Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 13, 2011

Pertama Kali Menggunakan Acuan Silikon?

Entri ini mungkin berbaur kejakunan sedikit jadi buat yang dah biasa guna mould silicone tu,paham2 laa k..ahaks

Sebenarnya bukan baru2 nih aku dengar atau tahu pasal penggunaan acuan silikon nih di arena masakan atau baking2 nih..cuma,aku macam tak berapa berminat laa nak guna acuan lembik nih untuk buat kek,agar2,puding dan sebagainya..
Lagi satu,bila tengok harga,macam lebih best kalo beli bekas nonstick jer..ehee..yang aku ada selama nih adalah berus baking silikon tu aje..tu pun sebab...tak tahan tengok sebab comel sangat! Tak pernah guna pun lagi..ngehee..

Tapi bila tengok sana sini me'nyilikon'kan dapur masing2,keinginan tu mencuba tu pun ada juga..rembat laa beberapa biji acuan kecil..tapi tak guna jugak..ngeee..
Macam tak konfiden jer nak bakar acuan yang sebijik macam getah sekerap biasa tuh..
Pastu kan,bila gi soping lagi baru2 nih..sempat jugak merembat lagi acuan silikon nih, atas sokongan cik abang..hahahaha..camner tak sokong kan..asyik putar balik pusing pusing belek2 area tu aje..ngahahaa..paling tak boleh tahan tak beli adalah sebab warna acuan tersebut..sila salahkan pembuatnya yer..bukan pembelinya..keskeskes..cantik ko..kaler biru okeh..gegege.. :P

Baru2 nih Che Mat Gebu (link n3 tu kalo jumpa nanti aku update)ada buat tayangan amal pasal acuan silikon beliau..tima kasih laa cik mat sebab entri cik mat tu laa membuatkan daku terus bersemangat menapau balik acuan silikon nih sekaligus menggunakannya.. lepas tu ada tauke silicone payudara bakeware dari luar negara nih yang selalu aku tengok buat entri pasal silicone bakeware nih..kalau ada peluang gi la jenguk umah dia kat melbourne tuh SINI yer..dia duk obersi,tapi asal malaysia..sengal pun boleh tahan tu..haha..

Bercerita pasal 1st time guna nih..aku rasa aku dah betul laa cara guna semua..sebab try guna tu malam tadi,pastu baru baca tips dari TTM tuh pagi nih...yang aku tak buat jer adalah rendam dalam air suam tu..yang lelain semua aku buat seperti yang beliau cadangkan..hehe..
pastu aku nak tambah ni,kalau nak simpan acuan silikon nih,sebaiknya bungkus dalam bekas plastik supaya habuk2 bersusah payah sikit nak masuk..nanti nak cuci pun tak laa rumit sangat..betul tak?:D

Masa nak bakar tu anak aku yang sulung(banglong) risau jer tengok.betul ke nak bakar nih?tak ke cair nanti..?aku pun kata kat dia,nanti kalau cair,banglong yang cuci oven nih,okeh?banglong pun mempersoalkan kenapa dia harus cuci sedangkan mak yang bako..muehehe..saje jer gertak budak tuh..bayangkan laa kalo harus cuci getah cair dalam oven.. :D

Meh tengok hasil baking2 menggunakan silikon nih..yang takde acuan silikon lagi leh laa skodeng2 kat kedai bakingware berhampiran anda yer..*saje nak jangkitkan virus kat korang yang lum guna tu..hehe


Yang kat atas tu acuan silikon..yang kat bawah tu melamine..bukan yang mahal2 pun yang biasa2 aje..tu pun terrr ikut balik satu ketika dulu..siap peluk lutut merayu2 nak ikut aku balik tuh.. <- cerita rekaan semata2


Kek aku nih agak merekah lak..mungkin sebab suhu terlebih..tapi aku dah guna suhu rendah dari biasa..tak pe laa..bukan di situ point kali ni..ehehe..sila fokus kat acuan silikon tu ye..hihi


Belum sempat sejuk beno pun masa aku bukak nih..excited tuh lebih2 lak..haha..biasa laa..pestaim katekan..hikhik..

Kat sini aku nak kongsikan tips yang aku amik(copy n paste) dari blog TopsyTurvyMum yer..TTM,izinkan tak nih?ko x ijinkan haku hangkut jugak..muehehe..Terima kasih atas perkongsian tips nih yer.. ;)
Buat korang yang tak jumpa jugak silicone bakeware nih,sila2 laa order dari dia..aku pun tak tau camne..nak tahu lebih lanjut..sila terjah blog beliau kat SINI(klik)

Cara Menggunakan Silicone Bakeware: [Tips dari TopsyTurvyMum]

1. Cuci bersih2 sebelum guna, rendam dengan air suam dulu pastu basuh guna sponge dengan sabun. Sponge lembut jgn guna yang keras. Setiap kali nak guna pun cuci dulu sebab dia senang perangkap habuk.

2. Sapu jugak dengan minyak atau marjerin atau butter walaupun manufacturer kata tak payah. Jangan ambik risiko.

3. Ada yang komplen shape dia lari . Memang la sebab dia lembik. Cara untuk mengatasinya, letak silicone baking pan tu atas flat metal baking tray dulu. Lepas tu baru isi cake batter. Angkat flat metal baking tray tu sekali masuk dalam oven.

4. Kalau untuk cupcake, muffin atau yang ada character mould tu, silalah kurangkan suhu oven 20C dari suhu dalam resepi. Sebab dia cepat masak.

5. Cara senang nak keluarkan, terbalikkan dulu kemudian twist sket2 sambil tekan bahagian tengah.

6. Boleh juga jadi acuan agar2 atau aiskrim sebab boleh simpan dalam fridge dan freezer juga. Suhu yang dibenarkan boleh check kat silicone yang korang beli tu. Biasanya antara -40F hingga 500F.

Haa..jangan lupa juga tips tambahan aku bagi tuh..*nak jugak menyelit kalau nak best,buh dalam bekas plastik(selepas dikeringkan) semasa menyimpannya yer..senang sikit kerja mencuci..terutama jika korang jarang2 sekali menggunakannya..

Ada tak kawan2 yang nak tambah tips penggunaan atau penyimpanan atau apa2 laa nak dikongsikan di sini?sila2 laa tinggalkan komen korang yer..terima kasih


Hasil pertama menggunakan acuan silikon..bestt2..jakun betul la kan.hehe.. :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

39 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue..aku pun tak de lagi acuan silikon ni...
teringin gak ...
nanti kene cari tg betul2 berkenan..he..he..
senang yerk sue guna acuan ni...
tengok kek kau tu cantik jerk bentuknya...
wehhh...asyik cakap pasal acuan ni jerk...tu kek apa tu...nampak sedapp jerk...

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
tuh laa mas..aku pun baru try guna nih..ada pelbagai pesen gak acuan nih..ada gak yg bentuk tray tu..acuan kecik2..leh tengok kat blog mat gebu atau TTM tu..aku nak bg link pun berzaman tunggu loading carik ni ha..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

ops mas..lupa aku jawab..kek tu akan ada entrinya kemudian..hahaha.. ko nak teka ke kek apa tu mas? :P

Suzi said... [Reply to comment]

acuan silikon pun bervirus juga ye hasue...hehehe...
akak ada gak beli beberapa acuan masa kat adelaide dulu...tapi jarang sgt guna kecuali acuan muffin. tak tahulah kenapa.
tapi acuan silikon ni mcm2 warna...tu yg buat geram, meriah dapur kita jadinya hehehe.

thanks for the tips tu....

CT Delima said... [Reply to comment]

wahh.best2 siap bagi tip segala..esok lusa mahu sambar gak. tak kiralah dia nak tekup kat lutut ker kat muka ker k.ct nak gak. nak menangis sampai kuar air mata biru pun k.ct sanggup beli ni sue..hahahaha

hani said... [Reply to comment]

kak sue,
saya suke kejadian lepas masak...berbunga bijik mata tgk...yg letih time nak masuk dlm oven...aiyoooo..!!! menari2

chikadakbiru said... [Reply to comment]

bape hengget erkk acuan tuh?

izahdaut said... [Reply to comment]

kire ko kuar kan kek tu dia melondeh skali la acuan tu ye..tak dapat imagine.aku rasa cam plastik lembik je..tak pe..aku tengok kengkawan demam silikon dulu ler.. erkk silikon tuk menda lain tak beli ke mek..muekekeke

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam Sue.. huh sama teruja bila membaca.. dialog dalam hati sama cam (banglong) x cair ker.. tang warna tu.. huh sendiri mau hingat sangat menarik.. setakatni x der n x pernah jumpa lagi.. akanku cuba jelajah nanti he he he he

izahdaut said... [Reply to comment]

aku teka kek durian lah.kiki

K.Nor said... [Reply to comment]

sue, akak tetap gris acuan ni tiap kali nak guna sbb tak nak amik risiko kek melekat..rasanya sue guna yg cosway kan.. sama cam akak punya.. kaler biru jugak!! :)

K.Nor said... [Reply to comment]

owhhh benda alah ni yg merayu2 memeluk lutut aritu ek.. yg antu mak limah ikut balik tu ek.. hihih

HaSue said... [Reply to comment]

@Suzi
virus sihat ke arah kemodenan takpe kak..hihi..

haa..tu laa pasal..aritu masa nengok xde lak kaler biru..xde laa beria sgt..ni ade lak kaler tu..mana bisa thn..mmg kalerful,mcm2 warna ada..menggoda jiwa raga tul..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@CT Delima
hahaha..lawak laa kak ct neh.. sambar kak jgn x sambar..harus teruja je bila melihat kat kedai kang..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@hani
dah cuba tips no 3 tak? ke masih menari2 gak?hehe..hasil lepas masak mmg best kan..pastu bakar pun lebih kejap dari guna bekas biasa..

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
rasanya tengok tempat gak kot..yg nih akak beli sekitar rm20 je..tak tau laa murah ke mahal ke..tapi sebab biasa beli bekas aluminium atau nonstick jer..macam agak mahal laa jugak..haha..yg kecik2 cinonet tu akak ada gak rembat dier jual rm4.90 sejibik..leh servay kat area CB sana..kot2 harga lain2.. kalo yang branded2 tu mahal laa kot..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
ye betul..puan boleh rujuk gambar yg ke tiga yer..(tunjuk guna ibu jari nih..sopan katekan..haha)
silikon nih cammana nak explain yer.. cam getah tayar beskal..gitu laa kot..hehe..tapi takde bau laa..
jangan lak ko try guna tayar beskal wat eksperimen..haha..
tapi nak cuci pun senang jek..nak simpan pun sng gak..x perlukan area yg banyak..

yg silikon mende lain tu x hengen laa..i original okeh..kakaka

HaSue said... [Reply to comment]

@HALAMANKU
waalaikumussalam erma..
memang saspen jer..tapi bila dah siap bako tuh mmg teruja sesangat..hehe..
nanti try laa skodeng2 kat area erma..ntah2 murah je kot?hehe

Puteri Salju said... [Reply to comment]

hoho.. slalu gak skodeng silicon bakeware nih... tp bila pk takut cair x bli pun.. duk skodeng jerk lah..

Kak Rose said... [Reply to comment]

eh.. kira murah la tu... ari tu kak rose tengok kat Empire, acuan yg cam tu harga dia 59.90 tau! brand tescoma. muffin tray yg 6 biji pun dah 49.00 entry kak rose kat sini... http://seripayaku.blogspot.com/2011/04/silicon-bakeware-jom-cuci-mata.html

sori, siap iklan lagi... nak kasi dia peluk lutut ikut balik!

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

eh.menda ni yg lembik2 tuh kan...murah sgt harganya

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply to comment]

'kejakunan' Hasue dah sampai pd akak ni, lagi tak penah tengok yg real sb che abe akak mmg jarang bw gi kedai2 seumpama tu..
hantor ler ke KK, tayang je kt blog buat org terlior pulak...

Wanieyra said... [Reply to comment]

cantik juga bila bakar dalam bekas tu ye....tapi tak berapani nak cuba. buat dlm loyang biasa pun terkial2 nak bakar...

anymz said... [Reply to comment]

huhuhu..huwaaaaaaaa...
akak lagi jakun.nengok pun tak pernah..kalau ada nengok pun tak tau pulak yang itu silicone...sob3..sedih tau nih..

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
adehh..tergendala lak mreply komen.. kena gak kat komen ko lappy aku kong..ngahaha..
salah2 tekaan ko tuh..not even close..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
a'ah kak..kite gris gak..cuma cam main2 jer gris..tak sekata..x beria cam nak menggris acuan biasa..ala kadar gitu..sebab nak ngetest separuh2..haha..
kat atas tu saje je tunjuk acuan tuh flex,walaupun boleh jer buat cam acuan biasa kan..hehe

bukan beli kat cosway nih kak..kat kedai supermarket biasa jer.. biru gak?best2.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
hahaha..nih laa antaranya tuu yg nak ikut balik umah aritu tuuu..pastu ada lg anak2 dier dan kazen skali..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Puteri Salju
kalau sah2 dia kata silikon kat situ,sah2 x cair nyer..jgn bakar lebih daripada 230c(leh carik n3 mat gebu pasal silikon nih)

TopsyTurvyMum said... [Reply to comment]

Salam Hasue:)

Wahh...demam silikon dah dia hehehe..Senang je kan takyah tunggu sejuk nak keluarkan.
Kadang ada jenis yg 1st time bako dia ada keluar bau getah, tu yg kena rendam air suam cuci betul2 dulu elakkan bau getah tu la. Kalau takde ok la tu.

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rose
wahhh..kire separuh harga tu kak..mesti nanti dier buat sale dier kurgkn sikit harga semua org berebut..padahal mmg harga murah pun..hehe.. pekedai amik kesempatan dgn mmbawa brand diorg kot kak..huhu..dah tgk kat blog akk td,mmg byk pilihan tu..kat sini ade bbrpa pilihan jer..x byk..
yg sy punya nih x branded pun..asal ado..ngeee..

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
yer betul!berapa hengget kat sana hah?

HaSue said... [Reply to comment]

@~~zAnAfAhMi~~
che abg x bw,apakata akk yg bw che abe akk ronda2 area bakeware tuh..hehee... kat sana byk kedai bakeware x kak?

HaSue said... [Reply to comment]

@Wanieyra
kata org,belum cuba belum tahu..hehe..leh cuba untuk menambah ilmu di dada iera..yg bestnya nak simpan tu mmg x memerlukan ruang beso

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
haha..sengih bace org kesedihan nih..takpe kak..bkn akak sorg je jakun nih..sama laa kite..tp kalo acuan lompang getah tu..jangan dibako lak yer.walaupun iras2..hihih..
yg silikon nih dia lembik2 jer..tengok demo kat gambar ke tiga tuh..pastu biasanya kat packing dia ada bgtau laa yg tu adalah silikon.
dah2..jangan nanges yer..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
waalaikumussalam..
ooo..ada jenis ye..sibbaik yang nih x berbau..hehe..memang best je guna mende alah ni..tapi untuk kek lapis macam xleh kot sebab banyak pergerakan..jap nak angkat kuar masuk aben kan..hehe..thanks ye kongsi tips

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

x sampai seploh hengget pun...yg pasti x free la.hahaha

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Tadi dah baca2 n3 sue ni, tapi kasi peluang org lain komen dulu heheh

Akk pun jakun gak sue kalo acuan2 lembik gini, cam tak percaya je boleh masuk oven tu, ptt la banglong fikir gitu, kalo akk pun gitu gak fikirnya

kalo letak agar caya lah heheh...byk sikit peten kek nnt, comel je nampak kaler blue gitu

Nieza said... [Reply to comment]

best guna silicone bakeware ni..nieza memang selalu guna pun...senang nk keluarkan kek tu...kalau buat puding guna tu lagi senang rasanya rega kat Msia lagi murah kot...tapi kalau kat sini kalau rajin pi tgk time sale tu ada la murah pernah beli 1 yg reganya rm25 jer.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

hehe..akibat tgk chef mat gebu ada..saya terpengaruh.br cuba beli yg muffin punya.sedang dlm proses memasak.sgt gementar dgn hasilnya.tp saya wat apam dulu.gerun nak bakar.takut cair.jakun kan saya?huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...