Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 20, 2011

Ikan Bawal Sweet & Sour..

Selamat tengah hariiii..makan apa untuk lunch?
Meh ngadap ikan bawal masak masam manis nih..sweet n sour nih adik beradik la ngan masak merah kan..
Nih memang menu peberet sesangat kat umah nih kalau nak masak ikan bawal..takde ikan bawal,ikan kerapu atau yang sewaktu dengannya pun jalan..
Dari mak bapak budak sampai ke budak2 nya semua berselera je makan..hehe..

Nampak sudu interprem tuh..tu bukan prop atau lakonan tuh..saja je la orang tu nyakat aku ngah tonggang tonggek amik gambo tuh..huh..tapi tengok cam ok la pulak kan..tu yang masuk je gambo nih..err,agak2 ni pun aku kena bagitau ke ek?hahak..

Daun sup tu..well,u know..ahaks..tak main laa yang beli2 punya..takut ada baja kimia..ieee..takut!*cakap beso,mementang ade hasil kebun sekarang tu kan..haha...

Nampak tak isi ikan tu..best giler nih...hemmm

Eh..aku malas nak ngarang ayat nak buh resepi nih..korang semua pandai masak kan kann..aku nih versi simple yang amat..tapi sedap tu jangan cakap la..taip jer.. Sedaappp sehingga menjilat kuali gitu..takyah cuci pun takpe..haha..ceridak lalu..kate orang sarawak..ngeee

Pastu cam biasa,letak laa jugak tomato segar..ehem2,dari ladang jugak..tapi takleh cakap beso,sebab pokoknya dah nazak dan menanti hari jer untuk tumbang..huhu..
Tapi letak tomato memang best jer..lagipun tomato nih baik untuk kulit..selain leh buat jus,leh buat skrub muka..tapi aku tak pernah try lagi..ngeee

Yer..tomato baik untuk kulit..jadi,melentur buluh biarlah dari rebungnya..ni ngah paksa zhariff makan tomato nih..hakhak..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

16 Komen Di Sini:

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,oklah tuh jimat sabun,tenaga n air,xyah basuh koli,jilat ajer,haha..Nyamfah msti si tomato n dun sup nak inteprem gak..Pic plg last tuh,nnti nak cll teledera,bgtau da mak budak tuh sumbat ank dia ngan buah tomato,hihi..Mmg nmpak sedap pong ikan tuh,patut lah licin,hihi..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

Sue, husband akak paling suka mnyakat time kita nak amek gambo.. msti ada satu gbr yg brsudu tu tapi biasanya akak tak pilih ar gbr tu... rumah akak kalu bawal suka msk kari, sweet sour utk ikan siakap jer.. hehe

hani said... [Reply to comment]

wah...terkebil2 mata aku ni kak...yummmm

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

hoh..sedappp

Kak Sam said... [Reply to comment]

Ya Allah kesiannya kat zhariff. Kijam sungguh mama dia. Tak pe zhariff nanti auntie report kat teledera.

Mas said... [Reply to comment]

sue..aku pun masak ikan bawal gak..tapi masak resepi kak ummi.....
jom tukar2 lauk...sedappnya tengok bawal kau tu...

CT Delima said... [Reply to comment]

Mek sue... hihihi. sejak bila k.ct pandai gelar mek sue ni..hehehe.

Ikan bawal ni k.ct gemak kukus jer sue. Tapi kalau sesekali2 ubah selera apa salahnya. bole dtg ruah tak, nak meratah sama. Tu pun kalau masa ada lerrr..hahaha.

zhariff bole join k.ct satu bumbung. k.ct suka meratah buah tomato gak dpt meratah 2 biji sekali makan :))

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
Tu jeles laa tu org ade kebun..hahaha..
oit2..pehal nak tepon teledera nih...ni mendidik anak2 mkn sayur2 berkhasiat la...hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
Ikan bawal ni mmg sedap je masak apa saja kan kak..selain masak gini,kukus pun jd pilihan gak..tp malas nak kukus lak.ehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@hani
meh nak kasi gam gajah kat kelopak tu..bior terbukak terus..ke,nak tertutup terus?hihih

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
nyummm2..ko nak ke nih?kalo ko nak aku x bagi

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
zhariff kate,'takyah susah2 laa auntie sam..zhariff ngah prektis jer..bukan betul2 pun..'hikhik

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
meh tuko2 tulang mas..err..ko bawak yg berisi laa ek sebab ikan aku nih dah abis..ngeee

HaSue said... [Reply to comment]

@CT Delima
tu laa...ikan bawal nih mmg sedap kukus gak kak..cicah lak sambal kicap pedas..perghh..sedap!hehe..

akak suke mamam tomato gak yer...patut laa awet muda..tgk zhariff tu mude lg ;)

aizura said... [Reply to comment]

dah lame x mkn ikan bawal.. hehehe... masak sweet sour aka masak merah... sedap gak kan untuk menu mlm nie... tq sue.. bg idea.. hehehe...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, samalah mcm umah akk gak sue kalo ikan bawal sk kaler merah2 gini mmg sampai tulang lah di gigit2 hehe...

Kalo akk msk kari mmg akk serang la mkn, anak2 mkn kuah je, ikut angin. Sedap jekan bila kuah tu meresap sikit kat kulit ikan tu sue....nyam3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...