Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 21, 2011

Resepi: Super Moist Eggless Chocolate Cake

Oh..terlewat mengentri hari ni..agak sibuk menguruskan badan keperluan anak2 yang merengek2 lebih dari biasa sebab kurang sihat sikit nih..biasa laa bila anak lebih dari seorang ni kalo sorang selsema pasti ada yang terjangkit sama..
Nak BW n membalas komen pun slow2 je nih..huhu

Oklah,takmo bebel pepanjang..resepi nih pun dah menyinggah banyak dapur dan banyak komen dah mengenainya..hehe..
Jadi buat korang yang belum buat lagi tu..sila2 laa godek2 sendiri yer..ala,tak payah guna mixer pun haa..jangan laa malas2..(padahal sendiri pun baru je buat..haha)

Sesi merasmikan acuan silikon yang bersaiz loaf pan biasa tu..sesuai untuk adunan kek ni atau kek2 biasa yang penuh tu,acuan nih sesuai la untuk separuh adunan..korang paham tak ayat aku nih?hehe..kira ngam2 la untuk keluarga kecil.. :D

Memang moist jek kek nih...rasanya pulak ada iras2 kek belacan sarawak tu..ke sebab aku buh nescafe sikit..hihih..

Terima kasih Dayang Jack yang berkongsi resepi nih yer...dan terima kasih buat rakan2 blogger terutama kak nor dan ramaiii lagi yang promote resepi nih gak..aku berjaya gak tahan puasa dari mengekek untuk beberapa hari..yeyy! :P

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

* 1 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
* 2 sudu besar susu tepung
* 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
* 1 cawan gula perang
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco>hasue buh sedikit serbuk nescafe
* secubit garam
* 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
* 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Takyah topping2 dah rasanya nih..walaupun anak aku request buh topping,aku nekad tak buh gak..heee..'rajin' tul kan! :P

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

34 Komen Di Sini:

leen hussain said... [Reply to comment]

memang nampak moist sungguh sue... nak cuba gak ler nanti..heee

anymz said... [Reply to comment]

waaah..lawa arrr cekelat nih..rasa cam cekelat kan?..
apa daa punya soklan..haiip..jgn ngata2..dosa..hahaha

Nieza said... [Reply to comment]

kelakor lak bila baca mcm belacan sarawak tu..hehehe apapun kek ni nampak sedap harus dicuba nanti...:)

Nieza said... [Reply to comment]

oopsss silap sue..bukan belacan betul yer...kek belacan rupanya yg ko maksudkan tu...adehhh rabun lak mata ni baca kali ke-2 baru nk faham...ekekeke

ummi_khalish said... [Reply to comment]

wah..sungguh menyelerakan..kena cuba ni untuk besday khalish nnti...tq kak..

Mas said... [Reply to comment]

sue..aku suka kek coklat ni..
sedappp...
nak seloyang..he..he,.,.
ni kes telur dah abiss ke sebab kau buat puding, baru kau nak buat kek coklat ni..muahaha

Anna Qawina said... [Reply to comment]

wooo..aku pong buat gak td..cuma lom mkn lg..hehe....

Chik Mimi said... [Reply to comment]

wah dah landing kat serawak yer sedap sedap i likeeeee

HaSue said... [Reply to comment]

@leen hussain
sila la cuba kak leen..jgn mintak2 eh, jgn mintak2 lak..jgn malu2..hihi..

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
cam tau2 jer kite nk ngata nih..tak jadi laa nak ngata kak anim tu bertanya ada makna..nak ngendeng kek ceklat laa tuh..eh,terkeluar lak ayat ngata kak anim..ngeee

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
adeh..jap nak gelak..hahaha... *terbayang lak rasa gigit belacan yg dipotong2 nih

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza lagi skali
ooo..silap yer..biasa,bace guna gear no 5..tu yg terus berdezup tu..hihihi... kek belacan sarawak tu gabungan rasa nescafe n coklat gitu la lbh kurang..eh?ada org tanya ke?apsal lak auto explain nih...ngeheee...selamat mencuba nieza..
sibbaik bace 2x kan..xnak baca kali ke 3 ke?ekeke...lawak la nieza nih

lina_pg said... [Reply to comment]

nmpk pun tersangatlah moist kek mu itew..ada belen lagi tak?akak ni malas beno nak mengkek

HaSue said... [Reply to comment]

@ummi_khalish
sama2..cuba laa yer..khalish mesti suke...bila besdaynya tu?

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
ahahakk..ampeh jek mas nih..ayam aku xmoh bertelo dah..aku suh teran kuar telur yg lain lak..ahaha..adehh..
ko nak ke telur tu mas?kot2 ko nk wat puding ke kn..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
baik ko xyah mkn terus..anto je terus ke sini yer..hihi..

K.Nor said... [Reply to comment]

akak dah 3x la sue.. smlm buat lagi.. tiap kali buat k.nor letak mocha paste .. ermmm syedapppp :)

cun loyang baru tu :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Chik Mimi
tak sempat mati enjin pas landing dah tinggal cikit kak..nak ke?tak pyh laa kn...takut x cukup..heee :D

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
jgn mls2 kak...kang oven merajuk..hihi..nah amik sepotong kecik..opp jap nk sukat,takut lebih dr 2cm..hahah

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
nanti blk kmpung br buat lg kot kak..sbb ade niece yg alergik telo tuh leh laa dia mkn kek ceklat puas2 nanti..hihi..kat umah ni bglong paling gemor kek ceklat nih..1 adunan nih dia laa mkn 2/3..hehe..sedap2!

cik cek said... [Reply to comment]

Tgk rupanya je pun memang dah nampak moist....lum rasa lagi ni...emmm...tak pelah nanti senang2 kak cek nak jugak try buat ni...

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Hai Sue npk lembab2 basah ye kek ni..cam sdp je.kelembutannya..leh lah masuk list..Sue buatkan akk kek holicks hahahhah..

Kjee said... [Reply to comment]

kalau tengok orang buat cake atau muffin atau apam, kjee sedih sangat. nak buat tapi penghuni rumah kjee tak berapa suka. hanya suka carrot cake. kalau kjee buat cake atau muffin, nanti yg makan kjee jer. bahaya tu. huhuhu

Naz said... [Reply to comment]

Assallamualaikum sue..
Hehehe... Sue, berjaya tahan puasa dari mengekek yer.. Tahan puasa dr makan kek..berjaya tak??? Tp kek ni mmg sedap kan..

Kak Sam said... [Reply to comment]

La ingatkan belacan tadi.

norlie said... [Reply to comment]

sue..akak pun buat semalam jugak tau..

izahdaut said... [Reply to comment]

mek...da tayang dah ye semalam kek ni..haha..aku baru terhegeh2 nak edit..memang cepat la ko.aku mmg tak sempat la melayan bebudak ni..fasa fasa yang meletihkan..fuh..pulak yg kecik tu aku tengah training cerai bfeed.lagi la banyak merengek..canner kek ni? ok? kiki

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Cantik kek tu Hasue! Pinjam mould jap! Heehe

umie said... [Reply to comment]

kak sue...nak mintak resepi...

aizura said... [Reply to comment]

sedapnyer... alahai kek coklat maoist..

Ummi said... [Reply to comment]

HaSue, waaaa apasai wat separuh jek...xpun leh kasi akak lg separuh..betul laaa x sayang akak nih..huhuuu..nak balik laa..merajuksss! ^__^

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..mamg jelas nampak kelembapan dan kebasahan kek ni...tapi dia mcm padat sikit ek sue...

Jiya said... [Reply to comment]

perghhh... nampak moist betol. leh tempek kat muka wat scrub x ni? ekekekeke! ala sue.. aku tumpang makan ja la. kalo aku buat kek asal coklat ni, tak ramai peminat kat umah.. sedey aku.. sob sob sob

Mas said... [Reply to comment]

sue, nk tau sukatan cawan tu utk cawan besor mana ek sebenarnya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...