Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 13, 2011

Resepi: Blended Orange Cake

Seperti yang dijangkakan,entri nih adalah kesinambungan daripada entri sebelum nih yer...kek yang pertama keluar dari acuan silikon itu..rasa seronok lak ngetest2 acuan silikon biruku itu..kalau rajin pasnih kuar lagi laa menu kek atau apa2 yang leh guna acuan silikon..haha..

Kek ni aku buat sempena nak membalas dulang hantaran bekas yang dibagi orang cucur udang aritu..kita nih macam dah adat laa kan,orang bagi tu tak sedap je nak anto bekas kosong..kecuali orang bujang yang tak reti masak ler..kan..hehe..ada orang bujang yang terasa tak? :P

Kek nih femes amos jer kat myresipi.com sekarang nih..meletup2 dan berderettt jek org nganto report.. masa kak lina_pg try aritu pun aku dah nak cuba,tapi masa tu stok buah limau mandarin jer..(bukan tak leh dibuat kek..tapi sedap dimakan begitu saja..sedor2 dah abis)pastu tengok kak rosaliza pun dah try.. masa ke Sibu aritu sempat laa beli limau nih..ntah baper sekilo lupa lak..ingat nak berpuasa buat kek beberapa hari..tapi sebab teruja nak mengetest acuan silikon dan nak membalas pemberian jiran tu..aku godek2 laa kek nih..

Cara membuatnya tuh sama cam aku buat kek pisang yang biasa aku buat tu..cuma pisang tuka ngan oren jer..pastu bikarbonat tuka baking powder..jadi buat yang nak try ke pisang atau buah2an lain,rasanya takde masalah..betul tak kak fida?hihi..apa salahnya kalau nak buat eksperimenm kan.. ;)


Kek aku nih macam terlebih gebus lak..kat umah ni kek gebu2 memang kurang sket...lenkali kalau nak buat lagi mungkin akan kurangkan baking powder tu..sebab suka kek yang agak padat tapi lembut..haaa,masing2 selera sendiri so sendiri ejas yer..hehe..
Tapi rasa kek nih memang best..sedap jek..betul tak tipu..memang terasa je ke'oren'an nya..


Aku kurangkan sukatan gula kepada 1 cawan aje.. tu pun terpulang kepada selera yang buat yer.. bagi yang takde mixer...kek nih memang sesuai sangat untuk korang cuba..
Agak menarik tu sebab oren tu dikisar sekali dengan kulitnya..dan hasilnya kek memang tak pahit, pedar atau yang sewaktu dengannya..

Terima kasih buat kak fida yang kongsi resepi nih..leh tengok resepi asal pada link yang disertakan di bawah yer

Blended Orange Cake
Resepi:Kak Fida@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

* 1 bji buah limau
* 1 cawan minyak
* 2 cawan gula halus > hasue guna 1 cawan aje
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren

Cara-cara

1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.


Senang jer nak buat kan..kejap je dah siap..sesuai sekali untuk menu minum petang atau sarapan pagi..nyumm..selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

23 Komen Di Sini:

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, tadi klik2 acuan silikon lagi, alih2 terhidang kek oren pulak, rezeki petang rabu heheh

Sedap kek ni tak muak rasanya, a,a sue akk pun perasan sama ngan resipi kek pisang sue tu, cuma tukar soda2 sikit je

emmm best tu dapat sepotong

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

uiii...limau pun ko kisar ye..dasyat ko nih sis..huhuhuhu..

Mas said... [Reply to comment]

haaa..kan betul aku cakap kek oren...
kasi aku sikit...he..he....
aku tahu ada lagi...jangan kedekut ngan aku....

nOOrsha said... [Reply to comment]

iyolah tu pose buat kek....kekekeke..aku gelak kan jer..meh sini kek ko ni cam sedap jer..ni yg gune silikon bra err...mould tu ea? hehe

izahdaut said... [Reply to comment]

pose buat kek? muekekekekee...gelak lagi gelak kan dia sha..kikiki..

oo kek oren ek..aku cam terkonang2 kek durian jek ni..muekeke.. nak jugak.beli oren dulu

Nina said... [Reply to comment]

i dah tengok this resipi posted on FB and this cake is actually on my top list... lepas tengok kitak posted it again, i will definitely be baking it this weekend :))

Yat Maria said... [Reply to comment]

Sue

senang jer bahan2 dia & nampak sedap lak..nanti akak nak wat jugak ni..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikumsalam kak..
baru balik dri melatih budak2 main hoki ke?ekeke..
a'ah..rezeki akak laa nampak gaya tuh..
yeke,perasan gak akak rupanya yer..kite perasan masa nak masukkan bhn2 dalam blender..hihi..

amani ada ikut x tuh..meh sini nak cubit beliau..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
dasyattt..mmg dasyatt..aku ingat ada pahit2 sket..rupanya tak pon..ko cube laa bro..sonang yg amat

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
oit mas..ko ade teka kek oren ke tadi?macam takde jer..ke ko teka lepas ko tau kek nih kek oren..miahaha.. mana ko tau ada lagi nih..hakde hakde*mulut penuh mkn kek oren..ngahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
kakaka..ampeh jek minah nih..kalo ade silikon bra tuh ko nak buat acuan bungkus nasik lemak buleh laa..keskeskes..uupps..sila pastikan anda 18thn ke atas..i remaja lagi ni..iskh2..kak noorsha ni x senunuh tul..*tetibe panggey akak..kekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
oiit..oitt..apa gelak2 nih..tak baek tau gelakkan ai yang inesen nih..hihih..

cer ko try..kalo ko suke kek gebus tu xyah laa kurangkan b.powder.. kat umah ni yg gebus2 kureng sket..tp rasa mmg best..orangey gitu..ko paham tak maksud dier tuh..terasa keorenannya laa tu..hakhak

HaSue said... [Reply to comment]

@Nina
u try laa nina..nanti share laa hasilnya camana yer..hrp kena dgn ur selera ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Yat Maria
a'ah kak..mmg senang n berbaloi2 utk dicuba..hehe..slmt mencuba kak

hani said... [Reply to comment]

wah wah wah...cantik punya beratur kek tu...curik kang..!!

tun_telani said... [Reply to comment]

adoiiii.. tensen! tensen! tinggal ketapi.. bila pulak mek sue dpt acuan silicon nih.. jeles nih... nk kene rewind few n3.. sambil2 rewind n3 tu, meh bak sini kek 2-3 ketoi..
ehhh.. lupa tgh duk kukus kek masam manis akak atas dapur tuh. harap2 jadi laa..

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Salam nak tukar kek gan kek neslo akk..psti nyam nyam rasa kek oren ni..dah sermerbak baunya.... nnt leh le try bwt....

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Uish, sedapnya nampak kek ni Hasue! Boleh terasa ke'oren'annya! ahahaha ;)

lina_pg said... [Reply to comment]

sedap tu kek oren,mmg terasa keorenan kek ni kan sue?ada lagik tak..bak sni sket ngan acuan silicon baru tu sekali ye ahaks

Nieza said... [Reply to comment]

ni yang wat teruja nk buat juga ni hari tu tgk kak lina buat kek oren ni sampai 2x.sure sedap ni..masuk list dulu..haha bg panjang list dulu...hehe

nk jwb soalan sue tadi..ikan keli kat sini yg frozen jer import dr siam tapi bolehlah nk mkn tu..my hubby pun tak mkn keli.nieza jer suka.

Kak Rose said... [Reply to comment]

wah silikon mould tu keja keras la ari ni ya...nak rasa sikit kek yg terasa keorenan nya tu, mesti sedap kan...

Mario said... [Reply to comment]

my fav cake...

umi's cup cake said... [Reply to comment]

hasue, kalau tak ada oren, buah peach boleh tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...