar marjerin < hasue tambah

Cara-cara

* Dalam mangkuk, satukan tepung gandum, tepung jagung@beras, gula, garam, marjerin dan sedikit pewarna kuning. Gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sebati. (adunan batter agak pekat)
* Masukkan durian dan gaul. Panaskan minyak secukupnya. Gunakan sudu dan goreng deep fry sebiji demi sebiji ke dalam kuali hingga keemasan/kekuningan,
* Angkat dan toskan. Sedia dihidang.

Isi durian nih tak tebal..kalo tebal macam best nak buat tempoyak lak kan..hehe


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

15 Komen Di Sini:

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Assalamualaikum selamat pg..dtg pagi nak sarapan cekodok durian yee kat cini pula... kenyang btul pagi ni dua rmh akk terjah..
td singah sat dapur izah dpt gak merasa 4 ketul... mmg sdp harummmm bau mulut ku pagi2 ni....

Mas said... [Reply to comment]

wehhhhh..meroyan aku ari ni..merata2 cokodok doyan..kau berpakat ngan ijahh ke......
nak minta compom dah abis...balik la...

izahdaut said... [Reply to comment]

ahak.. apekedehal... jom laga laga vontot..cemana sama lak ni..hahhaa..

jom kite eksen hari ni jom..lalalalaa

tun_telani said... [Reply to comment]

tidakkkkk!!!!!!!! hampir2 mroyan nih.. nengok 2 dapur sekaligus nayang cengkodok doyan..

K.Nor said... [Reply to comment]

mmg la dua org ni.. main pakat2 lak ya.. bak sini nak rasa 2 ketul tu :)

Anna Qawina said... [Reply to comment]

doyan ajer..sana sinin doyan..kang ko kent...t bau doyan ngan Izah tu..haha..nampak cam cempedak goreng kan..nanti jumpa doyan aku nk try gak..ko doakan ku dapat doyan>....kihkih..*tak aply kat big boss, tak dapat ler*

Jieda said... [Reply to comment]

alahai..sedapnya nampak.ni yang rasa cam nak beli durian skang juga he3

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue..
Arini byk rumah lah tayang doyan,hihi..Akak meh kita tuka ngan serimuka nak x..

kha said... [Reply to comment]

laa..rupanya duyan blh digoreng,baru ku tau..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

hehe...mekasih semua..cayang korang!
mmg besh je durian goreng nih..sila2 laa cuba yer..
x smpt reply komen satu2 nih..walaupun dah baca komen satu persatu..hikhik

hani said... [Reply to comment]

wahhhhhhhh...musin doroyan lom abis ke kak sue???
mai sepinggan..kat sini durian dah tutup ladang

Zuwairi Aiman said... [Reply to comment]

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

cik cek said... [Reply to comment]

Mesti sedap cekodok durian ni...arghhh...lapo...lapo...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..sedapnya tgk durian goreng tu..sedap[ ek sue rasanya..durian dh byk tapi tak lebih lagi hehehhe..anak2 akk suka mkn gitu je, tak sempat nak ngetest resipi

Aida Lela said... [Reply to comment]

bile dah musim durian nanti, boleh try buat :)

*nak tiru resepi kat sini tau .. hehehe. tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...