Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, April 25, 2011

Sleeping Zhariff..with his 1st toy ever..hee ;)

Assalamualaikum..
Dah minggu baru pun..sikit lagi nak hujung bulan April..ini bermakna,3 hari lagi zhariff akan menganjak usia ke 5 bulan..belum meniarap pun lagi..takpe,kalo ikut kakaknya yana dulu,takdenya nak niarap sangat..niarap pun ala2 askar gitu..tu pun kejap jer..merangkak pun dia skip..terus meniti2 dan bertatih pastu berjalan ..hehe..perkembangan setiap anak2 nih tak sama..jadi jangan risau sangat kalau ada yang terlambat sikit..yang penting kesihatan mereka ok..kecuali kalau lambat sangat tu,kena jumpa doktor gak laa kot..

Hari ni alhamdulillah,zhariff nyer selsema dah ok sepenuhnya..tips nak bagi budak2 ni mudah baik demam selsema adalah dengan memastikan tidur yang cukup,lebih pun takpe..
Meh tengok Zhariff tido..macam takde keja je aku amik gambo anak tido kan..hehe..

Oh ye,in case korang tertanya2 adakah aku biasa tidurkan anak2 ni kat buaian jer..jawapannya tidak ye puan2..aku biasakan anak aku dari kecik nih tidur di buaian(seawal 1 bulan ke atas),atas tilam,kat riba,atas katil bayi dan kalau boleh aku nak aje biasakan mereka ni kat mana2 aje.. asalkan bukan tepi jalan atau tempat2 memudaratkan laa,kan.

Sebabnya keperluan setiap tempat tidur tu sendiri berbeza..ni pendapat aku laaa ekk..jangan bandingkan dengan pakar kanak2 lak..
Contohnya kalau aku nak anak tidur lebih lama,buh je dalam buaian..jangan henjut kuat atau sepanjang masa..dah dia terlelap,hentikan..tidur mereka biasa lebih lena gitu..
Ada masanya aku biar jer dia tertido kat riba lepas menyusu..haa,ini berguna di masa tiada buaian seperti masa keluar rumah..atau semasa dalam kereta ye..lagi2 selalu jalan jauh nih.. naya ko nak angkat buaian buh dalam keta..adeh

Lagi satu, malam2 kan,jangan biasakan sangat tidur dalam buaian..ulit atau baringkan atas tilam..sampai mereka terlelap..nanti kalau kena duk hotel,tak laa jadi masalah nak angkut buaian semua..ataupun jangan nak atas riba aje..lenguh makcik!
Jadi biarlah flexibel..dengan ini..anak cukup tidur..mak nya pun tak susah sangat dalam apa jua keadaan..
Walaupun begitu,memang lah semuanya bergantung kepada mood n keperluan anak pada waktu tu jugak kan..faktor cuaca juga mempengaruhi..rasanya ibu2 harus cuba memahami anak2 sendiri..
Aku nih pun ngah latih anak2 sendiri agar menyenangkan satu sama lain..hehe..
Aik?dah panjang aku taip rupanya yer..apa2pun tu cara aku laa,nak ikut ke tidak tu aku tak memaksa laa yer..so far,alhamdulillah..ia banyak membantu.. :)

Dah,meh layan zhariff tido..

Ambik gambar nih sebelum aku angkat n tidurkan dia atas tilam..tengok2 syok lak dier peluk toy dia tu..

Aksi dak kecik masa tidur ..

Nih keadaan biasa bila bayi tidur..kadang2 senyum..kadang2 cembeng(nak nangis),kalau ikut orang tua,uri nya punya keja tu..menyakat dia dalam mimpi..huhu

Nih pesen muke apa plak nih..

Mimpi apa laa agaknya senyum meleret2 tuh..

Aik..tak abis2 lagi mimpi beliau yang menggelikan hati tu yer..hehe

Gambar kat bawah nih pulak gambar pagi tadi,pas ikut hantar budak2 sekolah..tak sempat mandikan dia dah merengek nak tido balik..sebab bangun awal sangat..huhu

Kejap je nak tidurkan dia kalau dah ngantuk sangat tu..


Tiba2,ada orang menggrill apa ntah kat luar umah nih..repair paip bocor kot..tu yang zhariff tersentak tu..kacau daun tul..hehe

Haa..kan dah terjaga..

Aiyarkk..terbuat aksi juling lak..kakaka

Haaa..baru betul,tengok kamera..hehe

Weeeeheee..sukanya dierr..sengih sampai nampak gigi gusi..hihi..
Dah zhariff,meh mandi mehh..muchukk2..!hehe

P/s:aku suke cium bayi kecik2 nih..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak Sue,suke sgt tgk pic zhariff senyum tuh,encem,dahla da lesung batu,eh pipit,muehehe..Pstt sy pong suke sgt cium ank2,tambah time diorang bangun tido,best sgt bau diorang yg bayi nih,gomol pong mcm xpuas jer..Geram toi..Tambah yg pipi tembam2 nih..Akak,a"ah pernah gak dengaq org tua2 kata uri duk acah la,erm mcm2 sejauh mana kebenarannya Wallahualam..

izahdaut said... [Reply to comment]

grrrrrrrrrrrrrrrrrr..
geramnnyerr aku.tetibe terasa nak beranak anak kecik sekarang jugak.aku mmg giler budak besor ni. kalau dah besor anak aku sekarang ni mendatang kan baran je.hahaha.. aku memang suke budak kecik la..geramnya tengok dia senyum. zharif ni mesti jenis mudah senyum gelak ngekek kalau agah kan? anak aku yg kedua tu serius.susah nak senyum.anak aku yg abg tu senang. semua org suke dia masa kecik. duk gelak je. suke la aku tengok zhariff gelak dlm mimpi... aaaaaaa... geram nyeeeee

Mas said... [Reply to comment]

aku pun gerammm ni tengok zhariff tu...
rasa nak beranak lagi lak....
comeiiiinya......
pinjam zhariff jap....

salju_ungu said... [Reply to comment]

Hi sue salam kenal!

comel nya baby zhariff time tdo bole senyum! Mcm ank jepun. :)

Kjee said... [Reply to comment]

wajah2 Zhariff yang cukup menghiburkan. macam ni nak tinggalkan sekejap pun tak sanggup!

NanieKhairani said... [Reply to comment]

arrrrrr geramnya tengok.. sangat comel laa.... :)

tun_telani said... [Reply to comment]

ala ala.. tomey nyer.. meh auntie pinjam jap buleh? hihi... tu toy tu mestu jd bantal bucuk dia tu.. makin bulat jd mkn comey. nasib baik masa selsema tu xsurut kan badan dia. anak sedara tun sorg ni, asal demam sket je terus nmpk kurus. eh eh.. ada lesung pipit laa, buleh kawan ngan auntie tun nih. geng lesung pipit. haha

ShidaGhazali said... [Reply to comment]

ololo...comel nye zharif...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, akkp pun suka gak cium dak tecik hehehh..yg lum mandi pun suka cium gak, busuk2 n macam2 sikit..namun bby tetap sedap je bau walaupun baru bangun tido kankan..

suka tgk zhariff gelak tawa riang ria gitu, emm telinga lintah tu sama ngan amani bunyi pelik n kuat sikit laju je buka mata.

Akk pun sama sue, letak buai, tido kat pangku, tergolek gitu, malam kat katil belayar ngan mak2 sekali heheh.

eh akk rasa sue lum tgk n3 amani karaoke heheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

salam sue...
gerammmnyer tengok budak kecik ni..... budak besar ni tengah sedap nak gomol2 ni.. walaupun tak mandi pun wangi aje bau budak kan...

nur easy said... [Reply to comment]

comel betul dia..;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
Dari tadi akak bukak page reply komen nih tak tertaip2 lak..hehe..

mmg besh je cium dak kecik nih sbb lum bermain lasak lagi kan..lgpun masih nyusu je tu yg bau besh je..cuba kalo dah makan macam..bau peluh pun macam2 je..hihi..

biasa laa ct,org2 tua nih ada2 je reason untuk nyedapkan ati kan.. ;)

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

betoi lh akak, best kn bau baby.. :) sy rsa Zharif dia mimpi dok nyusu kot.. tu yg senyuum lebor je..anak sy pon sebya dgn Zharif, cuma ank sy awal bln 11, Zharif hujung bln 11.. :)

Jia said... [Reply to comment]

ngeeeeeehehee....aku lak yg senyum meleret nengok daktecik nih senyum penuh syok...waaahhh, dh ader soft toys hiyaa...kiut lagik! huisshh, xsabo aku nak compipi waris keturunan termuda nih (fakta adalah betul pada tarikh ia ditulis! HAHAHA...) wehhh, balikkk pat!! ehee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...