Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, April 8, 2011

Resepi: Kek Pisang Goreng

Kalau ada stok pisang masak kat umah tu tapi tak tau nak buat apa,meh try resepi baru nih pulak..
Tengok kat umah kak fiza a.k.a kak sofea aritu,pastu nampak kat umah mak buyong sorang tuh lak..jadinya rasa teringin nak mencuba tu membuak2 ..nampak cantik je kejadian kek diorang..di samping tu,aku memang nak mengurangkan stok pisang tu..nak kata nak abiskan,ada lagi beberapa bijik..nasib korang laa kalau pasni ada kuar menu pisang lagik,kan..hahaha..

Pada pendapat aku,kek nih sesuai sungguh untuk mereka yang suka kek gebu2,yang naik2 gitu..tapi kek nih boleh tahan lembutnya..sedap dan ada kelainan...aromanya semasa dibakar memang best!agaknya hasil daripada menggoreng pisang tu laa kot..hehe..kalau guna pisang lemak manis mesti lagi best kot..


Resepi asalnya mengikut kata kak sofea nih adalah daripada Kha,selongkar dapur kha tak jumpa pulak...jadi kopipes dari umah kak sofea je lah...resepi di bawah nih aku edit sikit ikut cara aku buat kek nih yer..untuk rujukan di hari tua.. terima kasih yer kha,kak fiza dan anna qawina(sila sebut intonasi arab) kerana menyebarkan resepi nih..hehe

KEK PISANG GORENG
Sumber : Khazaini Khalid
By : Sofea@after6am & HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

250g pisang emas@ lain2 pisang
4 biji telur
3/4 cawan gula castor
2 cwn tepung gandum ~ayak
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonate
1 cwn minyak suam ~guna minyak goreng pisang tadi.
1/2 sudu teh esen vanila

Cara:

1. Pisang digoreng sebiji2 hingga perang gelap, angkat dan sejukkan sebentar.Blend bersama minyak masak.
2. Sementara itu,putar telur dan gula hingga kembang & putih.
3. Kemudian ayakkan tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit sambil gaul perlahan menggunakan kaedah kaup balik.
4. Akhir sekali tuangkan adunan yang dikisar tadi.
5. Tuang dalam acuan yang sudah digris dan dilapik baking sheet dan bakar 160'c -40 min @ sehingga masak(bergantung jenis oven). -hasue bakar lebih kurang 30 minit sahaja pada suhu yg sama

Tips dari kak fiza-
  • selepas masukkan minyak dlm adunan tepung, jgn diputar terlalu lama sbb nanti kek bantat.
  • Jika tidak cukup minyak lebihan gorengan tadi bolehlah campur minyak yang belum digunakan untuk mencukupi sukatan

Kek ni memang gebus jer..menurut kha,dia belajar kek ni kat kelas masakan dan cikgu yang ajar tu kata kek ni laa yang biasa dijual kat kedai2 tu ...betul tak puan Kha?hehe..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 Komen Di Sini:

Anna Qawina said... [Reply to comment]

ni tgh prektis sebut nama sendiri ala-ala arab nih..hikhik...ko tau tak masa bakar tu kan semerbak kan baunya..aku dok intai2 dpn oven sampai panas membahang muka aku..hahah..shhhh...

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
aaa..dah betul dah sebutan tu..hihih..
tu laa..semerbak jek baunya..kalo guna pisang lemak manis lagi best kot kan kan?

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue, akk baru je menhabiskan stok pisang semlm buat roti pisang, kalo buat ni bestt gak. cantik je kuning kek tu sue

tapi pas ni dh kurang lah menu kek umah akk, byk kolestrol dok betapa ni, akk buat ujian darah ari tu, lain2 ok...kena diet betul2 dah ni huhuhu

tapi bila tgk kek tak dpt nk tahan perasaan hehehe..esok baru nk stat diet

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

mula tu ingatkan goreng pisang ngan tepung, rasa cam pelik je nk buat kek, rupa2nya goreng gtu je...bagus la idea blogger ni kan

td dok membebel tak tertulis apa yg nak di kata heheh

Naz said... [Reply to comment]

Salam Sue..
Rajin membaking.. Kat rumah tu bnyk peminat kek ye..
Sedap la nampak kek sue tu.. Rasa mcm nak buat.. Mana satu nak buat ni.. kek coklat nak buat kek ni pun nak buat...

Mas said... [Reply to comment]

kek lagi....ni kau memang niat nak menggoda aku ke ni...
wehhh..pisang tu goreng dulu....
macam best jerk resepinya...
tunggu aku petik pisang dulu baru boleh buat...
tengok kek kau tu gebu lembab jerk....
jelesssss aku...
kau tak nak pelawa aku ke sue....

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
apa khabar?
Tak tau camana pisang goreng jadi kek. Rupanya digoreng camtu, kemudia blend. Wah! Saya bayangkan mesti semerbak baunya. Juga moist rupanya. Memang tak rugi mencuba bila ada pisang nanti. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikumsalam kak..nih pun buat nak ngabiskan stok pisang tp lom abis2 gak tu..hehe..ada sikit lg..kalo x berapa rajin wat jemput2 pisang je laa kot..

jom laa kak kite diet sama...makan ttp makan..diet ttp diet..haha..

sama laa,ingatkn pisang goreng tu yg jadi kek..saspen jer kan..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Naz
waalaikumussalam kak..
kat umah ni mmg suka kek..cuma selera jer x sama..ada yg suke kek ceklat...ada yg x suke..nak kek yg gitu gini lak..menu itu ini..haa..ni kes nak ngabiskan pisang terus ajelah cuba resepi nih..hehe...mmg best je kak..sesuai bawak gi surau atau gi majlis2

inaku79 said... [Reply to comment]

menarik kek ni. lain dr biasa. mmg kena cuba. alamak, dh pnjang masuk list ni, hehehe...

nOOrsha said... [Reply to comment]

sedap ke?
agak kalo tambah coklat cip lg sedap kot kan..
aku ni asik makan kek jer
ko punye pasal la ni (tetibe nyalahkan ko.. hehe)
dahler skang kat klinik, mase wat monthly cekap dhira aku kene amik measurement badan tiap2 bln
die nak tengok btol ke bf mommies blh kurus dlm tempoh nyusukan bb tu...
harus aku pakai korset nak gi ngukur tu nanti..ekeke
eh, kek ni kalo pisang tu kite goreng ngan butter lg wangi kot kan..hihi/.
mandai2 aku jer..pepon mmg nampak sedap tuh...

cik cek said... [Reply to comment]

Sue ...resepi menarik ni...kak cek amik resepi dulu ya...
Memang nampak gebu dan moist kek pisang ni...emmm..nyum2...

tun_telani said... [Reply to comment]

ish... tgh duk membilang berapa byk kek dh yg mek sue ni buat seminggu nih... ada timbang x kt umah tu??? xde?? meh tun kasi penimbang satu. bukan wat timbang bhn wat kek ye.. wat timbang lemak2 yg terkumpul sbb makan kek byk ngat.. muahahaha~~~ (terserlah kedengkian dlm komen ku ini.... kak sue! org tgk diet nihhh, suar ketat ni, salah sape?? )

kha said... [Reply to comment]

betul3x..mmg lah kha xbuat lg.mse dlu buat xde blog lg..ni plk xde stok pisang lg..nk ada mcm mana blkg umah byk kera,blum smpt tuan umah nk wat kek kera dh rembat itu pisang..agak2 sue,logik x alasan tu?kihkihkih

mamazieza said... [Reply to comment]

hmmmmm esok.. lusa.. tulat leh gi beli pisang.. pastu .. sempat ke nak buat kek ekkk.. hehehe

something very different yang mesti kena cuba.. bilaaaa?????

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

salam sue..
ya ampun...cantik berseri kek pisangmu..
lapor nyer pepagi nie......jam 4.30 pagi mana nak cari pisang?
wah!!!!!!!!

Sofea said... [Reply to comment]

sue..alhamdulillah, jadi elok je akak tengok kek tu..rasa mcm nak buat lagi la..tapi baru je mkn..kang muntah ijau lak org2 dlm rumah ni asyik mkn kek je.! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...