Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 7, 2011

Resepi: Super Moist Chocolate Cake (Chef Zubaidah)

Nih gara2 tergoda dengan kek yang ditayang amalkan oleh bakal besan aku yang jauh di port dickson nun..hahaha..pasni kalo kilo aku bertambah,aku nak salahkan beliau ajelah,bole gitu?ahaks..

Saja jer aku bagi nama super moist tu dari nama asalnya kek lembap kukus daripada chef zubaidah nih..dah ramai juga yang mencuba..
Hasilnya memang moist giler2 punya...tak tipu..aku pun buat versi bakar sebab malas amat nak kuarkan pengukus aku tuh.eheee..
Kalau alongroz bagi 5 bintang, noorsha bagi 5 bintang tambah 5 bulan extra, aku up lagik kasi 5 bintang ngan 5 bulan campur lagi dengan gerhana matahari bersama gerhana bulan..haa,amik!
Tu dari segi ke'moist'an dan kesedapan kek nih laa ek..

Tak cukup dengan itu lagi,aku mudahkan lagi bagi korang yang malas cam aku nak kuarkan mixer,atau belum ada mixer sendiri kat umah tu..kite guna handwhisk aje..kalau handwhisk pun takde,guna jelah senduk ke..apa ke..tu kalo takde gak,melampau tahap asbestos dah tu..baik beli aje kek nih dari kedai kek..muehehe..

Aku nak suruh korang bayangkan rasa dia sambil pejam mata sebenarnya..tapi kang,kalau korang pejam mata takleh nak baca lak kan..kalau yang kat opis tu bos ingat korang tido lak kang..huhu..
Dengan itu,korang layan ajelah gambar2 kek ceklat nih ha..gambar tak cantik tapi kek tu memang moist macam dalam gambar..

Aku suka ganache yang agak pekat,yang colek2 ngan jari pun sedapp tuuu.. ;P

Kek nih sedap lepas sejukkan semalaman dalam peti ais,keluarkan seketika baru ngap..lembut giler ko

Bak kate noorsha,makan sambil pejam2 mate gitu kan..sambil pejam mate,sesambil emmmmh..emmmh lagi menikmati keenakan kek nih haaa...cer cuba cer cuba!

Nampak tak tekstur kek yang lembut n lembap tu..bukan takat lembap dah..hampir lencun tuh haa..hehe..

Oklah,resepi di bawah ni aku olah sendiri dari resepi asal(rujuk link di bawah) yer..kek ni asalnya dikukus tau..
Aku buat satu adunan terus..kalau nak buat sikit,buat laa separuh adunan macam makcik2 berdua tu..hehe
Pastu kalau bakar jangan bakar lama2 sangat nanti tak moist..dah masak tu ok laa..


Boleh tengok kat dapur nOOrsha,izahdaut dan sapa lagi yang dah buat sila ketuk2 kibod tuh,bleh aku update link korang kat sini yer..

Nih c n p terus dari myresipi.com...dikongsikan oleh mama liana yang comel(liana comel,mummy dia pun comel..hikhik)

Apa2 pun,terima kasih buat semua yang terlibat dalam mempromosikan resepi best nih..

Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com
Olahan:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.

Penyediaan chocolate ganache:
Bahan2:
  • 150g coklat masakan
  • 65ml whipping cream
  • 1 sudu teh mentega
Cara2:
  1. Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
  2. Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.

Yummm..memang cedapp woooo..!

So,besan..agak2 kek ceklat nih leh wat satu dulang hantaran laa nanti ek..jadik 23 dulang berbalas 21 yer?hihih..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

33 Komen Di Sini:

Wattie said... [Reply to comment]

Salam HaSue,
Sedapnya nampak kek ni......anak2 suka sangat

Bee said... [Reply to comment]

femes tul kek chef zubaidah nih, kena buat gak nih!!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@Wattie
waalaikumussalam..
anak sy,banglong paling suka kek ceklat ni..hb lak kureng sikit..hihi..
tapi untuk kek coklat..resepi nih mmg mabeles!

HaSue said... [Reply to comment]

@Bee
kena buat jugak kak..jangan tidak..hehe..

Nieza said... [Reply to comment]

wahh..nampak pun tau sedap ni moist jer...teringin juga nk buat ni...tapi baru jer nk mendietkan diri ni...abis rosak dh diet...hehe

Nieza said... [Reply to comment]

wahh..nampak pun tau sedap ni moist jer...teringin juga nk buat ni...tapi baru jer nk mendietkan diri ni...abis rosak dh diet...hehe

Erani Zuhran Mohd Nor said... [Reply to comment]

arrgggghhhh.... next week berat tambah 2kg sebab kek ni nanti...kalau jadi buat ler

Mas said... [Reply to comment]

amboiii....aku baru nak n3 kan kek ni....
kau lagi awai....he..he..
perhhh..sedapp betoi la kek ni...lembut lembab jerk...................
aku suka.....

Ayu Safieza said... [Reply to comment]

Hasue....wohoooooooooo balik jenjalan dgn semangat memsak berkobar2....caiyok2....I looooikes......nanti citer lagi tau...:)kek cekelat ni I lagi looooooooooikes.........moist nye images tu.....arghhh...tak tahan....

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

akak, kalo sukatan cwn ada x.. :(

Wanieyra said... [Reply to comment]

sedopnya....ira baru je buat kek coklat, takkan nak buat lagi...huhuhuhuhuhu

inaku79 said... [Reply to comment]

eh, kt sini pun ada jgk kek ni... td tgk kt dapur izah. mesti cuba ni klu dh bg byk bintang tu...hehehe..

dZana said... [Reply to comment]

akk pun dah prnh cuba buat kek ni sue.. mmg moist n sangat sedap..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue nak kek cekelat ckit,nmpk mmg moist betoi,,Dahla ganache duk leleh sakan tuh..

izahdaut said... [Reply to comment]

nak sikit..aku nyer kek dah habis.. sambil semput2 bernapas diruang udara yang sempit..ngahaha * u know lahh khann.. -ayat tambah bara..

aizura said... [Reply to comment]

mmg sodap kek nie...lgi2 dikukus... sy slalu gak buat kek nie tp klo blk umah mak.. hehehe.. ukan aper kat umah mak lengkap la peralatan hehehe...

nOOrsha said... [Reply to comment]

clap clap clap!~ aku gumbira menengok hasil mahsil kek cekelat ko ni besan... aku punye mane? yg sepotong tu ke? cehh.. ape kedekot ko nih.. aku nak seloyang la.. gi wat balik skang.. kalo tak turun 10% hantaran.. tak jadi wat kat hotel.. wat kat dewan skola jer.. ekeke

tun_telani said... [Reply to comment]

oooo... mentang2 laa kiter nyer intenet cam siput sedut, x kasi notis miting nk wat kek nih yer... dh terlepas ketapi nih.. ish ish.. sbb tiket ketapi pon dh sold out (tuu.. kak mas gi amik tiket last td), so kak sue sila hntr kek seloyang ke bintulu yer.. xyah kasi kat mek jah n mek sha (hahaha.. kasi nama br kat kak noorsha)..

lina_pg said... [Reply to comment]

nampak tersangatlah moist kek coklat mu ini sue..terliuq akak tengok

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..rasa mcm dh komen tadi..sedap n moist le kek cokelat sue tu, kalo umah akk ni pasti tak smpt msk peti ais sue.

amboi cerita 2 sebesan lak...serasi gitu, sama2 pandai amik gambar n pandai msk2, ank menantu dok rilex tunggu mkn heheh

Zuwairi Aiman said... [Reply to comment]

Salam kunjungan, jgn lupa singgah ke blog saya ;)

Anonymous said... [Reply to comment]

Dah try semalam, best gilerr.. esuk nak cari bahan untuk mengcup kekkan pulok... hmmm x sabar rasanya.. terim kasih kepada empunya resepi..

wani said... [Reply to comment]

sis, whp cream tu yg mana yer?uht ke non dairy?tq

HaSue said... [Reply to comment]

@wani
utk topping ni rasanya x kisah nak guna yg uht atau non-dairy.. yg ni guna jenama value pride je.hehe

Anonymous said... [Reply to comment]

kak macam mane nak baking? suhu berapa? gune api bawah atas? urgent kak. tinggal nak bakar.

HaSue said... [Reply to comment]

@Anonymous
sori dik(nama apa ye?)
akak baru buka blog ni...sibuk nak raya katekan.dah masak ek kek aritu?
kek ni biasanya dibakar api atas bwh..cuma kek lapis je perlu biasanya bakar api atas.. :)
suhu lak biasanya 170c..hrp dah berjaya membuatnya

Rdimple said... [Reply to comment]

salam ha sue,

nak tanya skit.. tepung hong kong tu tepung ape yer??

Anonymous said... [Reply to comment]

whipping cream tu pakai jenama ape?

Anonymous said... [Reply to comment]

whipping cream tu pakai jenama ape?

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam nk tanya kek coklat moist dgn coklat ganace ni leh tahan bpe lama kalu ktluar?

Anonymous said... [Reply to comment]

Tumpang tanya.kalau tak nak pakai electric mixer boleh tak?

--BudakBaruBelajar--

siti said... [Reply to comment]

Hmm chef kenapa coklat saya tu tak cair yee, dlm bape minit lps saya sapu atas kek tuu, dia punye coklat terus cair

siti said... [Reply to comment]

I mean terus keras, tk cair puun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...